Πανελλήνιες 2023: Τμήματα με χαμηλά μόρια και καλές προοπτικές στην αγορά εργασίας
Πανελλήνιες 2023: Διαβάστε για τα «άγνωστα» αλλά και τα πιο «περιζήτητα» ΑΕΙ στη χώρα που έχουν χαμηλές βάσεις και καλές προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης - Γιατί αξίζει να τα επιλέξουν οι υποψήφιοι μαθητές της τρίτης λυκείου

Με το πρόγραμμα και τις ημερομηνίες να έχουν ήδη ανακοινωθεί από το ΥΠΑΙΘ, πλησιάζει η περίοδος διεξαγωγής για τις Πανελλήνιες 2023. Με την πάροδο του χρόνου, ωστόσο, όλο και αυξάνεται το άγχος των μαθητών της τρίτης λυκείου σχετικά με τις επιλογές που θα κληθούν να κάνουν, όχι μόνο σε ό,τι αφορά την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ της χώρας, αλλά και την μετέπειτα – στο έμμεσο μέλλον – ομαλή και επιτυχημένη τους ένταξη, ως απόφοιτοι, στην αγορά εργασίας, τη λεγόμενη δηλαδή επαγγελματική αποκατάσταση.

Με τα βλέμματα των υποψηφίων, λοιπόν, να είναι στραμμένα στο διάβασμα της ύλης αλλά και στις δημοφιλείς Σχολές του μηχανογραφικού, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι, όπως έχουμε πει και προηγουμένως, υπάρχουν και τμήματα, στα οποία η εισαγωγή είναι πιο εύκολη, καθώς απαιτούνται λίγα μόρια, εντούτοις αυτά τα τμήματα όμως προσφέρουν εξίσου πολλές ευκαιρίες και προοπτικές στην αγορά εργασίας. Άλλα από αυτά τα χαμηλόβαθμα αυτά τμήματα επιλέγονται συνειδητά από τους υποψηφίους (έχουν δηλαδή το λεγόμενο «υψηλό ποσοστό συνειδητής επιλογής»), ενώ άλλα είναι σχετικά άγνωστα στους μαθητές της Τρίτης Λυκείου που προετοιμάζονται για τις επερχόμενες Πανελλήνιες 2023.

Μάλιστα, όπως αναφέρει στο ethnos.gr και ο κ. Δημήτρης Μπαρλάκας, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας: «Υπάρχουν και τμήματα στα οποία η εισαγωγή είναι πιο εύκολη, καθώς απαιτούνται λίγα μόρια, και προσφέρουν εξίσου πολλές ευκαιρίες και προοπτικές στην αγορά εργασίας. Τέτοια τμήματα υπάρχουν, αλλά οι μαθητές ούτε τα γνωρίζουν, ούτε είναι σε θέση να αξιολογήσουν το επιστημονικό τους αντικείμενο», παραθέτοντας τις παρακάτω έξυπνες επιλογές για τους φετινούς υποψήφιους του 1ου Επιστημονικού Πεδίου. 

Ακολουθούν, λοιπόν, τέσσερις «έξυπνες» επιλογές, σύμφωνα με τον σύμβουλο σταδιοδρομίας, Δημήτρη Μπαρλάκα, τις οποίες μπορούν να «τικάρουν» στο μηχανογραφικό 2023 οι υποψήφιοι από το πρώτο Επιστημονικό Πεδίο.

Τμήματα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας

βάσεις 2022

  • Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας Αργοστόλι (Ιονίου): 8.675 μόρια
  • Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων Καστοριά (Δυτικής Μακεδονίας): 10.420 μόρια

Τα συγκεκριμένα τμήματα έρχονται να καλύψουν τις διαρκώς μεταβαλλόμενες ανάγκες που προκύπτουν στους τομείς της επικοινωνίας, λόγω της ψηφιοποίησης και των σύγχρονων μέσων. Πέρα από τις βασικές αρχές επικοινωνίας, οι φοιτητές αποκτούν εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες πάνω στις νέες τεχνολογίες, τα πολυμέσα, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στους τρόπους με τους οποίους μπορούν να τα αξιοποιήσουν για την παραγωγή δημιουργικού και ουσιαστικού περιεχομένου. Οι απόφοιτοι μπορούν να απασχοληθούν ως στελέχη σε τμήματα επικοινωνίας επιχειρήσεων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, σε τμήματα Μάρκετινγκ, Πωλήσεων, Δημοσίων Σχέσεων και Διαφήμισης. Επίσης, μπορούν να εργαστούν ως στελέχη σε ειδησεογραφικούς οργανισμούς και ως σύμβουλοι επικοινωνίας σε επιχειρήσεις, οργανισμούς, υπουργεία κ.ά. Αξίζει να σημειωθεί πως ενώ για το τμήμα του Αργοστολίου δεν απαιτείται εξέταση σε ειδικό μάθημα ξένης γλώσσας, για το τμήμα της Καστοριάς οι υποψήφιοι εξετάζονται υποχρεωτικά σε ένα ειδικό μάθημα από τα Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά και Ιταλικά.

