Τέσσερις συμβουλές για να διαβάζεις πιο έξυπνα
Τρόποι για να διαβάζεις πιο έξυπνα, γρήγορα και αποδοτικά.

Μπορεί τα Χριστούγεννα 2022 να πλησιάζει, αλλά το διάβασμα δε σταματάει ποτέ. Ή έστω δε σταματάει τα Χριστούγεννα, διότι σχεδόν αμέσως μετά τις γιορτές έρχεται η «ώρα της κρίσης», δηλαδή η εξεταστική του χειμερινού εξαμήνου. Σε κάποιες σχολές έρχεται λίγες ημέρες νωρίτερα και σε κάποιες άλλες λίγες ημέρες αργότερα, αλλά δεν παύει να είναι μία αγχωτική διαδικασία.

Και μπορεί το άγχος να έχει αρχίσει να σε «καταδιώκει» ήδη και να θέλεις να «χωθείς» στα βιβλία και να μην ξαναβγεις μέχρι το τέλος της εξεταστικής (λέμε τώρα), αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητο για να πάει καλά η εξεταστική. Αντί λοιπόν να διαβάζεις πιο σκληρά, θα μπορούσες να διαβάσεις λίγο πιο έξυπνα και να αξιοποιήσεις το χρόνο που θα «σώσεις» για μερικές βόλτες παραπάνω.

Και πώς μπορεί να γίνει αυτό; Συνέχισε να διαβάζεις, γιατί σού έχουμε 4 tips για να γίνεις expert στο έξυπνο διάβασμα.

1. Απομνημόνευση

Αντί απλώς να διαβάζεις ό,τι γράφει το βιβλίο ή οι σημειώσεις σου, μπορείς να χρησιμοποιήσεις λίγο πιο δημιουργικούς τρόπους, προκειμένου να απομνημονεύσεις όσα μαθαίνεις και να μην τα ξεχάσεις ποτέ (ή έστω μέχρι τη στιγμή που θα δώσεις το μάθημα). Ίσως ήρθε ο καιρός λοιπόν αντί για να διαβάζεις παθητικά κάτι, να χρησιμοποιήσεις flashcards που θα φτιάξεις εσύ ο ίδιος/η ίδια, κουίζ και γενικώς τρόπους που «αναμιγνύουν» τη νέα γνώση με διαδραστικές δραστηριότητα, που θα σε βοηθήσουν να «κλειδώσεις» τη νέα γνώση στο κεφάλι σου.

2. Πες όχι στο σερί

Πολλές φορές νομίζουμε ότι ο χρόνος που αφιερώνουμε στο διάβασμα κρίνει και την επιτυχία ή την αποτυχία μας. Έτσι, καταλήγουμε να διαβάζουμε πολλές ώρες σερί χωρίς να κάνουμε κανένα διάλειμμα. Αυτή η τακτική δεν ανήκει στο πλαίσιο του έξυπνου διαβάσματος. Αντιθέτως, αν θέλεις να διαβάζεις πιο έξυπνα (και άρα αποδοτικά) θα πρέπει να κάνεις διαλείμματα ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Αυτό σημαίνει ότι είναι σημαντικό να κάνεις διάλειμμα ανά 40 λεπτά με μία ώρα, προκειμένου να «καθαρίσει» το μυαλό σου και να βελτιώσεις τη συγκέντρωσή σου στο διάβασμα. Με αυτό τον τρόπο θα χαλαρώσεις και θα επαναφορτίσεις τις μπαταρίες σου, ώστε να μπεις πιο δυναμικά στο… νέο γύρο διαβάσματος!

3. Ο ύπνος είναι ΤΟ «κλειδί» της επιτυχίας

Ο ύπνος είναι ένα από τα βασικά «συστατικά» της επιτυχίας στις εξετάσεις. Αν δεν έχεις ξεκουραστεί θα αργείς να κατανοήσεις πράγματα που αν είχες ξεκουραστεί θα καταλάβαινες πιο εύκολα, ενώ όταν έχεις ξεκουραστεί το μόνο σίγουρο είναι πως η συγκέντρωσή σου αυξάνεται και βελτιώνεται. Με αυτό τον τρόπο αυξάνεται η παραγωγικότητά σου, ενώ μαθαίνεις καλύτερα και σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα.

4. Στόχοι

Οι στόχοι είναι πολύ σημαντικοί, όταν διαβάζεις. Γι’ αυτό το λόγο κατά το ξεκίνημα του διαβάσματός σου κάθε ημέρα, είναι σημαντικό να θέτεις στόχους, οι οποίοι με τη σειρά τους είναι σημαντικό να είναι ρεαλιστικοί και επιτεύξιμοι. Παράλληλα, είναι σημαντικό οι καθημερινοί στόχοι να αποτελούν κομμάτι ενός μεγαλύτερου πλάνου και στόχων που σχετίζονται με τις ακαδημαϊκές σου επιδόσεις.

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Εκπαίδευση

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

14-02-2024

Καλλιθέα Αττικής

950

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;