Βασίλης Παπαθεοδώρου: Γιατί ζητά να αφεθεί ελεύθερος - Ολόκληρη η απολογία του συγγραφέα
Από τις 18 Οκτωβρίου βρίσκεται στις φυλακές ο Βασίλης Παπαθεοδώρου και αντιμετωπίζει βαριά δίωξη για κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας.

Από τις 18 Οκτωβρίου βρίσκεται στις φυλακές ο Βασίλης Παπαθεοδώρου και αντιμετωπίζει βαριά δίωξη για κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας, καθώς βρέθηκαν στην κατοχή του 100 «σκληρά» σύμφωνα με τις αρχές βίντεο με αγόρια και κορίτσια από 10 έως 12 ετών.

Σύμφωνα με τον αστυνομικό συντάκτη των εφημερίδων «Τα Νέα» και «Το Βήμα», Βασίλη Λαμπρόπουλο, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έφτασε στα ίχνη του συγγραφέα παιδικών βιβλίων με τη χρήση του συστήματος Child Protection System, το οποίο εντοπίζει άτομα που διαχειρίζονται υλικό παιδικής πορνογραφίας.

Πρόκειται για ένα εργαλείο που «μαρκάρει» βίντεο αυτού του τύπου όταν τα «κατεβάζουν» οι χρήστες, προκειμένου να μπορεί στη συνέχεια να τα εντοπίζει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΛ.ΑΣ. εντοπίζει κάθε χρόνο 30 με 40 που έχουν τέτοιο υλικό στην κατοχή τους.

Γιατί ζητά να αφεθεί ελεύθερος

Με το γεγονός ότι διαθέτει λευκό ποινικό μητρώο και ουδέποτε απασχόλησε τις Αρχές, αστυνομικές ή δικαστικές, ξεκινά το απολογητικό του υπόμνημα ο συγγραφέας Βασίλης Παπαθεοδώρου. «Εκ προοιμίου θέλω να δηλώσω με κάθε ειλικρίνεια και ευπρέπεια ότι ΔΕΝ είμαι και ΔΕΝ έχω υπάρξει ποτέ στη ζωή μου παιδόφιλος. Δεν αισθανόμουν καμία ικανοποίηση ή ευχαρίστηση από το κατασχεθέν υλικό. Απεναντίας, αισθανόμουν απέχθεια, αηδία, αποτροπιασμό και βαθύτατη λύπη», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Βασίλης Παπαθεοδώρου: Η απολογία του

Ο βραβευμένος συγγραφέας στη συνέχεια παραθέτει το ιστορικό της προσωπικής του ζωής και της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας. Μάλιστα, δίνει έμφαση στο γεγονός ότι θεωρείται ο κορυφαίος συγγραφέας Εφηβικής Λογοτεχνίας στην Ελλάδα αλλά και στα θέματα που πραγματεύονται τα βιβλία. «Πάντοτε οι ιστορίες που αφηγούμαι σχετίζονται με τον πρωτογενή πυρήνα της ελληνικής-κοινωνικής παθογένειας. Η θεματολογία μου προσεγγίζει τα προβλήματα κομβικής κοινωνικής σημασίας και απαξίας. Πολλές φορές μάλιστα έχω θεωρηθεί ως «προφητικός» συγγραφέας αφού τα θέματα που περιγράφω στο βιβλίο μου έχουν στη συνέχεια συγκλονίσει την κοινή γνώμη (πχ υπόθεση Χρυσής Αυγής, υπόθεση Τοπαλούδη, υπόθεση Γιακουμάκη)», τονίζει.

Ο Βασίλης Παπαθεοδώρου στο Β’ μέρος του υπομνήματος απαριθμεί τα στοιχεία εκείνα, που σύμφωνα με τον ίδιο, αποδεικνύουν ότι δεν είχε ουδέποτε ενδιαφέρον για αυτές τις ηλικίες που αφορά το κατασχεθέν υλικό. Αναλυτικά αναγράφει στο απολογητικό υπόμνημα:

