Τα τζάκια ευθύνονται όσο και τα αυτοκίνητα για την ατμοσφαιρική ρύπανση στην Αθήνα
Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης, Nίκος Mιχαλόπουλος, αποκαλύπτει πως η αυξημένη χρήση καύσιμης ύλης στην Αθήνα έχει οδηγήσει σε επιβάρυνση του αέρα με ρυπογόνα σωματίδια σε επικίνδυνα επίπεδα.

Η ενεργειακή κρίση, πέρα από τις επιπτώσεις που έχει στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος και στην αύξηση της τιμής του πετρελαίου και της βενζίνης, έχει επιπτώσεις και στην καθαρότητα του αέρα. Σύμφωνα με τον διευθυντή του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης, Nίκος Mιχαλόπουλος, η αυξημένη χρήση καύσιμης ύλης έχει οδηγήσει στην επιβάρυνση του αέρα σε επικίνδυνα επίπεδα.

Ο κ. Μιχαλόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ για την ατμοσφαιρική ρύπανση που παρατηρείται το τελευταίο καιρό σε μεγάλα αστικά κέντρα τόνισε ότι όντως ξεκίνησε από την οικονομική κρίση το 2010. Ο ίδιος υποστήριξε πως η καύση ξύλων στο μέσα στον αστικό ιστό:

«Τότε ξεκίνησε για πρώτη φορά και μετά έγινε μόδα.

Τα καύσιμα, όσο πιο στερεά είναι δηλαδή αν καίμε με ξύλο ή κάρβουνο είναι πολύ πιο επικίνδυνα και λιγότερο θερμιδογόνα σε σχέση με ένα καύσιμο το οποίο είναι σε αέρια μορφή» 

Δηλαδή το φυσικό αέριο, όπως εξήγησε.

Σε ό,τι αφορά την ατελή καύση που συμβαίνει στα τζάκια, ο κ. Μιχαλόπουλος είπε πως εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα όλες τις ενώσεις οι οποίες υπάρχουν με φυσικά στο ξύλο, είπε ότι εκπέμπει ένα είδος υδρογονανθράκων. Αυτά είναι ιδιαίτερα ρυπογόνα και επισήμανε πως:

«Εκπέμπουν μία σειρά από ενώσεις οι οποίες είναι ιδιαίτερα καρκινογόνες.

Στο ενεργειακό τζάκι εκπέμπουμε τα πάντα στην ατμόσφαιρα, ενώ στο ανοιχτό τζάκι ουσιαστικά έχουμε ένα μέρος από τις επιπτώσεις και εμείς»

Ο ίδιος κάλεσε τον κόσμο να αποφύγει την καύση ξυλείας, ενώ την χαρακτήρισε ως τη χειρότερη μορφή καυσίμου. Όπως είπε:

«Υπάρχει ανάγκη και υπάρχει και η μόδα στο τζάκι. Η Αθήνα φουντώνει σε επίπεδα σωματιδίων όταν έχει κρύο καιρό, τα Σαββατοκύριακα και την περίοδο των γιορτών»

Μάλιστα, τόνισε πως, ενώ υπάρχουν άλλες ρυπογόνες πηγές:

«Τα τζάκια είναι εξίσου σημαντικός παράγοντας αύξησης της ατμοσφαιρικής μόλυνσης με την κίνηση των αυτοκινήτων»

Διάβασε ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

06-03-2024

Αθήνα

1.000

Γραφικές Τέχνες

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Βούλα

⚽🏀 LIVE SCORES
02 Μαϊ. 2024
Ast
22:00
-
Ολυ
02 Μαϊ. 2024
Oly
22:00
-
Ατα
02 Μαϊ. 2024
ΟΣΦΠ
19:45
-
BARC
02 Μαϊ. 2024
ΜΑΚ
21:45
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;