Πλήρης απαξίωση της Τέχνης και της Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης
Από το επίμαχο προεδρικό διάταγμα επηρεάζονται και οι απόφοιτοι Σχολών Χορού - Σοβαρό μέλημα η μείωση του προϋπολογισμού στο ΥΠΠΟΑ - Διαβάστε όσα μοιράστηκε φοιτήτρια στο neolaia.gr.

Έντονες αντιδράσεις καλλιτεχνών και των σωματείων τους έχουν προκληθεί μετά την έκδοση προεδρικού διατάγματος που εξισώνει τα πτυχία των αποφοίτων δραματικών σχολών με απολυτήρια λυκείου.

Το προεδρικό διάταγμα (αρ. 85/2022) που εκδόθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2022 σε σχετικό ΦΕΚ ρυθμίζει την επαγγελματική βαθμίδα στην οποία ανήκουν περισσότερες από 500 ειδικότητες σε του θέσεις δημοσίου. Στον χώρο των τεχνών επηρεάζει άμεσα εκατοντάδες εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα π.χ. Δημοτικά ωδεία, δραματικές και σχολές χορού, δημοτικά μουσικά σύνολα, αναφορικά με τις αποδοχές τους, αλλά και τα εργασιακά τους δικαιώματα.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι, η ήδη απαξιωμένη από το κράτος καλλιτεχνική εκπαίδευση και ειδικότερα η εκμάθηση της δραματικής τέχνης απαξιώνεται ακόμα παραπάνω εξισώνοντας τα πτυχία των αποφοίτων των δραματικών σχολών με απολυτήρια λυκείου.

Για το Υπουργείο Πολιτισμού και το Υπουργείο Παιδείας, η τριετής εντατική εκπαίδευση που λαμβάνουν οι φοιτητές δραματικών σχολών μοιάζει «άσημη». Και ενώ τα τελευταία 30 χρόνια τα σωματεία καλλιτεχνών και οι ίδιες οι Σχολές προσπαθούν να μετατρέψουν τα προγράμματα σε τετραετούς φοίτησης και εν συνεχεία τις Σχολές σε ΑΕΙ, η κυβέρνηση έρχεται να μηδενίσει πλήρως τις σπουδές των ηθοποιών.

Επηρεάζονται και Σχολές Χορού: Σοβαρό μέλημα η μείωση του προϋπολογισμού στο ΥΠΠΟΑ

Το προεδρικό διάταγμα επηρεάζει και τους αποφοίτους ιδιωτικών και δημοσίων σχολών χορού, αλλά και τις εργασιακές τους σχέσεις με το δημόσιο στις ελάχιστες θέσεις εργασίας που υπάρχουν, λόγω του μειωμένου προϋπολογισμού που έλαβε το ΥΠΠΟΑ και συγκεκριμένα στον τομέα των ορχηστρικών τεχνών.

Η Άλκηστις, φοιτήτρια χορού σε ιδιωτική σχολή, μίλησε στο neolaia.gr για το προεδρικό διάταγμα.

Συγκεκριμένα, όπως μας είπε: «η φετινή χρονιά έχει ξεκινήσει με μια μεγάλη μείωση και συρρίκνωση του προϋπολογισμού που δόθηκε στον πολιτισμό και συγκεκριμένα στο κομμάτι του χορού το οποίο έχει προκαλέσει πολύ μεγάλες αντιδράσεις αφού πλέον οι θέσεις εργασίας των χορευτών και χορογράφων είναι πολύ λιγότερες αυξάνοντας δραματικά την ανεργία στον κλάδο. […]

Τις τελευταίες δεκαετίες όλοι οι σύλλογοι προσπαθούν να ενισχύσουν τις καλλιτεχνικές σπουδές προσθέτοντας τέταρτο έτος σπουδών με σκοπό την αναβάθμιση όλων των καλλιτεχνικών σπουδών σε ΑΕΙ, κάτι στο οποίο καμία κυβέρνηση τα τελευταία 30 χρόνια δεν έχει θελήσει να επενδύσει, με τη σημερινή να προχωράει σε μια σοβαρή υποβάθμιση των αναγκών των καλλιτεχνικών επαγγελμάτων».

