Κινητοποιήσεις καλλιτεχνών: Με ισχυρή παρουσία των ΜΑΤ η συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα (Pics & Vids)
Κινητοποιήσεις καλλιτεχνών: Σε στενό αστυνομικό κλοιό πραγματοποιείται σήμερα (03/02) συγκέντρωση καλλιτεχνών έξω από τη Βουλή - Νέα 24ωρη απεργία στις 8 Φεβρουαρίου - Η ανάρτηση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου για την εικόνα του Θεάτρου - «φρουρίου» παρουσία ένοπλων αστυνομικών

Σε στενό αστυνομικό κλοιό, παρουσία δυνάμεων ΜΑΤ, πραγματοποιείται και σήμερα (Παρασκευή 3/2) αυτή την ώρα συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή, έπειτα και από τις χτεσινές παν-καλλιτεχνικές κινητοποιήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με βασικό αίτημα την απόσυρση ή τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος 85/2022, την ίδρυση Δημόσιας Τριτοβάθμιας Ανώτατης Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης και την ενίσχυση της δημόσιας καλλιτεχνικής εκπαίδευσης.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα για την κατάργηση του προεδρικού διατάγματος 85/2022. Εικ.: Iason Raissis (03/02/2023)

Δείτε αποκλειστικά βίντεο από το σημείο στο neolaia.gr:

Κινητοποιήσεις καλλιτεχνών: Νέα 24ωρη απεργία στις 8 Φεβρουαρίου

Νέες κινητοποιήσεις προανήγγειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ), για τις επόμενες ημέρες, με αίτημα την απόσυρση των ειδικοτήτων των καλλιτεχνών από το ΠΔ 85/2022 και Επαναφορά των επαγγελμάτων τους στο καθεστώς ΤΕ για όλους (ή ΠΕ για όσους κλάδους ίσχυε).

Ειδικότερα, το Σάββατο 4/2/2023 στις 6.00μμ, θα γίνει παράσταση διαμαρτυρίας στην έναρξη του θεσμού «Ελευσίς, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης», την Τρίτη 7/2/2023 το απόγευμα οχηματοπορεία που θα ξεκινήσει από το Άλσος Στρατού (θέατρο Badminton) και θα καταλήξει στην υπό κατάληψη σχολή του Εθνικού Θεάτρου, καθώς και νέα 24ωρη απεργία την Τετάρτη 8/2/2023.

Πιο συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση της ΠΟΘΑ αναφέρεται:

«Ο πανικός της κυβέρνησης για τη χθεσινή μας κινητοποίηση (Πέμπτη 2/2/2023), αποδείχτηκε βάσιμος. Χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν χθες στο Σύνταγμα σε μία κινητοποίηση τεσσερισήμισι ωρών, με αίτημα την απόσυρση των ειδικοτήτων των καλλιτεχνών από το ΠΔ 85/2022. Κατευθυνθήκαμε προς το Μέγαρο Μαξίμου, την ώρα που είχε συγκληθεί Υπουργικό Συμβούλιο προκειμένου να επιδώσουμε ψήφισμα με τα αιτήματά μας, αλλά δεν γίναμε δεκτοί παρά την επιμονή μας. Στη συνέχεια η πορεία κατέλεξε στο κτήριο Τσίλλερ (Εθνικό Θέατρο) στην Αγίου Κωνσταντίνου, όπου διαλύθηκε μετά από λίγη ώρα.

Η αδιαλλαξία της κυβέρνησης και ο επικοινωνιακός τρόπος που προσπαθεί να διαχειριστεί τα δίκαια αιτήματά μας, δεν μας αφήνει άλλη εναλλακτική από το να συνεχίσουμε με αμείωτη ένταση τον αγώνα μας. Είμαστε πλέον σίγουροι ότι και η κοινωνία είναι στο πλευρό μας. Συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις μας. Το Σάββατο 4/2/2023 στις 6.00μμ, παράσταση διαμαρτυρίας στην έναρξη του θεσμού «Ελευσίς, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης», την Τρίτη 7/2/2023 το απόγευμα οργανώνουμε οχηματοπορεία που θα ξεκινήσει από το Άλσος Στρατού (θέατρο Badminton) και θα καταλήξει στην υπό κατάληψη σχολή του Εθνικού Θεάτρου, καθώς και ΝΕΑ 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 8/2/2023.

