«Γέφυρες» συνεργασίας και με βρετανικά ΑΕΙ
Διήμερη επίσκεψη της Υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως στο Λονδίνο με τη συμμετοχή τεσσάρων πρυτάνεων.

Με… σειρά προτεραιότητας επελέγησαν τελικά οι Eλληνες πανεπιστημιακοί που εργάζονται σε βρετανικά ΑΕΙ για να συμμετάσχουν στη χθεσινή εκδήλωση στην οικία του Eλληνα πρέσβη στη Βρετανία. Αυτό και μόνο δείχνει το μεγάλο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για την προσπάθεια του ελληνικού Υπουργείου Παιδείας να στηθούν «γέφυρες» συνεργασίας των ελληνικών με τα βρετανικά ΑΕΙ.

Ειδικότερα, ξεκίνησε χθες η διήμερη επίσκεψη στο Λονδίνο της Υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως με τη συμμετοχή τεσσάρων πρυτάνεων: του μεγαλύτερου πανεπιστημίου της χώρας, ήτοι του ΑΠΘ, κ. Νικολάου Παπαϊωάννου, του αρχαιότερου ΑΕΙ, του ΕΚΠΑ, κ. Θάνου Δημόπουλου, ενός πολυτεχνείου, του ΕΜΠ, κ. Ανδρέα Μπουντουβή και ενός περιφερειακού ΑΕΙ, του Παν. Δυτικής Μακεδονίας, κ. Θεοδώρου Θεοδουλίδη. Στην πρώτη εκδήλωση μετείχαν από τη βρετανική πλευρά η Βίβιαν Στερν, γενική διευθύντρια της Universities UK International, δηλαδή του οργανισμού Universities UK International, αρμοδίου για την εξωστρέφεια και τη διεθνοποίηση των βρετανικών πανεπιστημίων, και εκπρόσωποι 30 βρετανικών ΑΕΙ, μεταξύ των οποίων από τα πανεπιστήμια York, Exeter, Southampton, London School of Economics (LSE), Glasgow, Goldsmiths, Οξφόρδη, Cambridge, Imperial, King’s, Queen Mary, University College London (UCL), Warwick. Στην εκδήλωση οι πρυτάνεις των τεσσάρων ελληνικών ΑΕΙ παρουσίασαν τη στρατηγική διεθνοποίησης των ιδρυμάτων τους.

Νωρίς το απόγευμα οι Ελληνες συναντήθηκαν με τον νομπελίστα καθηγητή Οικονομικών Χριστόφορο Πισσαρίδη. Στο ίδιο πλαίσιο, είχε προγραμματιστεί στην κατοικία του Ελληνα πρέσβη στο Λονδίνο, κ. Ιωάννη Ραπτάκη, συνάντηση της ελληνικής αποστολής με Ελληνες πανεπιστημιακούς σε βρετανικά ΑΕΙ. Σήμερα στη Βρετανία ζουν και εργάζονται περίπου 4.000 Ελληνες πανεπιστημιακοί.

Οπως ανέφερε χθες στην «Καθημερινή» ο κ. Ραπτάκης, οι χώροι της κατοικίας του επαρκούν για την υποδοχή και φιλοξενία περίπου 100 ατόμων και εκδήλωσαν ενδιαφέρον περίπου 600 Ελληνες. Ετσι, οι 100 επελέγησαν με βάση τη σειρά προτεραιότητας και αναγκάστηκαν να βάλουν live streaming για τους υπόλοιπους. «Το υψηλό ενδιαφέρον των Ελλήνων πανεπιστημιακών στη Βρετανία, μας γεμίζει χαρά και προδικάζει την επιτυχία του εγχειρήματος να στηθούν γέφυρες συνεργασίας ανάμεσα στα βρετανικά και τα ελληνικά ιδρύματα», δήλωσε στην «Καθημερινή» ο κ. Ραπτάκης. «Οι Ελληνες επιστήμονες που εργάζονται σε ξένα πανεπιστήμια είναι βασικός κρίκος για να στηθούν συνεργασίες. Εκείνοι μπορούν να αποτελέσουν την πρώτη πηγή πληροφορίας για το σημαντικό έργο που γίνεται στα ελληνικά πανεπιστήμια», τόνισε, από την πλευρά του, στην «Καθημερινή» ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θάνος Δημόπουλος.

Το Brexit

Η επίσκεψη στη Βρετανία, που οργανώνεται μετά και την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης για συνεργασίες των ελληνικών με αμερικανικά ΑΕΙ, θα αντιμετωπίσει ζητήματα που σχετίζονται και με το Brexit. Και αυτό διότι λόγω Brexit έχει αλλάξει το καθεστώς υποδοχής των υπηκόων χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Βρετανία.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της βρετανικής μελέτης, με τίτλο «International Facts and Figures 2021», την ακαδημαϊκή χρονιά 2019-2020 συνολικά 9.645 Ελληνες σπούδαζαν στα βρετανικά ΑΕΙ, φέρνοντας τη χώρα μας στη 12η θέση στον σχετικό πίνακα, πίσω από χώρες με πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό. Καθώς η Βρετανία αποχώρησε επισήμως από την Ε.Ε. την 1η Ιανουαρίου 2021, οι αιτήσεις για εγγραφές για το 2021-2022 βούλιαξαν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Universities and Colleges Admissions Service (UCAS), η πτώση στον αριθμό των αιτήσεων για το 2021-22 ήταν 47% σε σχέση με το 2020-2021.

Πηγή: kathimerini.gr

Δείτε ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Logistics

Πλήρης Απασχόληση

03-01-2024

Μενίδι

Υπάλληλοι γραφείου

Μερική Απασχόληση

15-03-2024

Αργυρούπολη

590

⚽🏀 LIVE SCORES
02 Μαϊ. 2024
Ast
22:00
-
Ολυ
02 Μαϊ. 2024
Oly
22:00
-
Ατα
02 Μαϊ. 2024
ΟΣΦΠ
19:45
-
BARC
02 Μαϊ. 2024
ΜΑΚ
21:45
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;