Κεραμέως: 30 κορυφαία Πανεπιστήμια έρχονται στην Ελλάδα - «Ελπίζουμε να αλλάξει ο νόμος για τα ιδιωτικά ΑΕΙ»
Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μίλησε για τη λειτουργία των σχολείων, τα αμερικάνικα πανεπιστήμια που έρχονται στην Ελλάδα και το τι θέλει η κυβέρνηση να αλλάξει ακόμα στα ΑΕΙ.

Το πρωί της Τρίτης, 8 Νοεμβρίου, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, βρέθηκε στην εκπομπή του MEGA «Κοινωνία Ώρα MEGA» και, μεταξύ άλλων, μίλησε για τη λειτουργία των σχολείων, καθώς και τα ΑΕΙ.

Σε ό,τι αφορά το σχολείο στην Λάρισα που κινδυνεύει να κλείσει, η κ. Κεραμέως επεσήμανε πως:

«Υπάρχει ζήτημα με ένα σχολείο για το οποίο υπήρχε αρνητική γνωμάτευση από τον αρμόδιο φορέα, σχετικά με τις συνθήκες λειτουργίας του σχολείου αυτού, είχε βγει μία απόφαση για την αναστολή λειτουργίας, γι’ αυτόν τον λόγο αυτή προσεβλήθη στο δικαστήριο, βγήκε μία προσωρινή απόφαση που έλεγε ότι το σχολείο πρέπει να κλείσει. Όταν πήγε να εκτελεστεί αυτή η απόφαση οι ιδιοκτήτες του σχολείου προσέφυγαν στην δικαιοσύνη και εκεί βρισκόμαστε τώρα. Χθες εκδικάστηκε η υπόθεση και αναμένουμε την απόφαση της δικαιοσύνης. Υπάρχουν προϋποθέσεις λειτουργίας στα σχολεία οι οποίες δεν πληρούνται στο συγκεκριμένο.

Από το καλοκαίρι που προέκυψε το ζήτημα με την αναστολή, έγινε από την αρμόδια διεύθυνση εκπαίδευσης μία ανακατανομή των μαθητών στα δημόσια σχολεία της περιοχής ανάλογα με τον τόπο κατοικίας τους»

Σχετικά με το ζήτημα για το πόρισμα της ΕΔΕ για την κακοποίηση μαθητή που έμεινε παράλυτος έπειτα από ξυλοδαρμό, η υπουργός υποστήριξε πως είναι σοβαρό περιστατικό που διερευνάται κάθε πτυχή.

Στη συνέχεια, η κ. Κεραμέως μίλησε και για τις «γέφυρες» που δημιουργούνται ανάμεσα σε ελληνικά ΑΕΙ και μεγάλα Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Όπως υποστήριξε η ίδια:

«Είναι μεγάλη ευκαιρία για την χώρα μας για τα αμερικανικά πανεπιστήμια που έρχονται στη χώρα μας. Βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη χώρα μας 30 κορυφαία πανεπιστήμια της Αμερικής. Πανεπιστήμια όπως το Yale, το Harvard, το Columbia και άλλα είναι στη χώρα μας. Σήμερα είναι σε περιφερειακά πανεπιστήμια και θα επισκεφθούν τα πανεπιστήμια σε όλη τη χώρα προκειμένου να συζητήσουν για το πώς θα συνεργαστούν. Για παράδειγμα ανταλλαγές φοιτητών, καθηγητών, ερευνητών, έχουμε καλοκαιρινά και χειμερινά προγράμματα. Έχουμε διπλά προγράμματα, δηλαδή ένας φοιτητής μας που μπαίνει σε ελληνικό πανεπιστήμιο να μπορεί να κάνει μέρος των σπουδών του στην Αμερική.

