Σε επίπεδα ρεκόρ το burnout - Οι γυναίκες, Gen Z και νέοι millennials αυτοί που πιέζονται περισσότερο
Μία νέα διεθνή έρευνα του Future Form δείχνει πως το burnout στον χώρο εργασίας βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ από την άνοιξη του 2021 έως και σήμερα.

Το burnout, γνωστό και ως σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης, έχει μπει τελευταία στο λεξιλόγιό μας και αφορά μία κατάσταση που είναι ύπουλη στην αργή εμφάνισή της, όπως και το χρόνιο στρες. Ένα από τα συμπτώματα είναι ένα δυσάρεστο αίσθημα εξάντλησης που σταδιακά γίνεται σωματικό. Συνήθως, εμφανίζεται εξαιτίας του άγχους στη δουλειά και, σύμφωνα με μία νέα διεθνή έρευνα του Future Form, βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ από την άνοιξη του 2021 έως σήμερα.

Σε ερωτηματολόγιο που δόθηκε σε περισσότερους από 10.200 εργαζόμενους σε έξι διαφορετικές χώρες, μεταξύ των οποίων βρίσκονται οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, το 42% των ερωτηθέντων απάντησε πως πάσχει από burnout. Ποσοστό που αποτελεί νέο ρεκόρ από τότε που το Future Forum άρχισε να σφυγμομετρεί την επαγγελματική εξουθένωση, τον Μάιο του 2021. Σε εκείνη τη μελέτη, μόλις το 38% των εργαζομένων είχε αναφέρει πως πάσχει από το σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης.

Σύμφωνα με τη νέα διεθνή έρευνα, δύο κατηγορίες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο επαγγελματικής εξουθένωσης από όλους τους άλλους. Αυτές οι κατηγορίες είναι οι γυναίκες και οι εργαζόμενοι ηλικίας κάτω των 30 ετών.

Όπως αποκάλυψε η νέα έρευνα, σχεδόν οι μισοί (48%) από τους νέους ηλικίας 18 έως 29 ετών δήλωσαν ότι αισθάνονται εξουθενωμένοι σε σύγκριση με το 40% των συναδέλφων τους ηλικίας 30 ετών και άνω, ενώ οι γυναίκες (46%) ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα επαγγελματικής εξουθένωσης από τους άνδρες (37%).

Burnout: Τι στρεσάρει τη Gen Z και τους millennials;

Η Gen Z και οι νεότεροι millennials, οι οποίοι εισήλθαν στην αγορά εργασίας μέσα στην πανδημία του κορωνοϊού και εν μέσω ανησυχιών για τον πληθωρισμό, φόβων για ύφεση και έντονων γεωπολιτικών συγκρούσεων, φαίνεται να δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση. Μέσα σε αυτό το κλίμα, τα επίπεδα άγχους είναι εξαιρετικά υψηλά για τους νέους που αισθάνονται ότι δεν έχουν έλεγχο ή σταθερότητα στην καριέρα τους και αυτό εκδηλώνεται με τη μορφή του burnout.

Η ψυχολόγος, Debbie Sorensen, θεωρώντας πως οι διαρκώς μεταβαλλόμενες πολιτικές που εφαρμόζουν οι εταιρείες για την επιστροφή στο γραφείο, οι αυξανόμενες απολύσεις και το πάγωμα των προσλήψεων είναι επίσης βασικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην επαγγελματική εξουθένωση, σχολιάζει:

«Οι νεότεροι millennials και η Gen Z μεγάλωσαν με μεγάλη πίεση να πετύχουν υψηλές επιδόσεις, αλλά ξεκινούν την καριέρα τους σε ένα χαοτικό τοπίο με περιορισμένη αυτονομία και ελευθερία για να βρουν μια ουσιαστική, καλά αμειβόμενη δουλειά»

burnout

Ο Brian Elliott, εκτελεστικός διευθυντής του Future Forum, παρατηρεί πως οι εργαζόμενοι κάτω των 30 ετών είναι, επίσης, πιο πιθανό να βιώνουν το άγχος των ενδεχόμενων απολύσεων και αυτό γιατί οι νεότεροι και λιγότερο έμπειροι υπάλληλοι είναι συχνά μεταξύ των πρώτων που μπαίνουν στο στόχαστρο για περικοπές θέσεων εργασίας.

Όλα τα παραπάνω οδηγούν την Gen Z και τους νέους millennials να είναι πιο αποστασιοποιημένοι και λιγότερο ικανοποιημένοι από την καριέρα τους. Παράλληλα, τα στοιχεία της Gallup για το 2022, δείχνουν πως οι εργαζόμενοι κάτω των 35 ετών «αποσυνδέονται» από τις δουλειές τους σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από τους εργαζόμενους μεγαλύτερων ηλικιών.

Burnout: Χάσμα ανάμεσα στα δύο φύλα

Η Gallup αναφέρει, επίσης, πως εδώ και χρόνια οι γυναίκες αναφέρουν υψηλότερα επίπεδα burnout από τους άνδρες. Μάλιστα, το «χάσμα» ανάμεσα στα δύο φύλα έχει υπερδιπλασιαστεί από το 2019.

Το φαινόμενο αποδίδεται, κυρίως, στις ανισότητες μεταξύ των δύο φύλων.

Σχετικές έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι οι γυναίκες έχουν λιγότερες πιθανότητες να προαχθούν σε σχέση με τους άνδρες, ενώ έχουν περισσότερες πιθανότητες να επωμιστούν τις προκλήσεις μιας μονογονεϊκής οικογένειες. Αυτοί οι παράγοντες συμβάλλουν αρνητικά στην εμφάνιση του burnout.

burnout

Η Sorensen υποστηρίζει, μάλιστα, πως οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να εργάζονται σε χαμηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, μερικές από τις οποίες, όπως η υγειονομική περίθαλψη και η φροντίδα ηλικιωμένων, έχουν γίνει «εξαιρετικά αγχωτικές» μετά την πανδημία/

Ο Elliot επισημαίνει, επίσης, τα προβλήματα με τις υποδομές φροντίδας των παιδιών, ως έναν ακόμη παράγοντα που προκαλεί περισσότερο άγχος και απογοήτευση στις γυναίκες. Ο ίδιος προσθέτει:

«Η έλλειψη οικονομικά προσιτής και προσβάσιμης φροντίδας παιδιών είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους οι γυναίκες, και όχι οι άνδρες, αναγκάζονται να παραιτηθούν ή να αλλάξουν δουλειά»

Με πληροφορίες από CNBC

Δες επίσης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

05-02-2024

Αθήνα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

14-02-2024

Καλλιθέα Αττικής

950

⚽🏀 LIVE SCORES
02 Μαϊ. 2024
Ast
22:00
-
Ολυ
02 Μαϊ. 2024
Oly
22:00
-
Ατα
02 Μαϊ. 2024
ΟΣΦΠ
19:45
-
BARC
02 Μαϊ. 2024
ΜΑΚ
21:45
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;