Σεισμός σε Τουρκία – Συρία: Πάνω από 16.000 οι νεκροί - 184.000 εγκλωβισμένοι (vids)
Σεισμός σε Τουρκία – Συρία: Η προσπάθεια της Ελληνικής αποστολής κόντρα στον χρόνο, το δριμύ ψύχος και οι τραγικές μαρτυρίες κατοίκων για τον ανείπωτο θρήνο που βιώνουν.

Ο απολογισμός των θυμάτων του καταστροφικού σεισμού που έπληξε τη Δευτέρα (6/2) την Τουρκία και τη Συρία ξεπερνά τους 16.000 νεκρούς, σύμφωνα με νέα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσαν οι αρχές των δύο χωρών, την ώρα που συνεχίζονται οι προσπάθειες να βρεθούν επιζώντες στα συντρίμμια, εν μέσω ψύχους.

Στην Τουρκία έχουν χάσει τη ζωή τους 12.873 άνθρωποι, ενώ στη Συρία άλλοι 3.162, σύμφωνα με τις αρχές και ιατρικές πηγές, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών σε 16.035.

Ο Τούρκος σεισμολόγος Οβγκούν Αχμέτ Ερτζάν εκτιμά πως κάτω από τα ερείπια βρίσκονται περίπου 184.000 εγκλωβισμένοι.

 

Οι πρώτες 72 ώρες είμαι κρίσιμες για τον εντοπισμό επιζώντων, περισσότερο από το 90% των διασωθέντων έχουν εντοπιστεί μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, σημειώνει ο Ίλαν Κέλμαν ερευνητής φυσικών καταστροφών στο University College του Λονδίνου (UCL).

Την ώρα που οι επιχειρήσεις συνεχίζονται νύχτα- μέρα, η νέα πτώση της θερμοκρασίας καθιστά εφιαλτική τη ζωή για τους επιζώντες που δεν έχουν πουθενά να πάνε. Στην Γκαζίαντεπ, στην Τουρκία, η θερμοκρασία έπεσε σήμερα νωρίς το πρωί στους -5 βαθμούς Κελσίου.

Γυμναστήρια, τεμένη, σχολεία και καταστήματα έχουν υποδεχθεί επιζώντες, όμως τα κρεβάτια είναι λίγα και χιλιάδες άνθρωποι περνούν τις νύκτες τους μέσα στα αυτοκίνητά τους ή σε αυτοσχέδια καταλύματα.

“Τα παιδιά μας έχουν παγώσει”, καταγγέλλουν κάτοικοι, που αποκαλύπτουν πως καίνε παγκάκια και ρούχα για να ζεσταθούν, ενώ ζητούν απεγνωσμένα σκηνές.

Η οσμή θανάτου επικρατεί στις πληγείσες περιοχές και ο αριθμός των νεκρών ανεβαίνει δυστυχώς.

Η είδηση πως το πάρκινγκ του νοσοκομείου της Αντιόχειας έχει γεμίσει πτώματα σοκάρει και τους πιο ψύχραιμους.

Συνολικά στην Τουρκία και τη Συρία 23 εκατομμύρια άνθρωποι “είναι ενδεχομένως εκτεθειμένοι (μετά τον σεισμό), εκ των οποίων περίπου 5 εκατομμύρια ευάλωτοι”, προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Στη Συρία έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής 3.162 νεκροί, σύμφωνα με τις αρχές και τους διασώστες που δραστηριοποιούνται στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές.

Μεγαλειώδης η προσπάθεια που κάνουν οι Έλληνες διασώστες που δίνουν μάχη με τον χρόνο και το δριμύ ψύχος που επικρατεί για να προλάβουν ζωντανούς αγνοούμενους και να τους κρατήσουν στη ζωή. Μέχρι στιγμής έχουν διασώσει 5 ανθρώπους από τα ερείπια.

Δυστυχώς όμως η ελληνική αποστολή έχει βγάλει άλλους 5 ανθρώπους νεκρούς από το πρωί της Τρίτης που ξεκίνησε να επιχειρεί.

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

05-02-2024

Αθήνα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;