Πέντε βιβλία που αξίζει να κάνεις δώρο σε αγαπημένους σου τις γιορτές
Το neolaia.gr σας παρουσιάζει πέντε υπέροχα βιβλία, τόσο για να τα κάνετε δώρο σε αγαπημένα σας πρόσωπα ενόψει Χριστουγέννων, όσο και για να σας κρατήσουν την καλύτερη συντροφιά τις ημέρες των γιορτών.

Οι Εκδόσεις Επίκεντρο εκδίδουν ποιοτικά βιβλία κοινωνικού προβληματισμού για ένα ευρύτερο κοινό. Πολλά από τα βιβλία αυτά έχουν λάβει κρατικά βραβεία στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Παράλληλα, προσφέρουν βιβλία ποιότητας σε μια σειρά από επιστημονικές θεματικές ενότητες, όπως κοινωνιολογία, πολιτικές επιστήμες, ιστορία, κλασικά γράμματα, αρχαιολογία, εκπαιδευτικά θέματα, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, θεολογία, ιατρική, σημειωτική, δίκαιο, γλώσσα, μέσα ενημέρωσης, οικονομία, πολιτική σκέψη, ισότητα των δύο φύλων, ρατσισμός, μάνατζμεντ και πολλές άλλες.

Κάθε χρόνο εκδίδουν πάνω από 50 νέους τίτλους βιβλίων και e-book. Πολλά από τα βιβλία τους χρησιμοποιούνται ως διδακτικά εγχειρίδια και βοηθήματα σε όλα τα ελληνικά πανεπιστήμια επί δεκαετίες.

Μερικοί από τους σημαντικότερους συγγραφείς επιστημονικών βιβλίων συνεργάζονται με τις εκδόσεις, ενώ έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά σημαντικά έργα ξένων συγγραφέων.

Κύριο χαρακτηριστικό των βιβλίων που εκδίδονται από το Επίκεντρο είναι η διαχρονικότητα, καθώς ο εκδοτικός αποφεύγει τα εφήμερα best sellers και επικεντρώνεται στην έκδοση βιβλίων που παραμένουν επίκαιρα και ενεργά για πολλά χρόνια.

Mε αφορμή, λοιπόν, τις γιορτές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς που ολοένα και κοντοζυγώνουν, το neolaia.gr σας παρουσιάζει πέντε (5) προτεινόμενα αναγνώσματα από τις Εκδόσεις Επίκεντρο, είτε ως ιδέες για δώρα στους αγαπημένους σας, είτε προς δική σας τέρψη και χαλάρωση κατά τις γιορτινές ημέρες.

Αυτά είναι τα εξής:

1. Η αυτοκρατορική νοσταλγία της Ρωσίας

Η αμφιταλάντευση μεταξύ Δύσης και Ανατολής, αυτή η μοιραία προπατορική αμαρτία του ρωσικού πολιτισμού, αυτό το προαιώνιο εμπόδιο για την ομαλή προσέγγιση της άλλης πλευράς από τη Ρωσία, λύθηκε οριστικά με την υιοθέτηση της επιλογής της ευρασιανικής προοπτικής από τη Μόσχα.

Σήμερα, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ουσιαστικά η πρώτη έχει κηρύξει τον πόλεμο ενάντια στη Δύση, στον ελεύθερο κόσμο, στον πολιτισμό της ελευθερίας της επιλογής. Ουσιαστικά, η Ρωσία κομίζει στον 21ο αιώνα το μοντέλο της ασιατικής απολυταρχίας, της λατρείας της ισχύος και της επιβολής διά των όπλων των επιλογών μιας «πεφωτισμένης ηγεσίας». Πλέον η κατάσταση δεν μπορεί να προβλεφθεί.

2. Η επινόηση της σύγχρονης Ρωσίας

Πώς μια χώρα που απελευθερώθηκε από εβδομήντα χρόνια σοβιετικής κυριαρχίας κατέληξε να είναι μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τη Δύση και, πάνω από όλα, για το δικό της μέλλον; Γιατί οι άνθρωποι που απέρριψαν την κομμουνιστική ιδεολογία έφτασαν να δέχονται την κρατική προπαγάνδα; Σε αυτό το τολμηρό και σημαντικό βιβλίο, ο Αρκάντι Οστρόφσκι παίρνει τον αναγνώστη σε ένα συναρπαστικό ταξίδι μέσα από την ταραχώδη μετα-σοβιετική μεταμόρφωση της Ρωσίας και φωτίζει τα βασικά σημεία καμπής που συχνά εκπλήσσουν τον κόσμο.

Ως ξένος ανταποκριτής στην ίδια του τη χώρα, ο Οστρόφσκι υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας της σύγχρονης ιστορίας της Ρωσίας, και μέσα από πρωτότυπη έρευνα και συνεντεύξεις αποκαλύπτει τις ιδεολογικές συγκρούσεις, τους συμβιβασμούς και τους πειρασμούς που άφησαν τη Ρωσία στην κόψη του ξυραφιού.

