Κιβωτός του Κόσμου: Καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων - Τι απαντά η ΜΚΟ
Κιβωτός του Κόσμου: Σε εξέλιξη βρίσκεται η προκαταρκτική εξέταση της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής για την υπόθεση καταγγελιών σχετικά με την Κιβωτό του Κόσμου, κατόπιν εντολής του εισαγγελέα.

Από το απόγευμα της Πέμπτης (17.11.2022) υπάρχει ένα τσουνάμι καταγγελιών για την Κιβωτό του Κόσμου. Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε από τη στιγμή που ένας 19χρονος (σήμερα) κατήγγειλε ότι είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά στη δομή, στον Κολωνό, το 2020, από άτομο που βρισκόταν σε δομή της Κιβωτού του Κόσμου. Σύμφωνα πάντα με την καταγγελία του, η κακοποίησή του συνεχίστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σημειώνεται, ότι τη σχετική αναφορά έκανε στον εισαγγελέα ο «Συνήγορος του Πολίτη».

Σε εξέλιξη βρίσκεται η προκαταρκτική εξέταση της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής για την υπόθεση καταγγελιών σχετικά με την Κιβωτό του Κόσμου, κατόπιν εντολής του εισαγγελέα.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, έως τώρα έχει καταθέσει στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων ένας 18χρονος σήμερα, ο οποίος υποστηρίζει ότι το 2020 έπεσε θύμα ασέλγειας και κακοποίησης από άτομο που βρισκόταν σε δομή της «Κιβωτού του Κόσμου».

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν γίνει άλλες δύο καταγγελίες, ενός ενήλικου σήμερα και ενός ανήλικου, για ανάλογα περιστατικά στην «Κιβωτό του Κόσμου».

Όσον αφορά την πρώτη καταγγελία του 18χρονου, αυτή αφορά ασέλγεια, σεξουαλική παρενόχληση και εξευτελιστική συμπεριφορά σε βάρος του, από τον Σεπτέμβριο του 2020 μέχρι τον Ιανουάριο του 2022.

Ο εφιάλτης που περιέγραψε ο πρώην τρόφιμος σε δομές της «Κιβωτού» αρχίζει από τα 15 του χρόνια και πίσω από τις αναφορές κρύβεται πρόσωπο το οποίο εργάζεται στη Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση.

Όπως υποστήριξε, ο συγκεκριμένος άνδρας τον έπεισε να μετακινηθεί από την Αθήνα σε δομές τις επαρχίας με το πρόσχημα της δήθεν οικονομικής στήριξης. Εκεί άρχισε να ασελγεί σε βάρος του και να του συμπεριφέρεται με υποτιμητικό τρόπο. Μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα ισχυρίστηκε ο 18χρονος σήμερα νεαρός, ο καταγγελλόμενος τον εκβίαζε απειλώντας τον πως αν μιλούσε, θα έκοβε τις παροχές του οργανισμού στα μέλη της οικογένειάς του.

Την ίδια ώρα ο νεαρός, που κατήγγειλε περιστατικά τόσο στη δομή του Βόλου, όσο και σε αυτή της Καλαμάτας, φέρεται να έδωσε λίστα και με άλλα παιδιά που είχαν πέσει θύματα του ίδιου προσώπου.

Τη βασιμότητα των σοκαριστικών καταγγελιών θα εξετάσουν τα στελέχη της Ασφάλειας, που έχουν ζητήσει την διενέργεια ιατροδικαστικών εξετάσεων.

«Η Κιβωτός του Κόσμου διαβεβαιώνει ότι δεν έχει γνώση των καταγγελλόμενων περιστατικών», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο οργανισμός, προσθέτοντας ότι: «Είναι αυτονόητο ότι καταδικάζουμε απερίφραστα τέτοια περιστατικά και διαβεβαιώνουμε ότι πρώτη η Κιβωτός του Κόσμου και οι Κοινωνικές Υπηρεσίες της θα συνδράμουν τις Αρχές στη διερεύνηση των καταγγελλομένων».

Σήμερα το πρωί, ο πάτερ Αντώνιος, ο άνθρωπος που είναι το «πρόσωπο» της Κιβωτού από την πρώτη μέρα της λειτουργίας της, μίλησε στην εκπομπή Super Κατερίνα στον Alpha, λέγοντας πως δεν γνωρίζει το όνομα του παιδιού που έκανε την καταγγελία ούτε και μπορεί να σκεφτεί ποιος μπορεί να είναι ο άνθρωπος που κατηγορείται.