Διαδηλώσεις Καλλιτεχνικών Σωματείων ως αντίδραση στο προεδρικό διάταγμα

Σε ήδη δύο συγκεντρώσεις έχουν προχωρήσει σωματεία ηθοποιών αλλά και σπουδαστών σε δραματικές σχολές. Ειδικότερα, την περασμένη Τρίτη (27/12) πραγματοποιήθηκε μεγάλη συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Πολιτισμού όπου ακολούθησε πορεία προς τη Βουλή.

Φοιτητές, καθηγητές και γνωστοί ηθοποιοί διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας κρατώντας πανό και πλακάτ διαμαρτυρόμενοι στο προεδρικό διάταγμα που υποβαθμίζει τις σπουδές τους, και ζητώντας από το ΥΠΠΟΑ να αποσύρει την διάταξη.

Με αφορμή τις κινητοποιήσεις το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με το διάταγμα, με την οποία απαιτεί συλλογικά την άμεση απόσυρση του ΠΔ 85/2022, τουλάχιστον για τις καλλιτεχνικές ειδικότητες, εξίσωση με ΤΕ καθολικά για θέσεις εργασίας στο δημόσιο για όλους τους αποφοίτους καλλιτεχνικών σχολών και ωδείων έως την ίδρυση ανώτατης βαθμίδας εκπαίδευσης, την ίδρυση πανεπιστημίου παραστατικών τεχνών και την οριστική λύση στο ζήτημα των διπλωμάτων από το 2003 έως και την ίδρυση του Πανεπιστημίου.

«Μετά τη μεγαλειώδη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των επαγγελματιών καλλιτεχνών, αλλά και σπουδαστών καλλιτεχνικών σχολών χτες στο Υπουργείο Πολιτισμού και η οποία μετατράπηκε σε πορεία προς το Σύνταγμα, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη των εκπροσώπων των καλλιτεχνικών σωματείων, των δραματικών σχολών και της Ομοσπονδίας με τον Υφυπουργό Σύγχρονου Πολιτισμού κ. Νικόλα Γιατρομανωλάκη, την ΓΓ του Υπουργείου Εσωτερικών και τον ΓΓ του Υπουργείου Παιδείας.

Παρά το χρονοβόρο της διαδικασίας (πάνω από 3 ώρες) και παρά το ότι η σύσκεψη περιορίστηκε μόνο στο κομμάτι του ΠΔ (και όχι του ευρύτερου ζητήματος της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης) οδηγηθήκαμε σε πλήρες αδιέξοδο, καθώς η Κυβέρνηση, μέσω των εκπροσώπων της, επιβεβαίωσε πως δεν προτίθεται να αλλάξει τίποτα από το πρόσφατο ΠΔ.

Παρά το πλήθος επιχειρημάτων που χρησιμοποιήσαμε όλοι οι εκπρόσωποι των Σωματείων (τόσο σε νομικό, όσο και σε τεχνικό, αλλά και ηθικό επίπεδο), η Κυβέρνηση επιχειρεί σκόπιμα να μας παραπληροφορήσει και να συσκοτίσει το ζήτημα, γεγονός που αποδείχτηκε τόσο κατά τη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης, όσο και στις δημόσιες δηλώσεις των αρμόδιων Υπουργών».

Αδιέξοδη η σύσκεψη καλλιτεχνικών σωματείων με τον υφυπουργό Πολιτισμού Ν. Γιατρομανωλάκη

Επιμένει να αρνείται ότι υποβαθμίζονται τα πτυχία των καλλιτεχνικών σχολών ο υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, παρά την έντονη κατακραυγή από τον χώρο των τεχνών με τα καλλιτεχνικά σωματεία να ζητούν την άμεση απόσυρση του Π.Δ.

Η έκτακτη σύσκεψη την Τρίτη (27/12) του υφυπουργού σύγχρονου πολιτισμού Νικόλαου Γιατρομανωλάκη με εκπροσώπους καλλιτεχνικών σωματείων οδήγησε πλήρες αδιέξοδο, σύμφωνα με το ΣΕΗ, ενώ ζητήθηκε από τους εκπροσώπους να καταθέσουν υπομνήματα με τις θέσεις τους προκειμένου να εκδοθεί ερμηνευτική εγκύκλιος του διατάγματος.

