Εθνική Πινακοθήκη: Ξεκινά η δίκη για την κλοπή των έργων του Πικάσο, του Μοντριάν και του Μονκάλβο
Στο εδώλιο ο 50χρονος ελαιοχρωματιστής, γνωστός και ως «art-freak», που έκλεψε τα έργα τέχνης από την Εθνική Πινακοθήκη.

Σήμερα Παρασκευή (20/1) ξεκινάει η δίκη για την κινηματογραφική κλοπή τριών σπάνιων έργων από την Εθνική Πινακοθήκη πριν από έντεκα χρόνια, μεταξύ των οποίων και συγκαταλέγεται ο πίνακας του Πικάσο που ονομάζεται «Γυναικείο κεφάλι». Η τύχη των πολύτιμων έργων τέχνης αγνοούνταν για 9 χρόνια μέχρι που εντοπίστηκε ο δράστης λίγο πριν φύγει για Ολλανδία.

Συγκεκριμένα, σήμερα Παρασκευή (20/1) ο 50χρονος που είχε κλέψει έργα του Πικάσο, του Μοντριάν και του Μονκάλβο από την Εθνική Πινακοθήκη θα καθίσει το εδώλιο του κατηγορουμένου, αφού κατηγορείται για διακεκριμένη περίπτωση κλοπής κατά συναυτουργία, τετελεσμένη και σε απόπειρα πραγμάτων καλλιτεχνικής αξίας που βρίσκονταν σε συλλογή εκτεθειμένη σε κοινή θέα σε δημόσιο οίκημα άνω των 120.000 ευρώ σε βάρος ΝΠΔΔ.

Τα δύο από τα τρία έργα τέχνης που έκλεψε ο 50χρονος ελαιοχρωματιστής, γνωστός και ως «art-freak», βρέθηκαν επέστρεψαν στην Εθνική Πινακοθήκη. Ο κατηγορούμενος ήταν εκείνος που εισέβαλε στην Εθνική Πινακοθήκη και έκλεψε το «Γυναικείο κεφάλι», με αριθμό έργου 1.357, αναφορά του Πικάσο στη μούσα του Ντόρα Μάαρ, το έργο «Μύλος» (1905), από την πρώτη περίοδο του Ολλανδού, Πιετ Μοντριάν και ένα σχέδιο θρησκευτικής απεικόνισης των αρχών του δέκατου έβδομου αιώνα, που αποδίδεται στον Ιταλό Γκουλιέλμο Κάτσια (Μονκάλβο).

Ήταν σε ένα ρέμα της Κερατέας που είχαν βρεθεί τον Ιούνιο του 2021 δύο από τα τρία έργα, αφού ο ίδιος τα είχε μεταφέρει εκεί, όταν είχαν αρχίσει να διαρρέουν πληροφορίες πως οι αρχές βρίσκονται πολύ κοντά στον εντοπισμό του δράστη. Το σχέδιο που αποδίδεται στον Ιταλό Γκουλιέλμο Κάτσια (Μονκλάλβο) είχε υποστηρίξει πως το πέταξε επειδή πίστευε ότι είχε καταστραφεί.

Υπενθυμίζεται πως οι πίνακες βρέθηκαν το 2021 με τη συνέντευξη Τύπου για τον εντοπισμό τους να μεταρέπεται σε φιάσκο, όταν το «Γυναικείο Πρόσωπο» του Πικάσο έπεσε στο έδαφος και ο υπάλληλος του ΠΡΟ.ΠΟ έσκυψε, έπιασε με τα χέρια του το πολύτιμο έργο τέχνης και το τοποθέτησε στη θέση του σα να μην τρέχει τίποτα. Παράλληλα, στην ίδια συνέντευξη Τύπου σχολιάστηκε έντονα η έλλειψη προστασίας από τα φλας, η οποία συνίσταται δεδομένου ότι πρόκειται για δύο πολύτιμους πίνακες, κάτι που είχε φέρει σωρεία αντιδράσεων και πολύ trollάρισμα στα social media.

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες ένδυσης και υπόδησης

Όλοι οι τύποι εργασίας

23-01-2024

Αθήνα

1

Εκπαίδευση

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
07 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
21:15
-
ΜΑΚ
08 Μαϊ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;