Δανία: Καταργεί επίσημη εαρινή αργία - Ποιος είναι ο λόγος
Οι βουλευτές ψήφισαν 95 υπέρ και 68 κατά της κατάργησης της Ημέρας της Μεγάλης Προσευχής, θρησκευτική αργία που θεσπίσθηκε τον 17ο αιώνα.

Εαρινή επίσημη αργία κατήργησε χθες (1/3) με απόφασή του το Κοινοβούλιο της Δανίας, προκειμένου να ενισχυθούν οι αμυντικές δαπάνες της χώρας.

Οι βουλευτές ψήφισαν 95 υπέρ και 68 κατά της κατάργησης της Ημέρας της Μεγάλης Προσευχής, θρησκευτική αργία που θεσπίσθηκε τον 17ο αιώνα στην προτεσταντική χώρα.

Η κατάργηση της αργίας θα ενισχύσει τον κρατικό κορβανά με 400 εκατ. ευρώ, τα οποία θα διοχετευθούν στον αμυντικό προϋπολογισμό, σύμφωνα με την κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και συντηρητικών με πρωθυπουργό τη Μέτε Φρέντρικσεν.

Αντιδράσεις στο μέτρο καταγράφονται, όμως, από την αντιπολίτευση, τα συνδικάτα και εκπροσώπους των θρησκευτικών δογμάτων. Πριν από τρεις εβδομάδες, περισσότεροι από 50.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Κοπεγχάγης για να διαμαρτυρηθούν για το κυβερνητικό σχέδιο και την επιμονή της κυβέρνησης να τηρήσει τους χρηματοδοτικούς της στόχους έναντι του ΝΑΤΟ.

«Πρόκειται για ληστεία. Η κυβέρνηση διατάζει τους πολίτες να εργασθούν μία επιπλέον ημέρα», είπε ο Κάρστεν Ονγκε, βουλευτής του κεντροαριστερού Σοσιαλιστικού Λαϊκού Κόμματος. Παρά τις αντιδράσεις, όμως, οι ψήφοι της αντιπολίτευσης δεν ήταν επαρκείς για την προκήρυξη δημοψηφίσματος.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι τα επιπλέον κεφάλαια που θα προκύψουν από την κατάργηση της αργίας είναι απαραίτητα για την επίτευξη του στόχου που θέτει το ΝΑΤΟ για ποσοστό αμυντικών δαπανών 2% του συνολικού ΑΕΠ μέχρι το 2030 για όλα τα μέλη της Συμμαχίας. Η Δανία έχει αυτή τη στιγμή 11 επίσημες αργίες.

 

Με πληροφορίες από kathimerini.gr

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;