Market Pass: Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα - Πώς να κάνετε την αίτηση
Market Pass: Πότε αναμένονται οι πρώτες πληρωμές.

Την επόμενη εβδομάδα και όχι αυτήν, όπως αναμενόταν, θα ανοίξει η πλατφόρμα στο gov.gr για τις αιτήσεις του Market Pass, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Το νέο χρονοδιάγραμμα για τις αιτήσεις στο gov.gr προσδιορίζεται, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, δηλαδή, από  τις 23 έως τις 26 Φεβρουαρίου. 

Όπως ανακοινώθηκε, δίνεται ενίσχυση ύψους 10% επί των αγορών νοικοκυριών που πληρούν τα κριτήρια ένταξης, σε σουπερμάρκετ, φούρνους, μίνι-μάρκετ, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, γαλακτοπωλεία και άλλα καταστήματα λιανικής τροφίμων.

Οι ενδιαφερόμενοι δεν θα χρειαστεί να πληρώσουν λογιστή, αφού θα μπορούν να κάνουν την αίτηση μόνοι τους ή μεταβαίνοντας και σε ΚΕΠ –ή και εξουσιοδοτώντας άλλο πρόσωπο.

Οι πρώτες πληρωμές

Eιδικότερα, το Market Pass φτάνει σε ποσά από 22 έως 100 ευρώ τον μήνα για έξι μήνες, ανάλογα την οικογενειακή κατάσταση και το εισόδημα του κάθε νοικοκυριού. Από τη στιγμή που ανοίξει η πλατφόρμα, όσοι κάνουν γρήγορα αίτηση θα πληρωθούν μέσα στον Μάρτιο για το πρώτο τρίμηνο του 2023, ενώ από τον Απρίλιο και μετά θα πληρώνονται μήνα – μήνα. Διαβάστε περισσότερα για τις πληρωμές του market pass ΕΔΩ.

Το εν λόγω voucher που θα διαρκέσει μέχρι στιγμής για ένα 6μηνο, θα χορηγηθεί σε καταναλωτές με μεσαία και χαμηλά εισοδήματα και θα αφορά μηνιαίως το 10% του συνολικού κόστους των αγορών τους στον τομέα, με ανώτατα όρια τα κυβερνητικά προβλεπόμενα.

Οι ενδιαφερόμενοι δεν θα χρειαστεί να πληρώσουν λογιστή, αφού θα μπορούν να κάνουν την αίτηση μόνοι τους ή μεταβαίνοντας και σε ΚΕΠ –ή και εξουσιοδοτώντας άλλο πρόσωπο.

Σε πρώτη φάση τουλάχιστον, το Market Pass θα έχει διάρκεια μέχρι τέλος Ιουλίου. Η πρώτη πληρωμή θα γίνει τον Μάρτιο και θα είναι «διπλή», γιατί θα περιλαμβάνει και το επίδομα του μηνός Φεβρουαρίου.

καλάθι του νοικοκυριού

Για όσους υποβάλουν αίτηση ενίσχυσης με έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας έως την 28η Φεβρουαρίου, η ενίσχυση των μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2023 αποστέλλεται στο τραπεζικό ίδρυμα για πίστωση στην ψηφιακή χρεωστική κάρτα έως τις 3 Μαρτίου.

Για αιτήσεις έως 15 Μαρτίου, Φεβρουάριος και Μάρτιος πληρώνονται έως τις 20 Μαρτίου. Για όλους τους δικαιούχους που έχουν υποβάλει αίτηση ενίσχυσης με έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, η ενίσχυση των μηνών Απριλίου, Μαΐου, Ιουνίου και Ιουλίου 2023 αποστέλλεται στο τραπεζικό ίδρυμα για πίστωση στην ψηφιακή χρεωστική κάρτα εντός των πρώτων τριών εργάσιμων ημερών κάθε μηνός.

Για όσους επιλέξουν πίστωση του ποσού σε τραπεζικό λογαριασμό, για αιτήσεις έως 28 Φεβρουαρίου οι πληρωμές για το τρίμηνο Φεβρουαρίου – Απριλίου θα γίνουν έως τις 3 Μαρτίου και αντίστοιχα τριπλή δόση έως τις 20 Μαρτίου θα λάβουν όσοι κάνουν αιτήσεις έως τις 15 Μαρτίου.

Για αιτήσεις από την 1η Μαρτίου έως τις 15 Μαρτίου, η ενίσχυση των μηνών Φεβρουαρίου, Μαρτίου και Απριλίου 2023 αποστέλλεται στο τραπεζικό ίδρυμα προς πληρωμή έως τις 20 Μαρτίου 2023. Η ενίσχυση των μηνών Μαΐου, Ιουνίου και Ιουλίου 2023 αποστέλλεται στο τραπεζικό ίδρυμα προς πληρωμή έως τις 3 Μαΐου.