«Στο πλαίσιο μίας από τις επισκέψεις μου σε σχολείο, οι μαθητές Γυμνασίου έκαναν εργασία σχετικά με τα βιβλία μου: «Σχολική Παράσταση», «Μήνυμα» και «9 Καίσαρες», οι οποίες προσκομίζονται προκειμένου να διαφανούν τα κοινωνικά μηνύματα που έλαβαν οι μαθητές και οι μαθήτριες Γυμνασίου από την ανάγνωση των βιβλίων μου (ενδεικτικά αναφέρεται τμήμα εργασίας μαθητών Γ’ Γυμνασίου σχετικά με το βιβλίο μου «9 Καίσαρες» για τους κινδύνους του Διαδικτύου και ποια τα μηνύματα που εξέλαβαν από την ανάγνωσή του: «Στην εποχή μας η βία έχει ομολογουμένως αποκτήσει μία νέα ποιότητα. Διατηρώντας στην ουσία της τα ίδια αρχέγονα χαρακτηριστικά της, παρουσιάζεται με περισσότερες αποχρώσεις, πιο πολύπλοκη και συγκαλυμμένη… Η χρήση των σύγχρονων τεχνικών μέσων, η αξιοποίηση για το σκοπό των επιστημονικών πορισμάτων πειθαναγκασμού, η αναγωγή της σε ιδεολογία συγκαλύπτουν τη σύγχρονη βία και όταν τα μέσα αυτά αποδεικνύονται ανεπαρκή ξεσπά απροκάλυπτη και αποτρόπαιη… Όλη αυτή η ιδεολογία αποτυπώνεται πλήρως και στην υπόθεση των «Εννέα Καισάρων»… Το κακό όμως γεννιέται από την επιρροή που ασκεί το διαδίκτυο προβάλλοντας εικόνες ωμής βίας, οργανωμένου εγκλήματος, ήρωες που ενσαρκώνουν τα σύγχρονα πρότυπα του αδίστακτου ανθρώπου, εθίζοντάς τον στην πλήρη αποδοχή αυτών σαν φυσιολογικά στη ζωή του, προκαλώντας παράλληλα τα πάθη και τα ένστικτά του… Το διαδίκτυο λοιπόν προάγει την επικοινωνία και την πολυδιάστατη επαφή και προσέγγιση. Πολλές φορές όμως η άκριτη και αλόγιστη χρήση του οδηγεί τον άνθρωπο στην απομόνωση, τη μοναξιά και την καλλιέργεια εγωιστικών και αλαζονικών συμπεριφορών που μπορεί να αποδειχθεί μοιραία στην ευρύτερη πορεία του σε μια οργανωμένη κοινωνία».

Έχω προβεί σε δεκάδες διαλέξεις, ομιλίες, συζητήσεις με γονείς, καθηγητές, σπουδαστές, μαθητές, συγγραφείς, αναγνώστες, δημοσιογράφους, κριτικούς και εκδότες.

ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ Η ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ ΥΠΟΝΟΙΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΜΟΥ!!! ΟΥΤΕ ΕΣΤΩ ΕΝΑ ΥΠΟΠΤΟ Ή ΑΝΟΙΚΕΙΟ ΒΛΕΜΜΑ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΜΟΥ!!! Επιπλέον, ΔΕΝ επιδίωξα ΠΟΤΈ και δεν είχα ποτέ την παραμικρή προσωπική επικοινωνία ή επαφή με οποιοδήποτε ανήλικο –πέραν του τυπικού «Συγχαρητήρια για το βιβλίο σας» με απάντηση «Σας ευχαριστώ»!!!!»

Τι ανέφερε ο δικηγόρος του

Για την υπόθεση τοποθετήθηκε ο δικηγόρος του Παπαθεοδώρου, Σταύρος Γεωργόπουλος, ο οποίος υποστήριξε ότι ποτέ δεν έχει υπάρξει καταγγελία ενάντια στον εντολέα του. Παράλληλα επανέλαβε τους ισχυρισμούς του πελάτη του, ότι «ήθελε να έχει πρωτογενές υλικό» προκειμένου να γράψει για περιπτώσεις κακοποίησης και βιασμών παιδιών.

Ο δικηγόρος είπε ότι ο νόμος είναι ιδιαίτερα αυστηρός σε τέτοιες υποθέσεις και οι ποινές πολύ αυστηρές.

«Για τον κ. Παπαθεωδόρου δεν υπήρξε ποτέ καμία καταγγελία, υπόνοια ή νύξη, ότι έχει εξωτερικεύσει σε οποιαδήποτε στιγμή έστω ένα βλέμμα σε ανήλικο παιδί» είπε μεταξύ άλλων, προσθέτοντας πως ο πελάτης του «εξέφρασε την απέχθεια και την αποστροφή του στο συγκεκριμένο υλικό».