Τμήμα Γλωσσικών και Διαπολιτισμικών Σπουδών Βόλος (Θεσσαλίας)

9.940 μόρια

Πανελλήνιες 2023

Οι φοιτητές του τμήματος αναμένεται να καλύψουν τις τρέχουσες εκπαιδευτικές ανάγκες, που είναι αποτέλεσμα των διεθνών συγκυριών και των μεταναστευτικών ροών που προκύπτουν λόγω της γεωστρατηγικής θέσης της Ελλάδας, και οι οποίες καθιστούν επιτακτική την ανάγκη αναγνώρισης της διαφορετικότητας και προετοιμασίας της κοινωνίας για την διαχείριση της πολυμορφίας και ποικιλομορφίας εντός των ορίων της. Οι απόφοιτοι θα μπορούν να απασχοληθούν σε μεταναστευτικές και προσφυγικές δομές, σε διεθνείς οργανισμούς, σε μη κυβερνητικές οργανώσεις, στη διαπολιτισμική εκπαίδευση και σε κέντρα δια βίου μάθησης. Αξίζει να σημειωθεί πως η γνώση λιγότερο συνηθισμένων ξένων γλωσσών, όπως για παράδειγμα η αραβική, αποτελεί προσόν που μπορεί να τους εξασφαλίσει άμεση επαγγελματική αποκατάσταση.

Τμήματα Κοινωνικής Εργασίας Ηράκλειο (ΕΛΜΕΠΑ)

12.900 μόρια

Βάσεις 2022

Αποστολή του τμήματος είναι παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις, όπως κακοποίηση, αναπηρία, εθισμό, ψυχικές ασθένειες, φτώχεια κ.ά., μέσα από την αξιοποίηση των αρχών κοινωνικής δικαιοσύνης και αλλαγής, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ανάπτυξης και της ενδυνάμωσης. Οι απόφοιτοι του τμήματος αποκτούν την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος του Κοινωνικού Λειτουργού και μπορούν να σταδιοδρομήσουν σε φορείς κοινωνικής πρόνοιας (π.χ. προγράμματα παιδικής προστασίας), κοινωνικής ασφάλισης, υγείας (π.χ. παροχή κοινωνικών υπηρεσιών σε νοσηλευτικά ιδρύματα), ψυχικής υγείας, επαγγελματικού προσανατολισμού, πρόληψης και καταστολής της παραβατικότητας και εγκληματικότητας ανηλίκων (π.χ. δικαστήρια ανηλίκων), εκπαίδευσης (ως ειδικό προσωπικό υποστηρικτικών υπηρεσιών).

Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών Θεσσαλονίκη (Μακεδονίας)

12.430 μόρια

Πανελλήνιες 2023

Οι φοιτητές του τμήματος ανακαλύπτουν τη γλώσσα, την ιστορία, τον πολιτισμό και το ευρύτερο κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό πλαίσιο των Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών χωρών, ως προς τη σχέση τους με την Ελλάδα. Οι απόφοιτοι του τμήματος μπορούν να εργαστούν σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και τράπεζες που έχουν δραστηριότητες στα Βαλκάνια και σε δημόσιες επιχειρήσεις, Υπουργεία και στο Διπλωματικό Σώμα ως εμπειρογνώμονες. Παρόλο που στο συγκεκριμένο τμήμα δεν απαιτείται εξέταση σε ειδικό μάθημα ξένης γλώσσας, οι φοιτητές επιλέγουν υποχρεωτικά ξένη γλώσσα κατά τη διάρκεια των σπουδών τους αποκτώντας έτσι και την επάρκεια για τη διδασκαλία της. Αξίζει να σημειωθεί πως οι απόφοιτοι του τμήματος, εφόσον η πλειοψηφία των μαθημάτων τους είναι οικονομικής κατεύθυνσης, μπορούν να εργαστούν και ως οικονομολόγοι, αφού εγγράφονται στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας (Ο.Ε.Ε.).

Πανελλήνιες 2023: Περιζήτητα ΑΕΙ με χαμηλές βάσεις και καλές προοπτικές στην αγορά εργασίας

Χαμηλόβαθμα τμήματα ΑΕΙ μεν, περιζήτητα από τους φετινούς υποψηφίους, δε. Πρόκειται για συνδυασμό, ο οποίος, όπως είχαμε γράψει και στο παρελθόν, δεν καταγράφεται στις Πανελλήνιες εξετάσεις των τελευταίων δεκαετιών.

Ωστόσο, όπως φαίνεται, αντικείμενα σπουδών που προσφέρουν σημαντικές προοπτικές στην αγορά εργασίας έχουν εκτοξεύσει τη ζήτηση των υποψηφίων για τα σχετικά τμήματα. Εκτιμάται, μάλιστα, ότι τα τμήματα σε περιφερειακά ΑΕΙ τα επέλεξαν υποψήφιοι από την περιοχή, όχι μόνο λόγω του αντικειμένου αλλά και για να αποφύγουν το κόστος των σπουδών μακριά από το σπίτι.