Market Pass: Ποιοι δικαιούνται έως 312 ευρώ

Κατά τα δεδομένα, μια μερίδα πολιτών θα αποσπάσει συνολικά 312 ευρώ, που είναι και το μέγιστο ποσό που μπορεί να λάβει κάποιος από το market pass. Συγκεκριμένα, τα 312 ευρώ δικαιούται ο έγγαμος με 2 παιδιά ή μονογονεϊκή οικογένεια με 3 παιδιά, στην οποία και θα χορηγούνται 52 ευρώ τον μήνα κι άρα 312 ευρώ το εξάμηνο, όπως επιβεβαίωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Λιγότερο κερδισμένες είναι οι υπόλοιπες ομάδες με:

  • α) τον έγγαμο με 1 παιδί ή μονογονεϊκή οικογένεια με 2 να δικαιούται 252 ευρώ,
  • β) τον έγγαμο χωρίς παιδιά ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με 1 παιδί 192 ευρώ και
  • γ) τέλος τους άγαμους, που δικαιούνται 132 ευρώ στην κλίμακα του εξαμήνου.

Αναλυτικότερα:

  • Έγγαμος με 2 παιδιά ή μονογονεϊκή οικογένεια με 3 παιδιά: το ανώτατο ποσό επιδοτούμενων μηνιαίων αγορών διαμορφώνεται σε 520 ευρώ και η μηνιαία επιδότηση σε 52 ευρώ και 312 ευρώ το εξάμηνο.
  • Έγγαμος δικαιούχος με 1 παιδί ή για μονογονεϊκή οικογένεια με 2 παιδιά: το ανώτατο επιδοτούμενο ποσό αγορών ανέρχεται σε 420 ευρώ/μήνα και άρα η μηνιαία επιδότηση θα διαμορφωθεί σε 42 ευρώ, με 252 ευρώ το εξάμηνο.
  • Έγγαμος χωρίς παιδιά ή μονογονεϊκή οικογένεια με 1 παιδί: το ανώτατο όριο επιδοτούμενων αγορών έχει καθοριστεί στα 320 ευρώ/μήνα και η μηνιαία επιδότηση σε 32 ευρώ ή 192 ευρώ το εξάμηνο.
  • Άγαμος: το ανώτατο ποσό επιδοτούμενων μηνιαίων αγορών καθορίζεται στα 220 ευρώ/μήνα και κατά συνέπεια το ποσό του Market Pass είναι 22 ευρώ/μήνα ή 132 ευρώ το εξάμηνο.

Τα ως άνω ποσά ισχύουν με τη χρήση της αύλης ψηφιακής κάρτας.

Σε περίπτωση επιλογής κατάθεσης του market pass σε τραπεζικό λογαριασμό, η επιδότηση μειώνεται κατά 20%.

Οπότε, το υψηλότερο ποσό, που θα χορηγηθεί και πάλι στην ομάδα των έγγαμων με 2 παιδιά ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με 3 παιδιά υπολογίζεται στα 249,6 ευρώ.

Αναλυτικά τα ποσά στην κλίμακα του 6μηνου:

  • Έγγαμος με 2 παιδιά ή μονογονεϊκή οικογένεια με 3 παιδιά: 249,6 ευρώ
  • Έγγαμος δικαιούχος με 1 παιδί ή για μονογονεϊκή οικογένεια με 2 παιδιά: 201,6 ευρώ
  • Έγγαμος χωρίς παιδιά ή μονογονεϊκή οικογένεια με 1 παιδί: 153,6 ευρώ
  • Άγαμος: 105,6 ευρώ

Πώς θα κάνετε την αίτηση για το market pass

ελλείψεις προϊόντα

Η σχετική πλατφόρμα όπου θα γίνονται οι αιτήσεις για το Market Pass αναμένεται να βρίσκεται στο vouchers.gov.gr όπως και άλλες αντίστοιχες για έκτακτες ενισχύσεις.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί η ενίσχυση θα είναι ύψους 10% επί των αγορών νοικοκυριών που πληρούν τα κριτήρια ένταξης, σε:

  • σουπερμάρκετ
  • φούρνους
  • μίνι-μάρκετ
  • οπωροπωλεία
  • κρεοπωλεία
  • ιχθυοπωλεία
  • γαλακτοπωλεία
  • καταστήματα λιανικής τροφίμων

Το μηνιαίο όριο αγορών ανά νοικοκυριό ανέρχεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του και έως 1.000 ευρώ αγορές.

Τα ανωτέρα ποσά θα πιστώνονται μηνιαίως σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά σε καταστήματα λιανικού εμπορίου τροφίμων.

Σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιλέξει κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό τα ποσά καταβάλλονται ανά τρίμηνο και το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται στο 80% των ανωτέρω ποσών.

Δείτε ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες ένδυσης και υπόδησης

Όλοι οι τύποι εργασίας

23-01-2024

Αθήνα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Μαρούσι

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;