3. Έρχεται Χειμώνας

Η άνοδος του Βλαντιμίρ Πούτιν –πρώην αντισυνταγματάρχη της Κα Γκε Μπε– στην προεδρία της Ρωσίας το 1999 ήταν ένα έντονο σημάδι ότι η χώρα απομακρυνόταν από τη δημοκρατία. Ωστόσο στα χρόνια που μεσολάβησαν –καθώς η Αμερική και άλλες παγκόσμιες μεγάλες δυνάμεις εξακολουθούν να ακολουθούν μια στρατηγική κατευνασμού του- ο Πούτιν εξελίσσεται όχι μόνο σε δικτάτορα αλλά σε διεθνή απειλή. Η Ρωσία του Πούτιν, όπως και ο ISIS και η Αλ Κάιντα, αυτοπροσδιορίζεται ως αντίπαλος των ελεύθερων χωρών του κόσμου. Καθώς ο Πούτιν γίνεται ακόμα πιο ισχυρός, η απειλή που θέτει μεγαλώνει, από τοπική σε περιφερειακή και τελικά σε παγκόσμια.

Σε αυτό το βιβλίο, ο Κασπάροφ δείχνει ότι η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης δεν αποτέλεσε ένα σημείο λήξης της ιστορίας – μόνο μια αλλαγή εποχής, καθώς ο Ψυχρός Πόλεμος τελείωσε και έφερε μια νέα άνοιξη. Όμως τώρα, μετά από χρόνια εφησυχασμού και κακής κρίσης, έρχεται και πάλι χειμώνας. Μέσα από την ευφυΐα, την επιχειρηματολογία και τις ελπίδες που εκφράζει για τη χώρα του ο Κασπάροφ, το Έρχεται Χειμώνας αποκαλύπτει τι είναι ο Πούτιν: ένας καταφανής υπαρξιακός κίνδυνος.

4. Η πόλη που αγαπούσαμε

Από την προσφυγική Χαριλάου και τα Τροχιοδρομικά ως την επαρχία της Βιθυνίας, από τις αίθουσες των ευρωπαϊκών οργανισμών και τις πορείες ειρήνης στις Βρυξέλλες ως το προσκύνημα επιζώντων της Χιροσίμα στο σημείο που δολοφονήθηκε ο Γρηγόρης Λαμπράκης στη Θεσσαλονίκη, και από τη μνήμη της γεύσης ως την διαρκή απορία της πολιτικής συνείδησης, η αφήγηση του Μιχάλη Τριανταφυλλίδη χαράζει με προσωπικό τρόπο και ύφος πάνω στην παλίμψηστη ταυτότητα της πόλης γραμμές μιας συλλογικής διαδρομής.

Όπως σημειώνει στον πρόλογο του βιβλίου ο Πάνος Θεοδωρίδης, «αυτός ο ολότελα εκρηκτικός γίγαντας, με την ιδιότυπη ιδιοσυγκρασία, είναι στην ουσία ένας ποταμός ιδεών, δράσης, στρατηγικής μελαγχολίας, και ένα άκρως κοινωνικό ον με εσωτερική αγαθότητα, προερχόμενος από μιαν άλλη εποχή».

5. Ανεπιθύμητοι και Αναλώσιμοι

Οκτώ, σχεδόν, δεκαετίες μετά τα γεγονότα, η συζήτηση για τα γενεσιουργά αίτια του Ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου οφείλει να αποσυνδεθεί από ιδεολογικές αγκυλώσεις και πολιτικές σκοπιμότητες.

Το βιβλίο αυτό βασίστηκε σε πληθώρα αρχειακών τεκμηρίων που φωτίζουν τη δύσβατη διαδρομή και το τραγικό τέλος μιας ανεξάρτητης οργάνωσης Αντίστασης και του ηγέτη της, συνταγματάρχη Ψαρρού. Η έρευνα κατέδειξε ότι μία τουλάχιστον πλευρά αποδεχόταν τον εμφύλιο πόλεμο ως θεμιτό μέσο σε έναν αγώνα με προφανές διακύβευμα την εξουσία στη μεταπολεμική Ελλάδα. Συνδυαζόμενη με άλλα συμβάντα της περιόδου 1943-44, η αντιμετώπιση της ΕΚΚΑ-5/42 από το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ φωτίζει αποφασιστικά το ξεστράτισμα του Αντάρτικου από την Αντίσταση προς τον απροκάλυπτο Εμφύλιο.

Εκδόσεις Επίκεντρο

Πλατεία Ναυαρίνου 9

Θεσσαλονίκη 54622

Τηλ. 2310256.146

e-mail: books@epikentro.gr

https://www.epikentro.gr/

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

Logistics

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

⚽🏀 LIVE SCORES
01 Μαϊ. 2024
Μπο
37'
1 - 0
Παρ
02 Μαϊ. 2024
Ast
22:00
-
Ολυ
01 Μαϊ. 2024
ΦΕΝ
6'
75 - 67
ΜΟΝ
01 Μαϊ. 2024
ΜΠΑ
ΗΜ
56 - 52
Ρεάλ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  
 3 
 0