Πανελλήνιες 2023: Οι αλλαγές στην εξέταση και τη βαθμολόγηση των μαθημάτων
Πανελλήνιες 2023: Σε ποια μαθήματα θα υπάρξουν αλλαγές στην εξέταση και τη βαθμολόγηση - Πώς θα επηρεάσουν τις βαθμολογίες των υποψηφίων και τις βάσεις εισαγωγής 2023

Πανελλήνιες 2023: Το neolaia.gr σας υπενθυμίζει ότι στις Πανελλήνιες 2023 θα ισχύσουν αλλαγές στη βαθμολόγηση των επιμέρους θεμάτων της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας Γενικής Παιδείας, οι οποίες αναμένεται να επηρεάσουν τις βαθμολογίες όλων των υποψηφίων για τα ΑΕΙ.

Ειδικότερα, οι αλλαγές αυτές, στις οποίες προχώρησε η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, σε εξέταση και βαθμολόγηση πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων, αναμένεται να επηρεάσουν τη διαμόρφωση των βάσεων εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Οι αλλαγές θα εφαρμοστούν από τις επερχόμενες Πανελλήνιες 2023.

Στην ουσία, σύμφωνα με τις πληροφορίες, δυσκολεύει το άριστα στα Αρχαία Ελληνικά για τους υποψηφίους των σχολών ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών, ενώ αλλαγές θα ισχύσουν και στη βαθμολόγηση των επιμέρους θεμάτων της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας Γενικής Παιδείας. Η νέα αυτή εξέλιξη είναι προφανές ότι θα επηρεάσει τις βαθμολογίες όλων των υποψηφίων για τα ΑΕΙ.

Πανελλήνιες 2023: Αλλαγές στα Αρχαία Ελληνικά

βάσεις 2022

Ειδικότερα, στην εξέταση των Αρχαίων Ελληνικών το αδίδακτο κείμενο επανακτά τη βαθμολογική βαρύτητα που είχε προ ετών.

Συγκεκριμένα, στους εξεταζόμενους στα Αρχαία Ελληνικά δίδονται ερωτήσεις από ένα διδαγμένο στο σχολείο κείμενο και από ένα αδίδακτο κείμενο.

Μέχρι τις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2022, εάν ένας υποψήφιος απαντούσε άριστα στις ερωτήσεις για το διδαγμένο κείμενο θα συγκέντρωνε 12 μονάδες στις 20, 60 στις 100 και στο αδίδακτο 8 μονάδες στις 20, 40 στις 100.

Με τη νέα απόφαση, λοιπόν, του ΥΠΑΙΘ από τις Πανελλήνιες 2023, κόβεται η μία από τις δύο ερωτήσεις στο διδαγμένο κείμενο για την οποία το άριστα ήταν 2 μονάδες στις 20. Αυτές οι δύο μονάδες θα δοθούν στη μετάφραση του αδίδακτου το άριστα του οποίου από 8 στις 20 μονάδες θα είναι 10 μονάδες στις 20.

Συνακόλουθα αυξήθηκαν και οι στίχοι που θα δίδονται προς μετάφραση.

Η έκταση του αποσπάσματος του αδίδακτου προς μετάφραση κειμένου από 5-6 στίχους αυξάνεται σε 8-10 στίχους.

Η αλλαγή αυτή εκ των πραγμάτων θα δυσκολέψει τους μαθητές στο να αριστεύσουν καθώς ανεξαρτήτως του βαθμού δυσκολίας των θεμάτων στο μάθημα των Αρχαίων η μετάφραση και οι ερωτήσεις επί του αδίδακτου κειμένου δυσκολεύουν περισσότερο τους υποψηφίους σε σχέση.

Πανελλήνιες 2023: Αλλαγές σε Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία

Παράλληλα, στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας Γενικής Παιδείας δίνονται πέντε θέματα. Η αλλαγή που θα ισχύει από το 2023 είναι ότι το άριστα για το πρώτο θέμα, η περίληψη που καλούνται να κάνουν οι υποψήφιοι, θα είναι 20 μονάδες στις συνολικά 100 από 15 μονάδες που ήταν έως πέρυσι.

Οι πέντε μονάδες αφαιρούνται από το δεύτερο θέμα έχει τρία υπο-ερωτήματα σχετικά με το μη λογοτεχνικό κείμενο που δίδονται στους μαθητές του διαγωνίσματος για το οποίο το άριστα από 40/100 μειώνεται σε 35/100 μονάδες. Και εδώ, αυτή η μικρότερης βαρύτητας -σε σχέση με εκείνη των Αρχαίων- αλλαγή εκτιμάται ότι θα δυσχεράνει το 20.

Πανελλήνιες 2023: Μάθημα αυξημένης βαρύτητας

Από το 2022, είναι γνωστή η ισχυροποίηση της θέσης του πανελλαδικώς εξεταζόμενου μαθήματος «Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία» σε όλα τα Επιστημονικά Πεδία.

Μέχρι και το 2021, η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία ήταν εξεταζόμενο μάθημα όλων των Επιστημονικών Πεδίων, αλλά σε κανένα Πεδίο δεν ήταν μάθημα αυξημένης βαρύτητας, ούτε στο πρώτο επιστημονικό πεδίο. Από το 2022 και εξής βλέπουμε ότι είναι σημαντικός ο αριθμός των Τμημάτων που έδωσαν υψηλό συντελεστή στη Γλώσσα.

Έτσι, έχοντας η Νεοελληνική Γλώσσα αναβαθμισμένο ρόλο σε τόσα τμήματα, θα πρέπει πλέον οι υποψήφιοι να της δώσουν ιδιαίτερη βαρύτητα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

06-03-2024

Αθήνα

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

⚽🏀 LIVE SCORES
09 Μαϊ. 2024
Ολυ
22:00
-
Ast
09 Μαϊ. 2024
Ατα
22:00
-
Oly

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

 2 
 1 
 2 
 1 
 3