Διεκδίκηση των εκπροσώπων πέραν της απόσυρσης του επίμαχου προεδρικού διατάγματος είναι και η ίδρυση πανεπιστημιακού ιδρύματος παραστατικών τεχνών σε επίπεδο ΑΕΙ, για το οποίο τα κυβερνητικά στελέχη παρόντα στην σύσκεψη επιφυλάχθηκαν επισημαίνοντας τις διαφοροποιήσεις που προκύπτουν στο κομμάτι των παραστατικών και ορχηστικών τεχνών.

Θέση παίρνει και το Εθνικό Θέατρο

Θέση πήρε και το Εθνικό Θέατρο με ανακοίνωση που εξέδωσε την Τετάρτη (28/12) μέσω του διοικητικού συμβουλίου και μεταξύ άλλων σημειώνει, πως το Π.Δ. απαξιώνει νομικά το μείζον έργο της θεατρικής εκπαίδευσης και εκφράζει την στήριξη του στις οργανωμένες διαμαρτυρίες των σωματείων που διεξάγονται τις τελευταίες μέρες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Οι σχετικές ρυθμίσεις του Π.Δ. 85/2022 διαιωνίζουν μια κατάσταση που πλήττει διαχρονικά το κύρος των παραστατικών τεχνών και τα επαγγελματικά δικαιώματα των Ελλήνων ηθοποιών. Όχι μόνο δεν επιλύεται το πρόβλημα διαβάθμισης που σοβεί επί δεκαετίες (ήδη από το έτος 2003 παραμένει αρρύθμιστο το ουσιώδες ζήτημα της ισοτιμίας των χορηγούμενων πτυχίων), αλλά, αντιθέτως, απαξιώνεται νομικά το μείζον έργο της θεατρικής εκπαίδευσης που επιτελείται σε εγκεκριμένες από την Πολιτεία Ανώτερες Σχολές Δραματικής Τέχνης. Παράλληλα, δεν αντιμετωπίζεται το σοβαρό ζήτημα της αναγκαίας συνέργειας και συνεργασίας όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων για την ενσωμάτωση της θεατρικής παιδείας σε όλες τις βαθμίδες της εγκύκλιας εκπαίδευσης. Το Εθνικό Θέατρο, με βαθιά προσήλωση στην ηθική, κοινωνική και επαγγελματική υπόσταση των καλλιτεχνών αλλά και στην ανάγκη ενότητας όλης της θεατρικής κοινότητας, συμπαρίσταται σε κάθε πρόσφορη και συντεταγμένη σωματειακή εκδήλωση διαμαρτυρίας και εκφράζει, δια της Δραματικής Σχολής του και των φορέων της, τον έντονο προβληματισμό του.

Μακριά από οποιαδήποτε απόπειρα καπηλείας και πολιτικής αντιπαράθεσης, που ουδόλως μάς αφορά, καλούμε την Πολιτεία να άρει τις ανεπιεικείς συνέπειες και να επανεξετάσει το οικείο πλαίσιο, ώστε να αποτυπώνει δίκαια την εκπαιδευτική και επαγγελματική αξία των σπουδών Δραματικής Τέχνης. Σε αυτήν την κατεύθυνση, κρίνουμε ευκταία την άμεση έναρξη εκτεταμένων διαβουλεύσεων και του αναγκαίου διαλόγου μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με τους εμπλεκόμενους εκπαιδευτικούς φορείς ώστε να επιτευχθεί λύση που θα ικανοποιεί τα νόμιμα συμφέροντά τους.»

Την ανακοίνωση συνυπογράφουν το διοικητικό συμβούλιο του Εθνικού Θεάτρου και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του, Γιάννης Μόσχος.

Σημειώνεται ότι τα σωματεία καλλιτεχνών αποφάσισαν να προχωρήσουν σε συνελεύσεις το πρωί της Τετάρτης (28/12) με σκοπό εξετάσουν το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων και συγκεντρώσεων τους κατά του προεδρικού διατάγματος.

Πηγή εικόνων: Intime

Δείτε ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Εποχιακή Εργασία

15-02-2024

Ναουσα

1.500

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
09 Μαϊ. 2024
Ολυ
22:00
-
Ast
09 Μαϊ. 2024
Ατα
22:00
-
Oly

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;