Αύγουστος Κορτώ: «Περίπου πέντε λεπτά αφ’ ότου πήρα τα χάπια, συνειδητοποίησα ότι κακώς τα πήρα»
«Οποιοσδήποτε φτάνει στην απόπειρα, δεν φτάνει εκεί επιπόλαια, αυθόρμητα ή σπασμωδικά» (BINTEO)

Ο συγγραφέας Αύγουστος Κορτώ μίλησε την εκπομπή «Στούντιο 4» για τα σκοτάδια που αντιμετώπισε στη ζωή του, για την περίοδο της κατάθλιψης καθώς και για την απόπειρα αυτοκτονίας που έκανε στο παρελθόν και τον ταρακούνησε υπενθυμίζοντάς του πως πάντα υπάρχει ελπίδα.

Όπως εξομολογήθηκε, ο Αύγουστος Κορτώ, όταν πήρε χάπια για να δώσει τέλος στη ζωή του αμέσως μετά συνειδητοποίησε πως αυτό που έκανε ήταν τελείως λάθος: «Περίπου 5-6 λεπτά αφ’ ότου πήρα τα χάπια, συνειδητοποίησα ότι κακώς τα πήρα. Κατάλαβα ότι στην πραγματικότητα όσο κι αν υπέφερα με την κατάθλιψη, που υπέφερα φρικτά, ότι υπήρχε ίσως ελπίδα. Πήρα τρέχοντας το ΕΚΑΒ και ήρθε μέσα σε 5 λεπτά», ενώ οι κινήσεις του ήταν πάρα πολύ γρήγορες για να προλάβει το χειρότερο.

Συγκεκριμένα περιέγραψε τις στιγμές και την αγωνία του: «Έγιναν όλα σχεδόν αντανακλαστικά, και η απόπειρα και το τηλεφώνημα στο ΕΚΑΒ. Μέχρι να έρθει το ΕΚΑΒ, προσπάθησα να προξενήσω εμετό. Έπρεπε να πάω στο νοσοκομείο, για να γίνει πλύση στομάχου. Στο μεταξύ κάποια χάπια είχαν διαλυθεί και απορροφηθεί, επομένως για κάποιες μέρες έπρεπε να νοσηλευτώ σε μία έκρυθμη κατάσταση. Δε μπορούσαν να μου χορηγήσουν άλλη καταστολή λόγω των χαπιών», πρόσθεσε ο Αύγουστος Κορτώ.

 

 

 

Ενώ αναφέρθηκε στην καταθλιπτική κατάσταση που τον οδήγησε στην απόφαση της αυτοκτονίας: «Οποιοσδήποτε φτάνει στην απόπειρα, δεν φτάνει εκεί επιπόλαια, αυθόρμητα ή σπασμωδικά. Πάντα προηγείται μία περίοδος μεγάλου πόνου ή κατάθλιψης, ακόμη κι αν δεν έχει γίνει αντιληπτή ως τέτοια. Είναι η σοβαρότερη κατάληξη μίας βαριάς ψυχικής αρρώστιας, που λες: δεν αντέχω άλλο. Αυτό που είπε η μάνα μου, εγώ και όλοι οι αυτόχειρες», σχολίασε για την πηγή της απόφασής του.

Ο συγγραφέας έδωσε την περιγραφή ενός καταθλιπτικού ατόμου και τις κινήσεις του μέσα στην ημέρα: «Αν δεις έναν καταθλιπτικό που είναι όλη μέρα ξαπλωμένος στο κρεβάτι και δεν βγαίνει απ’ το σπίτι του, θα σου φανεί περίεργο όταν σου πει ότι είναι πάρα πολύ κουρασμένος αλλά αυτό συμβαίνει. Είναι λες και η ψυχή είναι ένα όργανο στο στήθος σου που το νιώθεις να πονάει», βέβαια υπάρχει και ελπίδα και θεραπεία για να ξεφύγει κάποιος από αυτόν τον φαύλο κύκλο: «Αλλά φυσικά υπάρχει όχι μόνο ελπίδα αλλά και αντιμετώπιση, προοπτική θεραπείας. Όσο βαριά κι αν είναι η κατάθλιψη, μπορεί ο ασθενής με την κατάλληλη ψυχοθεραπευτική και φαρμακευτική αντιμετώπιση να βγει από αυτό το σκοτάδι. Δεν είναι σε καμία περίπτωση μονόδρομος ή ισόβια καταδίκη», δηλώνει ο Αύγουστος Κορτώ.

Παράλληλα ο ίδιος αναφέρθηκε και στο πρόβλημα της μητέρας του που εξελίχθηκε σε χρόνιο, αφού ποτέ δεν αντιμετωπίστηκε σωστά. Ο ίδιος σαν παιδί και σαν έφηβος αργότερα επηρεάστηκε σημαντικά από την αυτοκτονία της μητέρας του, ειδικά από τη στιγμή που ήταν αυτός που την βρήκε νεκρή. Όπως αναφέρει η θεραπείες που λάμβανε δεν ήταν ποτέ σοβαρές και ουσιαστικές: «Συνειδητοποίησα στην εφηβεία ότι η μάνα μου έχει κάτι σοβαρό, δεν το αντιμετωπίζει σοβαρά και δεν θα έχει καλό τέλος. Όσο μοιάζαμε τόσο διαφέραμε. Ως αδιάγνωστη διπολική από την εφηβεία της δεν έλαβε ποτέ σοβαρή θεραπεία, προσπαθούσαν οι γιατροί να βουλώσουν μία διαρροή με χάπια, ήταν μια ρουλέτα χαπιών».

Η στιγμή του θανάτου της, παρά το γεγονός πως είχαν γίνει πολλές άλλες απόπειρες, δεν ήταν ποτέ αναμενόμενη για τον Αύγουστο Κορτώ. Ο οποίος δεν το ξεπέρασε ποτέ και κάποτε την κατηγορούσε γι’ αυτό: «Ποτέ δεν μπορείς να είσαι προετοιμασμένος για τον θάνατο ενός γονιού όταν είσαι τόσο τραγικό και τραυματικό. Για χρόνια την κατηγορούσα αλλά δεν την κατηγορώ πια. Ήμουν θυμωμένος γιατί επέλεξε να φύγει μία άσχημη χρονική συγκυρία, καταλαβαίνω ότι είχε φτάσει στις εσχατιές της απόγνωσης Η μητέρα μου πήρε 450 χάπια και ήξερε ότι θα την βρω εγώ», εξομολογήθηκε.

 

 

 

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες Εστίασης

Πλήρης Απασχόληση

11-03-2024

Βουλιαγμένη Αττικής

950

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Ηρακλειο

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  
 1