Άλλαξε η ώρα - Γιατί (ουσιαστικά) δεν κερδίζουμε μία ώρα ύπνου παραπάνω;
Η αλλαγή ώρας σε χειμερινή έχει συσχετιστεί από διάφορες μελέτες με αρκετές αρνητικές συνέπειες στην υγεία, ενώ δημιουργεί προβλήματα και στην οδήγηση.

Τα ξημερώματα της Κυριακής έγινε η αλλαγή ώρας σε χειμερινή ώρα. Γυρίσαμε τους δείκτες από τις 04:00 πμ στις 03:00 πμ, δηλαδή μία ώρα πίσω. Η αλλαγή αυτή, όμως, έχει συσχετιστεί με διάφορες αρνητικές συνέπειες!

Όπως έχει γίνει γνωστό η αλλαγή της ώρας έχει συνδεθεί με αρνητικές συνέπειες στον ύπνο, καθώς και την οδήγηση, ενώ έρευνες έχουν δείξει ότι ουσιαστικά δεν κερδίζουμε μια ώρα ύπνου (όπως θέλουμε να πιστεύουμε).

Γιατί αλλάζει η ώρα;

Το κύριο επιχείρημα για τη αλλαγής ώρας ήταν μέχρι και σήμερα η εξοικονόμηση ενέργειας που θα επιτυγχανόταν εκμεταλλευόμενοι τις μεγαλύτερες περιόδους φωτός της ημέρας το καλοκαίρι και πλησιάζοντας τον ρυθμό του ήλιου το χειμώνα. Πλέον, αρκετές μελέτες, που έχουν γίνει για το θέμα αυτό, έχουν δείξει πως το αντίκτυπο είναι «μέτρια» εξοικονόμηση ενέργειας και διοξειδίου του άνθρακα (CO2).

Μάλιστα, πρόσφατα ο Κώστας Σκρέκας είχε δηλώσει για την αλλαγή ώρας και την εξοικονόμηση ενέργειας τα εξής:

«Προσπαθήσαμε και σε επίπεδο Ευρώπης να εκπονήσουμε μελέτες που να αποδεικνύουν ή να διαπιστώνουν αν τελικά η διατήρηση της θερινής ώρας θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση κατανάλωσης. Αυτό, μέχρι τώρα τουλάχιστον, δεν αποδεικνύεται. Άρα συνεχίζουμε να αλλάζουμε ώρα»

Επηρεάζεται η οδήγηση

αλλαγή ώρας

Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» εφιστά την προσοχή των οδηγών για την αλλαγή ώρας μέσα από μία ανάρτηση στο Facebook. Η αλλαγή συμπίπτει με την εορταστική έξοδο της 28ης Οκτωβρίου και την κίνηση αρκετών πολιτών σε διάφορους προορισμούς.

Όπως σημειώνει στη σχετική ανακοίνωση του:

«Η αλλαγή τόσο στο θερινό όσο και στο χειμερινό ωράριο έχουν κατά καιρούς συσχετιστεί με μια πληθώρα από συνέπειες, σημαντικές εκ των οποίων είναι οι δυσχέρειες στον ύπνο καθώς και οι τροχαίες συγκρούσεις.

Οι αλλαγές στον κιρκάδιο ρυθμό επιφέρουν δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία καθώς επηρεάζουν την ποιότητα και την ποσότητα του ύπνου ενώ είναι δυνατόν να εμφανιστούν κόπωση, πονοκέφαλος, απώλεια προσοχής και συγκέντρωσης. Ακόμη και ανεπαίσθητες αλλαγές στο ωρολόγιο πρόγραμμα εντείνουν το σωματικό στρες (Harrison, 2012). Παρότι η αλλαγή κατά μια ώρα ενδέχεται να φαίνεται μια μικρή “διατάραξη” του κιρκάδιου ρυθμού, αποδεικνύεται ότι οι αλλαγές που επιφέρει στον ύπνο επιμένουν έως και πέντε ημέρες έπειτα από την ημέρα αλλαγής της ώρας (Monk & Folkard, 1976)»

Κι όμως, δεν κερδίζουμε μία ώρα ύπνου!

Στην ίδια ανακοίνωσή του, το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» σημειώνει πως δεν υπάρχει, αυτό που πολλοί πιστεύουν, ως ακόμα μία ώρα ύπνου. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανάρτηση:

«Συχνά η αλλαγή σε χειμερινή ώρα συνδέεται με “κέρδος” μιας ώρας ύπνου. Ωστόσο, η αθροιστική επίδραση των επόμενων της αλλαγής ημερών κατά τις οποίες ξυπνάμε νωρίτερα συνιστά μια καθαρή απώλεια ύπνου κατά μήκος της εβδομάδας. Επιπλέον, έρευνες που έχουν χρησιμοποιήσει φυσιολογικές μετρήσεις όπως η θερμοκρασία του σώματος, αναδεικνύουν τις δυσκολίες της σωματικής προσαρμογής στην αλλαγή της ώρας (Monk & Folkard, 1976).

Οι δυσχέρειες είναι ακόμη πιο έντονες για άτομα που αντιμετωπίζουν ήδη διαταραχές ύπνου (Meyer, 2004) ή κάποια συναισθηματική διαταραχή (Nysten, Haukka, Sulander & Partonen, 2010) Η αλλαγή της ώρας έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για μια σειρά από δυσμενείς επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία. Ενδεικτικά κάποιες από αυτές είναι: αυξημένος κίνδυνος καρδιαγγειακού επεισοδίου (κατά 5 έως 15%), αυξημένος κίνδυνος για επισκέψεις σε τμήματα επειγόντων, αυξημένος κίνδυνος για εμφάνιση κατάθλιψης και αυτό-τραυματισμών καθώς και αυξημένες τροχαίες συγκρούσεις»

Διάβασε ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

14-02-2024

Καλλιθέα Αττικής

950

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Μαρούσι

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;