NASA: Φωτογραφίες απεικονίζουν το μέγεθος του φονικού σεισμού στην Τουρκία και τη Συρία
Εικόνες από τη NASA καταγράφουν τις καταστροφές που προκάλεσαν οι φονικοί σεισμοί 7,8 και 7,5 Ρίχτερ που έπληξαν την Τουρκία και τη Συρία.

Εικόνες από τη NASA καταγράφουν τις καταστροφές που προκάλεσαν οι φονικοί σεισμοί μεγέθους 7,8 και 7,5 Ρίχτερ που έπληξαν τη νότια Τουρκία και τη δυτική Συρία.

Μετά τους φονικούς σεισμούς επιστήμονες σε διαστημικές υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο – συμπεριλαμβανομένης της NASA – άρχισαν να επεξεργάζονται και να αναλύουν δορυφορικά δεδομένα αποτυπώνοντας την καταστροφή.

«Ήταν πολύ μεγάλοι και ισχυροί σεισμοί που “έσπασαν” την επιφάνεια σε τμήματα του ρήγματος», ανέφερε ο Έρικ Φίλντινγκ, γεωφυσικός στο Εργαστήριο Αεριωθούμενης Προώθησης της NASA.

«Αυτό προκάλεσε εξαιρετικά ισχυρό τράνταγμα σε μια πολύ μεγάλη περιοχή που έπληξε πολλές πόλεις και κωμοπόλεις γεμάτες κόσμο. Το μήκος της ρήξης και το μέγεθος του σεισμού μεγέθους 7,8 βαθμών ήταν παρόμοια με τον σεισμό του 1906 που κατέστρεψε το Σαν Φρανσίσκο».

Οι απεικονίσεις της NASA δείχνουν τμήματα των πόλεων Türkoğlu, Kahramanmaraş και Nurdaği. Τα σκούρα κόκκινα στοιχεία αντιπροσωπεύουν περιοχές που είναι πιθανό να έχουν σοβαρές ζημιές σε κτίρια, σπίτια και υποδομές ή αλλαγές στο τοπίο, ενώ οι πορτοκαλί και οι κίτρινες περιοχές έχουν υποστεί μέτρια ή μερική ζημιά.

 

Κάθε pixel έχει διάμετρο περίπου 30 μέτρα, όσο δηλαδή είναι το μέγεθος ενός γηπέδου μπέιζμπολ, όπως σημειώνει ο ερευνητής.

Ο χάρτης προέρχεται από δεδομένα που συλλέχθηκαν από το PALSAR-2 στο Advanced Land Observing Satellite-2 στις 8 Φεβρουαρίου 2023.

Ο δορυφόρος φέρει ένα ραντάρ συνθετικού ανοίγματος, έναν αισθητήρα που στέλνει παλμούς μικροκυμάτων προς την επιφάνεια της Γης και ακούει τις αντανακλάσεις αυτών των κυμάτων για να χαρτογραφήσει το τοπίο, συμπεριλαμβανομένων των κτιρίων, εξηγεί ο Φίλτινγκ.

Συγκρίνοντας τα δεδομένα της 8ης Φεβρουαρίου με παρατηρήσεις που έγιναν από τον ίδιο δορυφόρο πριν από τον σεισμό (στις 7 Απριλίου 2021 και στις 6 Απριλίου 2022), οι επιστήμονες παρακολούθησαν τις αλλαγές και άρχισαν να εντοπίζουν περιοχές που είχαν υποστεί ζημιές.

Οι επιστήμονες επισήμαναν ότι παρακολουθούν στενά την περιοχή και καταγράφουν όσα προκάλεσε ο φονικός σεισμός.

Mε πληροφορίες από NASA

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Χωρίς κατηγορία

Πλήρης Απασχόληση

15-03-2024

Αθήνα

Μεταφορές

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Μαρούσι

800

⚽🏀 LIVE SCORES
01 Μαϊ. 2024
Μπο
22:00
-
Παρ
02 Μαϊ. 2024
Ast
22:00
-
Ολυ
01 Μαϊ. 2024
ΦΕΝ
20:45
-
ΜΟΝ
01 Μαϊ. 2024
ΜΠΑ
21:30
-
Ρεάλ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;