Πρωτοχρονιά: Περίεργα έθιμα από όλο τον κόσμο
Ξεχωριστά έθιμα από διάφορες γωνιές του κόσμου για την Πρωτοχρονιά!

H Πρωτοχρονιά είναι η πρώτη ημέρα του νέου έτους και κάθε χρόνο γιορτάζεται από όλους και όλες σχεδόν μεγαλοπρεπώς. Άλλωστε, παντού η έλευση του νέου έτους συμβολίζει μία νέα αρχή αποτελώντας εφαλτήριο για νέες εμπειρίες και επιλογές. Παρ’ όλα αυτά η Πρωτοχρονιά δε γιορτάζεται παντού με τον ίδιο τρόπο, καθώς πολλοί λαοί έχουν δικά τους έθιμα.

Για παράδειγμα, στην Ελλάδα έχουμε το έθιμο με τα κάλαντα και το σπάσιμο του ροδιού, ενώ στην Ισπανία οι κάτοικοι τρώνε 12 ρώγες σταφυλιού κάθε φορά που ακούν την καμπάνα να ηχεί, με σκοπό να έχουν καλή τύχη κατά τους επόμενους δώδεκα μήνες που θα έρθουν. Παρομοίως, πολλές χώρες έχουν δικά τους έθιμα για την Πρωτοχρονιάπροκειμένου να διώξουν την κακή τύχη και να προσελκύσουν την καλοτυχία στη ζωή τους!

1. Σπασμένα Πιάτα στη Δανία

Αν και εδώ στην Ελλάδα έχουμε μεγάλη ιστορία στο σπάσιμο των πιάτων, το συγκεκριμένο έθιμο είναι αρκετά δημοφιλές στην Δανία. Ειδικότερα, οι Δανοί κατά την Πρωτοχρονιά συνηθίζουν να σπάνε πιάτα που έχουν κρατήσει όλο το έτος μπροστά από σπίτια φίλων και συγγενών με σκοπό να υπάρξει καλοτυχία. Μάλιστα θεωρείται ότι όσο πιο πολλά πιάτα βρει κανείς σπασμένα έξω από το σπίτι του τόσο περισσότερη τύχη θα έχει κατά το νέο έτος.

2. 108 δαχτυλίδια στην Ιαπωνία

Τι κι αν η Ariana Grande τραγούδησε μόνο για 7 δαχτυλίδια με (ροζ) αισθητική που παρέπεμπε σαφέστατα στην Ιαπωνία, το πραγματικό και Πρωτοχρονιάτικο έθιμο της Ιαπωνίας αφορά 108 δαχτυλίδια. Πιο συγκεκριμένα, την Παραμονή Πρωτοχρονιάς μπορείς να ακούσεις τον ήχο από 108 καμπάνες στους δρόμους. Πρόκειται για μία βουδιστική παράδοση, σύμφωνα με την οποία ο συγκεκριμένος ήχος διώχνει τις αμαρτίες των ανθρώπων και φέρνει στην θέση τους καλοτυχία. Παράλληλα, σύμφωνα με όσα πιστεύουν οι Ιάπωνες όσα άτομα υποδεχτούν το νέο έτος χαμογελώντας ή γελώντας θα έχουν καλή τύχη.

3. Ρίχνοντας πράγματα από το παράθυρο στην Ιταλία

Στην γειτονική Ιταλία οι κάτοικοι έχουν ένα ιδιαίτερο, Πρωτοχρονιάτικο έθιμο. Πιο συγκεκριμένα, οι Ιταλοί και οι Ιταλίδες ρίχνουν από το μπαλκόνι τους ελαφρά πράγματα, όπως κουβέρτες και μαξιλάρια. Πρόκειται για πράγματα που θέλουν να ξεφορτωθούν και να μην πάρουν μαζί τους στο νέο έτος. Ως εκ τούτου αυτή η πράξη συμβολίζει μία νέα αρχή χωρίς περιττά βάρη!

4. Μιλώντας με ζώα στη Ρουμανία

Οι κτηνοτρόφοι στην Ρουμανία προσπαθούν να επικοινωνήσουν με τα ζωντανά που εκτρέφουν. Αν αυτή η κάπως περίεργη προσπάθεια στεφθεί με επιτυχία, τότε το νέο έτος θα είναι γεμάτο καλοτυχία.

5. Κάψιμο σκιάχτρου στο Εκουαδόρ

Στο μακρινό Εκουαδόρ οι κάτοικοι έχουν ένα ακόμη ιδιαίτερο έθιμο για την αλλαγή του έτους. Πιο συγκεκριμένα, τα μεσάνυχτα καίνε ένα σκιάχτρο αφότου το έχουν γεμίσει με χαρτί, ενώ παράλληλα βάζουν φωτιά σε παλιές φωτογραφίες που δεν θέλουν να βλέπουν πια, καθώς τους φέρνουν επίπονες μνήμες στο μυαλό. Έτσι, σύμφωνα με την παράδοση διώχνουν την κακή τύχη που μαζεύτηκε τους τελευταίους 12 μήνες.

Δες ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πρακτική Άσκηση

05-02-2024

Άγιος Δημήτριος Αττικής

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
02 Μαϊ. 2024
Ast
22:00
-
Ολυ
02 Μαϊ. 2024
Oly
22:00
-
Ατα
02 Μαϊ. 2024
ΟΣΦΠ
19:45
-
BARC
02 Μαϊ. 2024
ΜΑΚ
21:45
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;