Χθες ανακοινώθηκε η συνεργασία του ΕΚΠΑ με το Yale, σύμφωνα με την οποία, φοιτητές που φοιτούν στο ΕΚΠΑ θα μπορούν να πάνε ένα διάστημα στην Αμερική, στο Yale χωρίς να πληρώνουν δίδακτρα. Αυτό είναι το καταλυτικό στοιχείο. Το Yale ανακοίνωσε πως απεμπολεί το δικαίωμά του για δίδακτρα στο πλαίσιο της συνεργασίας του με το ΕΚΠΑ. Θα επιλεγεί και από τα δύο και θα μπορεί να πάει για ένα διάστημα στην Αμερική χωρίς δίδακτρα. Είναι ένας δρόμος που είναι απλησίαστος για την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων φοιτητών. Ένα μακρινό όνειρο γίνεται απτό»

Η υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε και στο άρθρο 16 του Συντάγματος, το οποίο δεν επιτρέπει την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ. Για αυτό δήλωσε:

«Και ο πρόεδρος του Columbia ανακοίνωσε ότι ανοίγει στην Ελλάδα διεθνές κέντρο εκπαίδευσης, σαν παράρτημα. Εκεί, επειδή υπάρχει το άρθρο 16, και δεν μπορεί να απονείμει τίτλους είναι θέμα συντάγματος και πρέπει να αλλάξει αυτό κάποια στιγμή, θεσπίζει όμως μία δομή εκπαίδευσης που θα έρχονται καθηγητές από το Columbia, θα κάνουν διαλέξεις και σεμινάρια μαζί με τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας. Η χώρα μας να γίνει φάρος εκπαίδευσης»

Στη συνέχεια, η κ. Κεραμέως υπογράμμισε πως:

«Αυτό δεν έγινε μαγικά. Έγινε γιατί νομοθετήσαμε σχετικά. Αφήσαμε τα πανεπιστήμια να κάνουν αυτό που θέλουν ελεύθερα αυτό που ξέρουν να κάνουν καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον. Δεύτερον, επενδύουμε σε αυτό μέσω του ταμείου ανάκαμψης, 60 εκ. ευρώ για επισκέπτες καθηγητές και ερευνητές, 25 εκ. ευρώ για βιομηχανικά διδακτορικά, 20 εκ. ευρώ για αγγλόφωνα προγράμματα. Ανοίγουν τα πανεπιστήμιά μας και γίνονται καλύτερα.

Από την εποχή του Ελευθερίου Βενιζέλου υπάρχει η συζήτηση της σύνδεσης της εκπαίδευσης με τις πραγματικές συνθήκες της χώρας. Έχει γίνει αλλαγή στην επαγγελματική εκπαίδευση. Πάμε πρώτα και βλέπουμε τι χρειάζεται η χώρα, και αυτά τα στοιχεία λαμβάνουμε υπόψιν όταν διαμορφώνουμε τις προσφερόμενες ειδικότητες. Η χώρα για παράδειγμα έχει τεράστια ανάγκη από κατασκευαστές ιστοσελίδων. Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουμε στην Ελλάδα κατασκευαστές ιστοσελίδων, γιατί έως τώρα φέρνουμε από το εξωτερικό»

Κλείνοντας, η υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε στα λύκεια και στους ψυχολόγους που αναμένεται να τα στελεχώσουν. Όπως δήλωσε:

«Παραλάβαμε 1.600 σήμερα η χώρα έχει 3.000. Γίνονται κινήσεις για να ενισχύσουμε αυτό το κομμάτι»

Πηγή cover photo: Intime

Διάβασε ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Τεχνικοί - Τεχνίτες

Πλήρης Απασχόληση

03-01-2024

Μενίδι

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

⚽🏀 LIVE SCORES
01 Μαϊ. 2024
Μπο
22:00
-
Παρ
02 Μαϊ. 2024
Ast
22:00
-
Ολυ
01 Μαϊ. 2024
ΦΕΝ
20:45
-
ΜΟΝ
01 Μαϊ. 2024
ΜΠΑ
21:30
-
Ρεάλ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;