«Black Panther: Wakanda Forever»: Ένας πλήρης οδηγός με όσα χρειάζεται να ξέρεις πριν δεις την ταινία
Το «Black Panther: Wakanda Forever» θα κάνει πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες και σου έχουμε συγκεντρώσει όλα αυτά που χρειάζεται να γνωρίζεις πριν δεις τη νέα ταινία.

Λίγες ώρες μας χωρίζουν από την επιστροφή μας στο κινηματογραφικό σύμπαν του MCU με μία από τις πιο πολυαναμενόμενες ταινίες της χρονιάς. Ο λόγος για το «Black Panther: Wakanda Forever» του Ryan Coogler, τη συνέχεια της βραβευμένης με τρία Όσκαρ ταινίας του 2018.

Η πρώτη ταινία «Black Panther» με πρωταγωνιστή τον Chadwick Boseman ως τον γνωστό χαρακτήρα των κόμικς, αποτελεί μία από τις καλύτερες ταινίες της Marvel και αποτελεί ένα κινηματογραφικό ορόσημο για το Hollywood, καθώς και τις ταινίες blockbuster. Το «Black Panther: Wakanda Forever» έρχεται με αυξημένες απαιτήσεις, αλλά και ένα τραγικό γεγονός.

Οι πρώτες κριτικές είναι αρκετά θετικές για τη δεύτερη ταινία του Ryan Coogler στο MCU με πολλούς κριτικούς να τη χαρακτηρίζουν ως μία ουσιαστική και συγκινητική ταινία αποχαιρετισμού για τον Chadwick Boseman, ενώ άλλοι λένε ότι πρόκειται για την καλύτερη ταινία της Phase 4. Με 143 κριτικές στο Rotten Tomatoes, η νέα ταινία του MCU έχει συγκεντρώσει ποσοστό 87% με την ιστοσελίδα να γράφει:

«Ένα συγκινητικό αφιέρωμα που οδηγεί ικανοποιητικά το franchise προς τα εμπρός, το Black Panther: Wakanda Forever σηματοδοτεί έναν φιλόδοξο και συναισθηματικά ανταποδοτικό θρίαμβο για το MCU»

Black Panther: Wakanda Forever

Η Wakanda αποτελεί ένα από τα πιο κρίσιμα περιβάλλοντα του κινηματογραφικού σύμπαντος της Marvel, όπως αυτό καθιερώθηκε και με την πρώτη ταινία, καθώς ένας μετεωρίτης από vibranium, ένα από τα πιο ισχυρά μέταλλα στο σύμπαν, συνετρίβη εκεί, δίνοντας την ευκαιρία να δημιουργηθεί ένας από τους πιο τεχνολογικά προηγμένους πολιτισμούς στον κόσμο. Οι άνθρωποι της Wakanda έχουν από καιρό υιοθετήσει μια στάση απομόνωσης όσον αφορά την κοινή χρήση της τεχνολογίας και του μετάλλου αυτού με άλλες χώρες. Ωστόσο, όλα αυτά άλλαξαν και το ταξίδι της χώρας έχει αλλάξει με τους πολίτες της να γίνονται σημαντικές φιγούρες στη διεθνή πολιτική σκηνή.

Κάτι, που πιστεύουμε πως θα διερευνήσει ενδελεχώς το «Black Panther: Wakanda Forever». Μέχρι να το απολαύσουμε, όμως, στην μεγάλη οθόνη, ας δούμε όλα αυτά που πρέπει να θυμηθούμε για την Wakanda, τον τραγικό θάνατο του Chadwick Boseman, αλλά και τον ίδιο τον χαρακτήρα!

Η Wakanda αποκαλύπτεται στον υπόλοιπο κόσμο

Ίσως το πιο σημαντικό σημείο που πρέπει να θυμάσε σχετικά με την επιρροή του «Black Panther» και της Wakanda στη συνολική ιστορία του MCU είναι η απόφαση που πήρε ο T’Challa (Chadwick Boseman) στο τέλος της ταινίας να ανοίξει τα σύνορα της Wakanda και να αποκαλύψει την αλήθεια για τον τεχνολογικά προηγμένο πολιτισμό της στον υπόλοιπο κόσμο. Σχεδόν πέντε χρόνια μετά από όταν είδαμε στις οθόνες μας την απόφαση αυτή, δεν έχουμε ακόμη δει τις πλήρεις συνέπειες της.

