TikTok: Απειλείται με απαγόρευση λειτουργίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Το TikTok έχει περιθώριο μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου 2023 για να συμμορφωθεί.

Η κινεζική εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης TikTok, κινδυνεύει με απαγόρευση της λειτουργίας της στην Ευρωπαϊκή Ένωση αν δεν εντείνει τις προσπάθειες να συμμορφωθεί με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, ειδικά με το νόμο Ψηφιακών Υπηρεσιών (Digital Services Act – DSA), ως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, όπως προειδοποίησε την εταιρεία η Κομισιόν, μέσω του επιτρόπου Εσωτερικής αγοράς Τιερί Μπρετόν, ο οποίος πραγματοποίησε χθες βιντεοκλήση με το διευθύνοντα σύμβουλο του TikTok, Σου Ζι Τσιού.

“Απέναντι στο νεότερο κοινό απαιτείται μεγαλύτερη ευθύνη”, έγραψε σε tweet του ο Μπρετόν. “Ως πλατφόρμα που απευθύνεται σε εκατομμύρια Ευρωπαίους νέους, το TikTok πρέπει να συμμορφώνεται πλήρως με τη νομοθεσία της ΕΕ, ιδίως με το DSA. Ζήτησα από το Διευθύνοντα Σύμβουλο της TikTok, Σου Ζι Τσιού, να επιδείξει, το συντομότερο δυνατό, όχι μόνο προσπάθειες, αλλά και αποτελέσματα”.

“Δεν είναι αποδεκτό”, συμπλήρωσε, “ότι οι χρήστες της πλατφόρμας, έχουν πρόσβαση σε περιεχόμενο επιβλαβές ή ακόμα και απειλητικό για τη ζωή”, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Να θυμίσουμε ότι τα τελευταία χρόνια, έχουν γίνει viral μέσω του TikTok, διαφορά challenges τα οποία έχουν επιφέρει από τραυματισμούς μέχρι και θανάτους, με πιο πρόσφατο θύμα μία 12χρονη από την Αργεντινή, που επιχείρησε το “choking challenge”.

Μάλιστα, μετά τη συνομιλία του με τον Σου Ζι Τσιού, ο Μπρετόν έκανε μία μακροσκελή ανάρτηση στο προφίλ του στο LinkedIn, διερωτώμενος αν ορισμένες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης είναι σαν το “λύκο με προβιά προβάτου”. Και μπορεί στην ανάρτησή του αυτή, ο Μπρετόν να μην ονομάτισε κάποια συγκεκριμένη πλατφόρμα, αλλά οι αναφορές του σε “πλατφόρμες δημοφιλείς στους νέους” με πιασάρικα, viral βίντεο που έχουν “αμαυρωθεί” από σκάνδαλα, δείχνουν ξεκάθαρα πως το TikTok, είναι ανάμεσα στις “προβληματικές πλατφόρμες”.

Σύμφωνα με το νόμο για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA), οι μεγάλες online πλατφόρμες (εκείνες με περισσότερους από 45 εκατομ. ενεργούς χρήστες εντός E.E.), θα πρέπει να συμμορφωθούν, έως την 1η Σεπτεμβρίου, με ένα μακροσκελή κατάλογο κανόνων ελέγχου του περιεχομένου, διαφορετικά θα αντιμετωπίσουν πρόστιμα ύψους έως 6% του τζίρου τους σε παγκόσμιο επίπεδο ή ακόμα και προσωρινή απαγόρευση της λειτουργίας τους στις χώρες της ΕΕ, σε περίπτωση παραβιάσεων που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια ή τις ζωές ανθρώπων.

Στην ίδια ανάρτηση, ο Μπρετόν τονίζει πως ένα ακόμα μεγάλο ζήτημα είναι τα δεδομένα που συλλέγουν αυτές οι πλατφόρμες, ειδικά όταν αυτά τα δεδομένα αποστέλλονται εκτός E.E., θέτοντας ζητήματα γεωπολιτικής ασφάλειας. Η ανάρτηση πάντως κατέληγε με ένα σαφές μήνυμα. “Όλες οι επιχειρήσεις είναι ευπρόσδεκτες στην Ευρώπη, εφόσον συμμορφώνονται με τους κανόνες μας. Δεδομένου ότι ορισμένες πλατφόρμες διαδραματίζουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στη ζωή των νεότερων πολιτών μας, θα είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί για να διασφαλίσουμε ότι συμμορφώνονται με όλους τους σχετικούς κανονισμούς και σέβονται τα δικαιώματα των χρηστών τους.”

Δείτε ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

Τεχνικοί - Τεχνίτες

Πλήρης Απασχόληση

03-01-2024

Μενίδι

⚽🏀 LIVE SCORES
09 Μαϊ. 2024
Ολυ
22:00
-
Ast
09 Μαϊ. 2024
Ατα
22:00
-
Oly

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;