Δεν σταματάμε μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας:

  • ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ Π.Δ. 85/2022 για τις ειδικότητες των καλλιτεχνών και των εργαζομένων στην Τέχνη και τον Πολιτισμό.
  • Επαναφορά των επαγγελμάτων μας στο καθεστώς ΤΕ για όλους (ή ΠΕ για όσους κλάδους ίσχυε).
  • Ίδρυση Δημόσιας Τριτοβάθμιας Ανώτατης Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης και ενιαίας δημόσιας καλλιτεχνικής εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας».

Ανάρτηση Σκιαδαρέση για την παρουσία ΜΑΤ στις κινητοποιήσεις

Μάλιστα, ο δημοφιλής Έλληνας ηθοποιός, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, σχολίασε μέσω μίας καυστικής ανάρτησης στα social media, την ισχυρή παρουσία αστυνομικών δυνάμεων έξω από το Εθνικό Θέατρο στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν χτες, Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου. 

Οπως έγραψε στην εν λόγω ανάρτηση: 

Ειδαμε κι αυτο! Τα ΜΑΤ να φυλανε το Εθνικο θεατρο , μη και μπουνε μεσα ΗΘΟΠΟΙΟΙ!!!! Αντε βρε ! Και στη σκηνη σε λιγο!!!!!!!! 

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Γεράσιμος Σκιαδαρέσης (@gerasimos_skiadaresis)

Η ανάρτηση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου

Με ανάρτησή του, ο καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Γιάννης Μόσχος, καυτηριάζει την επέμβαση και ισχυρή παρουσία της αστυνομίας στη χθεσινή πορεία των καλλιτεχνών.

Όπως χαρακτηριστικά έγραψε στο facebook:

Η σημερινή, μεγάλη, ειρηνική πορεία των καλλιτεχνικών σωματείων που διαμαρτύρονταν για τα φλέγοντα ζητήματα της διαβάθμισης των πτυχίων των σχολών καλλιτεχνικής εκπαίδευσης κατέληξε στο Εθνικό Θέατρο. Ανάμεσά τους και οι σπουδαστές μας της Δραματικής Σχολής του Εθνικού, οι οποίοι έχουν κάνει κατάληψη της Σχολής εδώ και ένα μήνα, αγωνιώντας, δικαίως, για το μέλλον τους. Στην αρχή της Αγίου Κωνσταντίνου παρατάχθηκαν αστυνομικές δυνάμεις προσπαθώντας να παρεμποδίσουν την ειρηνική πορεία να καταλήξει στο Εθνικό, μια πράξη που δεν συνάδει με ένα δημοκρατικό κράτος. Μάλιστα έπεσε δακρυγόνο από αστυνομικό, προκαλώντας σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα στους διαμαρτυρόμενους. Μετά από διαβουλεύσεις η αστυνομία επέτρεψε στην πορεία να προχωρήσει προς το κτήριο Τσίλλερ, αφού πρώτα παρατάχθηκαν γύρω από όλο το Εθνικό Θέατρο αστυνομικές δυνάμεις, επιτρέποντας στους διαδηλωτές μόνο την παραμονή τους επί της οδού Αγίου Κωνσταντίνου. Η εικόνα του Εθνικού Θεάτρου της χώρας περιφραγμένου από ένοπλους αστυνομικούς είναι μια εικόνα που πλήττει το δημοκρατικό αίσθημα και δεν αρμόζει σε ένα θέατρο που προασπίζει την ελευθερία της έκφρασης και των ιδεών.

