Σεισμός Τουρκία: Πάνω από 11.000 νεκροί - Αναζητούν συγγενείς ψάχνοντας στα πτώματα
Σεισμός Τουρκία: Η ελληνική ΕΜΑΚ έχει διασώσει τέσσερις ανθρώπους από τα χαλάσματα στην Αλεξανδρέττα (Ισκεντερούν), με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης να στέκονται στο έργο των Ελλήνων διασωστών

Στις πληγείσες από τους σεισμούς περιοχές της νότιας Τουρκίας αφίχθη το μεσημέρι της Τετάρτης ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τη στιγμή που, βάσει του πιο πρόσφατου απολογισμού, ο αριθμός των νεκρών από το διπλό πλήγμα του Εγκέλαδου έχει υπερβεί τους 11.000 σε Τουρκία και Συρία.

Τα σωστικά συνεργεία δίνουν «αγώνα δρόμου» για τη διάσωση κι άλλων επιζώντων στα ερείπια των χιλιάδων κατεστραμμένων κτιρίων. Εν μέσω παγετού, αλλά ευτυχώς με τον ήλιο να έχει κάνει την εμφάνισή του, τα συνεργεία από το εξωτερικό -ανάμεσά τους και από την Ελλάδα- όλο και αυξάνονται και «θαύματα» καταγράφονται κάθε ώρα, κατά τα τουρκικά ΜΜΕ, με την ανάσυρση επιζώντων από τα συντρίμμια. Πάντως, διασώστες προειδοποιούν ότι ο χρόνος για τον εντοπισμό επιζώντων τελειώνει, καθώς τα ξημερώματα της Πέμπτης συμπληρώνονται 72 ώρες από τον πρώτο μεγάλο σεισμό των 7,8 Ρίχτερ.

Ήδη η ελληνική ΕΜΑΚ έχει διασώσει τέσσερις ανθρώπους από τα χαλάσματα στην Αλεξανδρέττα (Ισκεντερούν), με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης να στέκονται στο έργο των Ελλήνων διασωστών. Στην Τουρκία μεταβαίνει και δεύτερη ομάδα της ΕΜΑΚ, ενώ ελληνική αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας ετοιμάζεται να αναχωρήσει άμεσα και για τη Συρία, καθώς το πρωί της Τετάρτης ενεργοποιήθηκε από τη Δαμασκό το σχετικό αίτημα προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας.

Συνολικά τουλάχιστον 8.700 άνθρωποι έχουν ανασυρθεί ζωντανοί από τα ερείπια στην Τουρκία, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό της τουρκικής κρατικής τηλεόρασης TRT. Επιχειρούν τουλάχιστον 96.000 διασώστες και άλλο υποστηρικτικό προσωπικό, κατά την τουρκική κυβέρνηση.

Αναζητούν τους συγγενείς τους στην Τουρκία, ελέγχοντας ένα προς ένα τα πτώματα που έχουν συγκεντρωθεί σε γήπεδα και χώρους στάθμευσης

Οι κάτοικοι στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας περνούσαν δίπλα από εκατοντάδες πτώματα που βρίσκονται σε γήπεδα και χώρους στάθμευσης, σηκώνοντας προσεκτικά από το πρόσωπό τους τις κουβέρτες που τους καλύπτουν προσπαθώντας να αναγνωρίσουν τους νεκρούς συγγενείς τους μετά τον ισχυρό σεισμό που συγκλόνισε την περιοχή.

Η Νάντα, μια Σύρια και ο Τούρκος σύζυγός της ρώτησαν μέλος των σωστικών ομάδων ποιος είναι ο πλέον κατάλληλος τρόπος για να βρουν την ανιψιά και τη θεία τους μεταξύ των 100 και πλέον πτωμάτων που έχουν τοποθετηθεί στον χώρο στάθμευσης στο νοσοκομείο του Χατάι κοντά στην πόλη Αντάκια (Αντιόχεια) της νότιας Τουρκίας.

«Τσεκάρετε ένα προς ένα», τους είπαν.

 

 

 

 

 

«Η γυναίκα μου δεν μιλά τουρκικά και εγώ δεν βλέπω πολύ καλά», δήλωσε ο σύζυγος, που δεν έδωσε το όνομά του. «Πρέπει να ελέγξουμε όλα τα πρόσωπα. Χρειαζόμαστε βοήθεια».

Πολλοί από αυτούς που σκοτώθηκαν στον σεισμό –που σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας– είχαν τοποθετηθεί σε ειδικούς σάκους, ή είχαν καλυφθεί με κουβέρτες ή μουσαμάδες, έως ότου τους αναγνωρίσουν συγγενείς ή φίλοι και τους μεταφέρουν από το σημείο αυτό. Τα πτώματα είχαν τοποθετηθεί σε σκηνές ή πάνω στο πεζοδρόμιο έξω από το νοσοκομείο των 1.130 κλινών που κατασκευάστηκε το 2016, το οποίο υπέστη πολύ μεγάλες ζημιές.

Σε κάποιους νεκρούς υπήρχαν ετικέτες με τα προσωπικά τους στοιχεία, σε άλλους όχι. Οι συγγενείς που εντοπίζουν κάποιο δικό τους πρόσωπο λαμβάνουν πιστοποιητικό θανάτου και άδεια ταφής από εισαγγελέα που βρίσκεται στο σημείο και στη συνέχεια μεταφέρουν τους νεκρούς με τα δικά τους οχήματα.

Μια γυναίκα που δεν μπορούσε να βρει τη αδελφή της φώναζε: «Θεέ μου, κοίτα πώς είμαστε, θα είμαστε ευγνώμονες εάν βρούμε τις σορούς των δικών μας ανθρώπων».

Ο Ερντέμ, 36 ετών, εργαζόμενος στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης που ήρθε από τη Σμύρνη, στη δυτική Τουρκία, δήλωσε ότι ένα πρόβλημα είναι η έλλειψη νεκροτομείων και ότι οι συντονιστές περιμένουν φορτηγά-ψυγεία για να τοποθετήσουν τους νεκρούς.

Προς τα βόρεια, στο Καχραμανμαράς, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, τουλάχιστον 100 πτώματα είχαν τοποθετηθεί σε γήπεδο, όπου οι κάτοικοι πήγαιναν για αναγνώριση.

Μια γυναίκα έπεσε στα γόνατα, κλαίγοντας. Εντός του αγωνιστικού χώρου και κάτω από σειρές άδειων καθισμάτων για θεατές, κείτονταν τα πτώματα τριών μικρών παιδιών καλυμμένα με σεντόνια πάνω σε παιδικά φορεία.

 

 

 

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

06-03-2024

Αθήνα

Logistics

Πλήρης Απασχόληση

03-01-2024

Μενίδι

⚽🏀 LIVE SCORES
02 Μαϊ. 2024
Ast
22:00
-
Ολυ
02 Μαϊ. 2024
Oly
22:00
-
Ατα
02 Μαϊ. 2024
ΟΣΦΠ
19:45
-
BARC
02 Μαϊ. 2024
ΜΑΚ
21:45
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;