«Εμείς μάθαμε από ένα δημοσίευμα, τίποτα περαιτέρω δεν γνωρίζω», είπε και σημείωσε ότι δεν γνωρίζει ποιο είναι το αγόρι που έχει κάνει την καταγγελία. «Δεν ξέρουμε το όνομά του, το επώνυμό του. Έχουμε πάρει τηλέφωνο και ζητήσαμε στοιχεία και δεν έχουμε στοιχεία». Ωστόσο, σε άλλο σημείο της συζήτησης είπε ότι βάσει των στοιχείων, “πάει” το μυαλό του ποιο μπορεί να είναι το παιδί που έκανε την καταγγελία για σεξουαλική κακοποίηση.

Ο πατέρας Αντώνιος δήλωσε πολύ θλιμμένος και στενοχωρημένος «γιατί εμείς έχουμε αφιερώσει τη ζωή μας, 25 χρόνια, στο παιδί που είναι σε ανάγκη και κίνδυνο», τόνισε αρχικά ο πατέρας Αντώνιος, που εν συνεχεία αναφέρθηκε στους χαρακτήρες των παιδιών που φιλοξενούνται σε δομές της Κιβωτός του Κόσμου.

Κιβωτός του Κόσμου: Τι απαντά η οργάνωση στις καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων

INTIME

Η «Κιβωτός του Κόσμου» εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία κάνει λόγο για έκπληξη και σοκ για την καταγγελίες περί σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων στις δομές της.

Όπως τονίζει «δεν έχει γνώση των καταγγελλόμενων περιστατικών» και πως οι υπηρεσίες της «θα συνδράμουν τις Αρχές στη διερεύνηση των καταγγελλομένων».

Στη δήλωσή της αναφέρει τα εξής:

«Με μεγάλη έκπληξη και σοκ διαβάσαμε τα σημερινά δημοσιεύματα αναφορικά με μαρτυρία – κατάθεση 19χρονου, πρώην φιλοξενούμενου ανηλίκου στις κοινωφελείς δομές μας, εις βάρους προσώπου που σχετίζεται με την Κιβωτό του Κόσμου για διενέργεια πράξεων ασέλγειας.

Η Κιβωτός του Κόσμου διαβεβαιώνει ότι δεν έχει γνώση των καταγγελλόμενων περιστατικών ούτε των γεγονότων ούτε των προσώπων που αναφέρονται στα δημοσιεύματα αυτά. Συνεπώς, επί του παρόντος, δεν μπορεί να λάβει θέση και αναμένει να δοθούν περισσότερες πληροφορίες από τις αρμόδιες αρχές. Είναι αυτονόητο ότι καταδικάζουμε απερίφραστα τέτοια περιστατικά και διαβεβαιώνουμε ότι πρώτη η Κιβωτός του Κόσμου και οι Κοινωνικές Υπηρεσίες της θα συνδράμουν τις Αρχές στη διερεύνηση των καταγγελλομένων. Έχοντας γνώση του ρόλου της Κιβωτού του Κόσμου και των ευθυνών μας, δηλώνουμε ότι, εφόσον διαφανεί ότι υπάρχει ευθύνη ανθρώπων που σχετίζονται με την Κιβωτό, θα λάβουμε τα απαιτούμενα μέτρα και θα υποστούμε τις συνέπειες.

Η Κιβωτός του Κόσμου, στις δομές φιλοξενίας ανηλίκων που έχει δημιουργήσει, έχει πάντοτε πρωταρχικό κριτήριο και νομική ευθύνη την παιδική προστασία, η οποία και αποτελεί το μοναδικό γνώμονα για το κοινωφελές έργο και τις δράσεις μας. Δηλώνουμε ότι είμαστε στη διάθεση των Αρχών για την παροχή κάθε στοιχείου και συνδρομής προς τον σκοπό της πλήρους διαλεύκανσης της υπόθεσης και παρακαλούμε τους αρμοδίους για την άμεση διερεύνηση όσων αναφέρονται στα δημοσιεύματα».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

Μόδα - Ομορφιά

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  
 1