Στην Αγίου Κωνσταντίνου κοντά στο Εθνικό Θέατρο. Κινητοποίηση καλλιτεχνών στις 02/02.

Ψηφίστηκε στη Βουλή η τροπολογία για τους καλλιτέχνες

Οριστικές απαντήσεις στα ζητήματα για τα καλλιτεχνικά επαγγέλματα, με την κατάθεση ρυθμίσεων στη Βουλή.

​Κατατέθηκαν στη Βουλή δύο ρυθμίσεις αρμοδιότητας των Υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών, οι οποίες δίνουν οριστικές απαντήσεις στα ζητήματα που έχουν τεθεί στον δημόσιο διάλογο αναφορικά με το ΠΔ 85/2022 και τα καλλιτεχνικά επαγγέλματα, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με την πρώτη ρύθμιση, επεκτείνεται και στους ΟΤΑ, υφιστάμενη διάταξη που αφορούσε σε εποπτευόμενους φορείς, ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ του Δημοσίου, σύμφωνα με την οποία οι αποδοχές των καλλιτεχνών καθορίζονται με κοινή υπουργική απόφαση των συναρμόδιων υπουργών. Η ως άνω ρύθμιση κατέστη αναγκαία, προκειμένου να μην καταλείπεται καμία αμφιβολία ότι και στους ΟΤΑ, οι αποδοχές των καλλιτεχνών, καθορίζονται με ειδικό τρόπο, ως αναγνώριση της ιδιαίτερης φύσης της εργασίας τους.

Σύμφωνα με την δεύτερη ρύθμιση, εξαιρούνται ρητά από τo πεδίο εφαρμογής του ΠΔ 85/2022, η απασχόληση καλλιτεχνών για την παροχή αμιγώς καλλιτεχνικού έργου σε φορείς του δημοσίου τομέα. Με την ρύθμιση αυτή αποτυπώνεται και νομοθετικά αυτό το οποίο είχε εξ αρχής διασαφηνιστεί από την Κυβέρνηση, ότι δηλαδή η απασχόληση με οποιαδήποτε σχέση εργασίας καλλιτεχνών εξαιρείται από το ΠΔ 85/2022, εφόσον αφορά σε παροχή αμιγώς καλλιτεχνικού έργου. Επιπλέον εξαιρείται και ως προς τις προσλήψεις εκπαιδευτικών καλλιτεχνικών κλάδων σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, όπου ισχύει και εφαρμόζεται διακριτό προσοντολόγιο.

Η ρύθμιση επιβεβαιώνει επίσης ότι η εφαρμογή του ΠΔ δεν συνεπάγεται την οποιαδήποτε μετατροπή υφιστάμενων θέσεων καλλιτεχνών βαθμίδας Τεχνολογικής Εκπαίδευσης σε θέσεις βαθμίδας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Με τις ως άνω ρυθμίσεις μπαίνει τέλος σε οποιαδήποτε αμφιβολία είχε δημιουργηθεί στον δημόσιο διάλογο σχετικά με το εάν το ΠΔ 85/2022 επηρεάζει καθ’ οιονδήποτε τρόπο την πρόσληψη, απασχόληση και αμοιβή καλλιτεχνών στο Δημόσιο, αλλά και ακαδημαϊκά τους ζητήματα. Επιπλέον διασφαλίζεται οριζόντια στο Δημόσιο η δίκαιη αμοιβή τους, ενώ πρόκειται να ακολουθήσει και σχετική εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών.

Δείτε εδώ την τροπολογία

Δείτε εδώ τη σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού

Φωτογραφίες: Iason Raissis

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Αθήνα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

08-01-2024

Μαρούσι

⚽🏀 LIVE SCORES
28 Απρ. 2024
Ολυ
17:00
-
Λαμ
28 Απρ. 2024
ΠΑΟ
19:30
-
ΑΕΚ
30 Απρ. 2024
ΜΑΚ
20:00
-
ΠΑΟ
30 Απρ. 2024
ΟΣΦΠ
21:30
-
BARC

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;