Στα χρόνια που μεσολάβησαν ανάμεσα στην πρώτη ταινία και το «Black Panther: Wakanda Forever», οι Avengers έφεραν τον πόλεμο εναντίον του Thanos (Josh Brolin) στο κατώφλι της Wakanda, ενώ φαίνεται πως το πρώην κρυμμένο βασίλειο έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να βοηθήσει τον κόσμο να ανακάμψει από το Blip (αν κρίνουμε και από τα γεγονότα του «Avengers: Endgame»). Ωστόσο, η άφιξη του Namor (Tenoch Huerta) και αυτό που αντιπροσωπεύει αναμένεται να αμφισβητήσει σε μεγάλο βαθμό την απόφαση του T’Challa να αποκαλύψει τα μυστικά της στον κόσμο.

Για να καταλάβουμε το διακύβευμα στη νέα ταινία θα πρέπει να θυμηθούμε το τι μας οδήγησε μέχρι εδώ!

Ο δρόμος για την αποκάλυψη του μυστικού της Wakanda

Η Wakanda ήταν πάντα μία χώρα που υπήρχε υπό άκρα μυστικότητα, ικανοποιημένη να αφήσει τον κόσμο να πιστέψει ότι δεν είναι παρά μια χώρα απλών αγροτών στην Αφρική. Ακόμη και τότε, σύντομες αναφορές για αυτήν έχουν απήχηση σε λίγους ανθρώπους που γνωρίζουν για αυτή, όπως ο Tony Stark (Robert Downey Jr.) και ο Steve Rogers (Chris Evans). Μάλιστα, αναγνώρισαν την Wakanda ως την πηγή του vibranium και στο «Avengers: Age of Ultron», όπου βρίσκονται στα ίχνη του κλέφτη του μετάλλου Ulysses Klaue (Andy Serkis). Όταν ο Ultron (James Spader) αγοράζει το απόθεμα του κλεμμένου μετάλλου από τον Klaue και προσπαθεί να καταστρέψει τον κόσμο με αυτό, οι ηγέτες της Wakanda αναγκάζονται να δώσουν εξηγήσεις.

Ο βασιλιάς T’Chaka (John Kani) και ο γιος του, T’Challa, συμμετέχουν στο Σύμφωνο της Sokovia σε μια προσπάθεια να είναι μια ειρηνευτική παρουσία στην παγκόσμια σκηνή και να αναλάβουν την ευθύνη σε έναν κόσμο που αλλάζει ταχέως. Στο «Captain America: Civil War», ο T’Chaka σκοτώνεται από μια βόμβα που είχε τοποθετήσει ο Helmut Zemo (Daniel Brühl), κάνοντας τον T’Challa να θέλει να πάρει εκδίκηση για τον χαμό του πατέρα του.

Πιστεύοντας ότι ο δολοφόνος του πατέρα του είναι ο Bucky Barnes (Sebastian Stan), ο T’Challa συγκρούεται με τους Avengers πριν μάθει την αλήθεια. Βλέποντας πώς το μίσος και η εκδίκηση διαλύουν τους Avengers, ο T’Challa επιλέγει να αποφύγει τη λαχτάρα του Zemo για εκδίκηση και δεν τον αφήνει να χειραγωγηθεί από το μίσος του συλλαμβάνοντάς τον πριν αυτοκτονήσει.

Ο T’Challa γίνεται φίλος του πρώην εχθρού του, Steve Rogers, και συμφωνεί να βοηθήσει τον Bucky να αποπρογραμματιστεί από την πλύση εγκεφάλου που έχει υποστεί.

Η σόλο ταινία «Black Panther» αποτελεί μία εισαγωγή και πρώτη γνωριμία μας με την Wakanda, η οποία αποτελεί ένα πλούσιο και ζωντανό έθνος γεμάτο από διαφορετικές φυλές και πολιτισμούς. Παράλληλα, μαθαίνουμε ότι πριν από αιώνες η γη της χτυπήθηκε από έναν μετεωρίτη που δημιούργησε ένα τεράστιο κοίτασμα από vibranium.