Ποιος είναι ο Βασίλης Παπαθεοδώρου

Ο Βασίλης Παπαθεοδώρου είναι συγγραφέας παιδικών βιβλίων που έχει τιμηθεί με πλήθος βραβείων για το έργο του.

Είναι γεννημένος το 1967 στην Αθήνα. Από το 1979 ζει στη Γλυφάδα. Φοίτησε στο γυμνάσιο και λύκειο της Γερμανικής Σχολής Αθηνών. Στη συνέχεια σπούδασε μεταλλειολόγος και χημικός μηχανικός στο ΕΜΠ, ενώ έκανε μεταπτυχιακά στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Ξεκίνησε την ενασχόλησή του με τη συγγραφή βιβλίων το 1996. Το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Σχολική Παράσταση» βραβεύτηκε στον αντίστοιχο διαγωνισμό της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς.

Από τότε έχει γράψει παιδικά μυθιστορήματα, πέντε από τα οποία διδάσκονται στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στο Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, σε μετεκπαιδευόμενους δασκάλους: τα Το μήνυμα, Οι Εννέα Καίσαρες, Χνότα στο τζάμι, Στη διαπασών, Το μεγάλο ταξίδι της κινέζικης πάπιας.

Έχει τιμηθεί δύο φορές με το Βραβείο του περιοδικού Διαβάζω (2008, 2010) και τρεις φορές με το Βραβείο του ηλεκτρονικού περιοδικού Ο Αναγνώστης (2013, 2014, 2019). Υπήρξε, επίσης, άλλες πέντε φορές υποψήφιος για το Κρατικό Βραβείο Παιδικής και Εφηβικής Λογοτεχνίας. Το 2015 τιμήθηκε με το Βραβείο Κοινού Public για το βιβλίο Το ημερολόγιο ενός δειλού, ενώ το 2018 το Μα γιατί μου φταίνε όλα;! (Το βιβλίο της γκρίνιας) απέσπασε το Βραβείο Κοινού στα Ελληνικά Βραβεία Κόμικς. Επίσης έχει αποσπάσει άλλα οκτώ λογοτεχνικά βραβεία για διάφορα έργα του από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά και τον Κυπριακό Σύνδεσμο Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου.

Τέσσερα από τα μυθιστορήματά του έχουν συμπεριληφθεί στους ετήσιους καταλόγους White Ravens, της Διεθνούς Βιβλιοθήκης Νεότητας Μονάχου, με τα διακόσια καλύτερα βιβλία παγκοσμίως, ενώ έχει διατελέσει μέλος σε κριτικές επιτροπές των Κρατικών Βραβείων, του ηλεκτρονικού περιοδικού Ο Αναγνώστης, του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς.

Επίσης, έχει διδάξει ως επισκέπτης εισηγητής στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα δημιουργικής γραφής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και έχει συνεργαστεί με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου και το Πανεπιστήμιο Frederick. Υποψήφιος της Ελλάδας για το Διεθνές Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας Astrid Lindgren το 2021.

Η ανακοίνωση των Εκδόσεων Καστανιώτη

Διέκοψαν τη συνεργασία με τον συγγραφέα οι εκδόσεις Καστανιώτη μόλις έμαθαν την είδηση για την έρευνα σε βάρος του, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν.

Αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους:

«Οι Εκδόσεις Καστανιώτη διέκοψαν κάθε μορφής συνεργασία με τον Βασίλη Παπαθεοδώρου, αμέσως μόλις πληροφορηθήκαν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ποινική έρευνα από τις δικαστικές αρχές, για σοβαρή κατηγορία.

Η απόφασή μας προστατεύει τα συμφέροντα της εταιρείας, των εργαζομένων και των συνεργατών μας και –πάνω από όλα– των αναγνωστών μας και αποδεικνύει ότι για εμάς, η ακεραιότητα των συνεργατών μας είναι αδιαπραγμάτευτη.

Συνεχίζουμε να εκδίδουμε σημαντικά βιβλία συγγραφέων απ’ όλο τον κόσμο και να μεταλαμπαδεύουμε την αξία της ανάγνωσης».

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

05-03-2024

Ταύρος

Πληροφορική

Πρακτική Άσκηση

05-02-2024

Άγιος Δημήτριος Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;