Σύμφωνα με την επεξεργασία των στοιχείων των Πανελλαδικών Εξετάσεων από την Ελένη Αλπανίδου, σύμβουλο σταδιοδρομίας στην εταιρεία Orientum, υπάρχουν τμήματα με βάση εισαγωγής ακόμη και κάτω από 10.000 μονάδες, εντούτοις μεγάλος αριθμός επιτυχόντων σε αυτά, πάνω από 80%, τα είχε μέσα στις τρεις πρώτες επιλογές στο μηχανογραφικό δελτίο.

Συνολικά, σε 16 πανεπιστημιακά τμήματα τουλάχιστον το 80% των εισακτέων τους κατά τις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις τα είχε μεταξύ των τριών πρώτων επιλογών.

  • Ενδεικτικά, το τμήμα Τουρισμού στην Κέρκυρα στις Πανελλήνιες 2022 συγκέντρωσε 9.610 μόρια και το 95% των επιτυχόντων σε αυτό το είχαν κατατάξει στις τρεις πρώτες τους επιλογές. Επίσης, το 87% και το 86% των εισακτέων στα τμήματα Διοίκησης Τουρισμού στην Πάτρα και Οικονομικής Διοίκησης Τουρισμού στη Χίο αντίστοιχα, τα είχαν στις τρεις πρώτες τους επιλογές. Ο προφανής λόγος της επιλογής των 18χρονων είναι το αντικείμενο των δύο τμημάτων, καθώς ο τουρισμός στην Ελλάδα αποτελεί από τους βασικούς οικονομικούς πυλώνες ανάπτυξης, με σημαντικές προοπτικές στην αγορά εργασίας. Και όχι μόνο ο παραδοσιακός, αλλά και εναλλακτικές μορφές του, όπως ο θρησκευτικός, ο αθλητικός, ο ιατρικός, ο αγροτουρισμός.
  • Επίσης, το τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Πάτρα συγκέντρωσε 10.575 μόρια στις Πανελλήνιες 2022 και το 85% των επιτυχόντων του το είχε μεταξύ των τριών πρώτων επιλογών του. «Συνδυάζει τη διοικητική επιστήμη με τις σύγχρονες τεχνολογίες. Η συμβολή των νέων τεχνολογιών στη χάραξη της επιχειρηματικής στρατηγικής και τη λειτουργία των επιχειρήσεων και η ανάγκη για ηλεκτρονική διασύνδεση των δραστηριοτήτων των σύγχρονων επιχειρήσεων καθιστά το συγκεκριμένο τμήμα έξυπνη επιλογή», παρατηρεί η κ. Αλπανίδου.
  • Το τμήμα Τεχνολογιών Ψηφιακής Βιομηχανίας του Πανεπιστημίου Αθηνών με έδρα στα Ψαχνά Ευβοίας είχε βάση εισαγωγής 8.875 μόρια και το 84% των εισακτέων του το είχε μεταξύ των τριών πρώτων επιλογών. Οι απόφοιτοί του θα είναι εξοικειωμένοι με νέες ευφυείς τεχνολογίες, όπως το Internet of Things, η τεχνητή νοημοσύνη, η ρομποτική, τα μεγάλα δεδομένα (big data) και άλλους τομείς που αφορούν την ευρύτερη περιοχή της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών, με έμφαση στον βιομηχανικό κλάδο.

Η αγροτική παραγωγή

  • Εντυπωσιάζει επίσης το τμήμα Διοίκησης Γεωργικών Επιχειρήσεων και Συστημάτων Εφοδιασμού του Γεωπονικού Πανεπιστημίου με έδρα τη Θήβα. Είχε βάση εισαγωγής μόλις 8.430 μόρια, αλλά το 80% των εισακτέων του το κατέταξε στις τρεις πρώτες επιλογές του. Το τμήμα προσφέρει τη δυνατότητα εξειδίκευσης σε δύο σημαντικούς για τη χώρα μας τομείς, με έμφαση τη γνώση μεθόδων και τεχνικών για την εφοδιαστική αλυσίδα.
  • Την ομάδα των τμημάτων αυτών συμπληρώνουν τα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών στην Καλαμάτα, Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων στις Σέρρες, Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών στο Ηράκλειο, Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής σε Καλαμάτα και Ηράκλειο, Μαθηματικών Πάτρας, Μηχανολόγων Μηχανικών Πάτρας, Η/Υ Μηχανικών σε Πάτρα και Χανιά και Πληροφορικής στην Καστοριά.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Neolaia.gr (@neolaia.gr)

Δείτε ακόμα:

ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΠΟΥΔΩΝ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2023:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  
 5 
 1 
  
 2