Black Panther: Wakanda Forever

Στην ταινία βλέπουμε τον T’Challa να θρηνεί το θάνατο του πατέρα του και να νιώθει αποθαρρημένος από το καθήκον να ηγηθεί του λαού του. Δεν βοηθά το γεγονός ότι η φυλή Jabari και ο αρχηγός της M’Baku (Winston Duke) αμφισβητούν το δικαίωμά του να κυβερνά.

Όταν η καταδίωξη του Klaue οδηγεί τον T’Challa να διασταυρωθεί με τον Killmonger (Michael B. Jordan), ο T’Challa αμφισβητεί τις επιλογές που έκανε ως ηγέτης ο πατέρας του. Παράλληλα, αποκαλύπτει το μυστικό του Killmonger, που είναι ο ξάδερφός του, ο N’Jadaka, γιος του N’Jobu και ακόμα ένας διάδοχος του θρόνου.

Το 1992, όταν ο T’Chaka ανακάλυψε ότι ο αδερφός του είχε συνεργαστεί με τον Klaue για να κλέψει vibranium και σχεδίαζε να πουλήσει τεχνολογία σε χώρες εκτός της Wakanda, ο T’Chaka σκότωσε τον N’Jobu και εγκατέλειψε τον Killmonger, που τότε ήταν ένα μικρό αγόρι. Τώρα, ο Killmonger έχει μεγαλώσει και επιστρέφει για να διεκδικήσει τα δικαιώματα, ενώ αμφισβητεί τον T’Challa και τον καλεί σε μονομαχία. Μάλιστα, καταφέρνει να τον κερδίσει και να πάρει τη βασιλεία στα χέρια του.

Black Panther: Wakanda Forever

Μετά την ανάληψη της εξουσίας, ο Killmonger ετοιμάζεται να στείλει όπλα vibranium στον κόσμο για να υποκινήσει μία βίαιη επανάσταση, ενώ ο T’Challa έρχεται αντιμέτωπος το μυστικό του πατέρα του. Συναντιέται με τον πατέρα του στο προγονικό realm και κατακρίνει αυτόν και όλους τους προγόνους του επειδή φοβούνται πολύ μήπως αποκαλυφθούν από τον υπόλοιπο κόσμο.

Ο T’Challa λέει ότι ο πατέρας του έκανε λάθος που εγκατέλειψε τον Killmonger και ότι έπρεπε να τον είχε φέρει πίσω στη Wakanda και ορκίστηκε πως θα σταματήσει να γυρνάει την πλάτη του στον υπόλοιπο κόσμο. Μάλιστα, υποστηρίζει πως ο Killmonger είναι ένα τέρας δικής τους δημιουργίας και συνειδητοποιεί, όπως ακριβώς και με τον Zemo, ότι το μίσος είναι μια αμοιβαία καταστροφική δύναμη.

Έτσι, όταν πληγώνει τον Killmonger και τον νικάει, ο T’Challa προσπαθεί να τον πάρει για να θεραπευτεί, ώστε να μπορεί να μείνει στη Wakanda με τους συνανθρώπους του. Ο Killmonger επιλέγει να πεθάνει παρά να ζήσει ως φυλακισμένος.

Μέρες αργότερα, ο T’Challa αποκαλύπτει στον κόσμο σε μια συνέντευξη Τύπου ότι η Wakanda βγαίνει από τη σκιά για να βοηθήσει το κόσμο και να τον καθοδηγήσει με την προηγμένη ιατρική και τεχνολογία που διαθέτει.

Ο T’Challa αναγνωρίζει ότι ο σκοπός του Killmonger ήταν απλώς να διαδώσει τον πλούτο των πόρων της Wakanda στους αδελφούς και τις αδερφές τους σε όλη τη γη. Ο T’Challa απλώς επιλέγει να το κάνει αυτό χωρίς να διεξάγει, όμως, πόλεμο. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου λέει ότι οι σοφοί χτίζουν γέφυρες και οι ανόητοι χτίζουν φραγμούς, ενώ συνεχίζει λέγοντας πως:

«Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να φροντίζουμε ο ένας τον άλλον σαν να ήμασταν μια ενιαία φυλή»

Η πρώτη ευκαιρία της Wakanda να βοηθήσει τον υπόλοιπο κόσμο έρχεται με την απειλή του Thanos στο «Avengers: Infinity War». Μάλιστα, η χώρα γίνεται η πρώτη γραμμή άμυνας εναντίον του μεγάλου κακού και των τεράτων του.

Black Panther: Wakanda Forever

Η αδελφή του Black Panther, Shuri (Letitia Wright), παίρνει τον Vision (Paul Bettany) και προσπαθεί να χωρίσει το Mind Stone από το κεφάλι του χωρίς να τον σκοτώσει. Παράλληλα, ο στρατός της Wakanda και οι Avengers προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το Black Order και τον στρατό τους σε μια μάχη που ο M’Baku σημειώνει ότι θα μπορούσε να είναι «το τέλος της Wakanda». Ωστόσο, οι προσπάθειές τους πέφτουν στο κενό με τον Thanos να παίρνει το Infinity Stone, να ολοκληρώνει το Infinity Gaunlet και να αφανίζει το μισό σύμπαν.

Ο κόσμος μετά το Blip

Η Wakanda διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στα γεγονότα που ακολουθούν το Blip.

Η Okoye (Danai Gurira) γίνεται ενεργό μέλος των Avengers, αν και τη βλέπουμε μόνο σε μία σκηνή όπου αναφέρει έναν υποβρύχιο σεισμό που πολλοί φανς θεωρούν ότι ήταν μία σκηνή που προμήνυε την εμφάνιση του Namor. Η Okoye εμφανίζεται ξανά στο τέλος του «Avengers: Endagme» με τον T’Challa να έχει επανέλθει για την τελική μάχη εναντίον του Thanos.

Οι μαχήτριες της Wakanda, που ονομάζονται Dora Milaje, κάνουν πάλι την εμφάνισή τους στο «The Falcon and The Winter Soldier» και αιχμαλωτίζουν τον Zemo. Μάλιστα, η Wakanda προσφέρει ένα υπέροχο κοστούμι από vibranium για τον νέο Captain America.

Μέχρι στιγμής, αυτά είναι όλα που έχει προσφέρει στο ευρύτερο MCU η Wakanda. Κάτι που θα αλλάξει με την κυκλοφορία του «Black Panther: Wakanda Forever».

Ο τραγικός θάνατος του Chadwick Boseman

Τον Αύγουστο του 2020, ανακοινώθηκε ότι ο Chadwick Boseman πέθανε μετά από μάχη με τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Η ασθένεια του γνωστού ηθοποιού δεν είχε δημοσιοποιηθεί και δεν τη γνώριζε κανείς.

Black Panther: Wakanda Forever

Ο ίδιος δεν μίλησε ποτέ για τη διάγνωση του δημόσια, αλλά σύμφωνα με το The Hollywood Reporter, λίγα άτομα εκτός της οικογένειάς του γνώριζαν για την ασθένεια αυτή. Ο σκηνοθέτης Ryan Coogler είπε στο Hollywood Reporter ότι βρισκόταν στη μέση της συγγραφής του sequel της ταινίας όταν πέθανε ο ηθοποιός και δήλωσε:

«Πρέπει να συνεχίσεις όταν χάνεις αγαπημένους ανθρώπους. Ξέρω ότι ο Chad δε θα ήθελε να σταματήσουμε»

Μετά την ανακοίνωση του θανάτου του Boseman, υπήρξε μία δημόσια κατακραυγή για το τι πρέπει να γίνει με τη συνέχεια του «Black Panther». Η Disney είχε ανακοινώσει τότε πως θα πάρουν το χρόνο τους για να αποφασίσουν πώς θα προχωρήσουν.

Τον Δεκέμβριο του 2020, ο Kevin Feige, ο πρόεδρος των Marvel Studios, ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια μίας παρουσίασης για τους επενδυτές της Disney ότι δε θα μπει νέος ηθοποιός στον ρόλο του Black Panther και πως θα:

«Τιμούσε την κληρονομιά που ο Chad μας βοήθησε να χτίσουμε μέσω της απεικόνισης του βασιλιά της Wakanda. Θέλουμε να συνεχίσουμε να εξερευνούμε τον κόσμο και όλους τους πλούσιους και ποικίλους χαρακτήρες που παρουσιάστηκαν στην πρώτη ταινία»

Δες ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Χωρίς κατηγορία

Πλήρης Απασχόληση

18-01-2024

Ασπρόπυργος

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

 1