ΟΑΕΔ: Τι αλλάζει στην κάρτα ανεργίας - Ποιες παροχές «κόβονται» με τα νέα κριτήρια
ΟΑΕΔ: Ποιες παροχές «κόβονται» με βάση τα νέα εισοδηματικά κριτήρια - Πότε θα διαγράφονται οι άνεργοι από τα μητρώα

Με βάση το νέο νομοσχέδιο με τίτλο «Δουλειές Ξανά» και, μετά τις αλλαγές που έχουν ανακοινωθεί, έρχονται αλλαγές στα κριτήρια με βάση το εισόδημα των ανέργων στις παροχές από την κάρτα ανεργίας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).

Επιπλέον, σκληρές αναμένεται να είναι οι ποινές για όσους ανέργους «παρακάμψουν» τη ΔΥΠΑ (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης) – πρώην ΟΑΕΔ, είτε για να λάβουν επιδόματα, είτε να μην δηλώσουν παρουσία.

Το εισοδηματικό κριτήριο των 20.000 ευρώ που μπαίνει ως «κόφτης», θα είναι με προσαύξηση – όπως στο επίδομα θέρμανσηςμε 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

Στην περίπτωση που υπερβαίνει ο άνεργος το όριο, δεν χάνει το επίδομά του, αλλά άλλες παροχές, όπως, οι δωρεάν μετακινήσεις, οι Κοινωνικός Τουρισμός και η μοριοδότηση σε εργασία.

Επιπλέον, ο εισοδηματικός «κόφτης» δεν αφορά την τακτική επιδότηση ανεργίας, το ειδικό εποχικό επίδομα, το επίδομα μακροχρονίως ανέργων και το βοήθημα ανεξαρτήτως και αυτοτελώς απασχολουμένων.

Ποιες παροχές «κόβονται» με βάση τα νέα εισοδηματικά κριτήρια

ΟΑΕΔ

Το εισοδηματικό κριτήριο των 20.000 ευρώ που μπαίνει ως «κόφτης», θα είναι με προσαύξηση, όπως στο επίδομα θέρμανσης, με 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

Το κριτήριο αφορά μόνο τις παροχές της κάρτας ανεργίας, όχι τα γνωστά ανταποδοτικά επιδόματα που αφορούν τα μητρώα της ΔΥΠΑ, όπως το επίδομα ανεργίας.

Τα ωφελήματα στα οποία τίθενται τα εισοδηματικά κριτήρια του επιδόματος θέρμανσης είναι τα εξής:

Μοριοδότηση στις Προκηρύξεις μέσω ΑΣΕΠ

Μοριοδότηση σε Προγράμματα Κοινωφελούς Χαρακτήρα

Δυνατότητα Συμμετοχής στο Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού

Δυνατότητα Συμμετοχής στο Κατασκηνωτικό Πρόγραμμα

Δυνατότητα Συμμετοχής στο Πρόγραμμα Επιταγών Αγοράς Βιβλίων

Δωρεάν μετακίνηση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Ελεύθερη είσοδος σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία

Αυτονόητα, οι παροχές που απευθύνονται στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (πρόκειται για υπηρεσίες που στοχεύουν στην ένταξη ή επανένταξη των δικαιούχων στην αγορά εργασίας και στην κοινωνική επανένταξη).

ΟΑΕΔ: Πότε θα διαγράφονται οι άνεργοι από τα Μητρώα

Στις νέες αλλαγές του καθεστώτος ανεργίας της ΔΥΠΑ – πρώην ΟΑΕΔ προβλέπεται η διαγραφή από τα μητρώα ανέργων, από 6 μήνες ως 2 χρόνια, εφόσον ο άνεργος αρνηθεί εργασία ή συμμετοχή σε πρόγραμμα κατάρτισης.

Ειδικότερα, εάν ο αναζητών εργασία αρνηθεί τρεις προσφερόμενες θέσεις εργασίας, οι οποίες είναι σύμφωνες με το Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης και τα ειδικότερα χαρακτηριστικά του αναζητούντος εργασία που έχουν αποτυπωθεί σ’ αυτό, διακόπτεται η καταβολή παροχών και ο αναζητών εργασία διαγράφεται από το Ψηφιακό Μητρώο ΔΥΠΑ για δύο (2) έτη.

Εάν ο αναζητών εργασία δεν συμμετέχει σε δράση συνεχιζόμενης επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης που του υποδεικνύεται από τη ΔΥΠΑ, διακόπτεται η καταβολή παροχών και ο αναζητών εργασία διαγράφεται από το Ψηφιακό Μητρώο ΔΥΠΑ για έξι (6) μήνες.

Το Ψηφιακό Μητρώο του ΟΑΕΔ – ΔΥΠΑ

Η εγγραφή στο Ψηφιακό Μητρώο ΔΥΠΑ γίνεται με αίτηση του ανέργου που αναζητά εργασία.

Η Ψηφιακή Κάρτα ΔΥΠΑ διασυνδέεται με το Ψηφιακό Μητρώο ΔΥΠΑ και με τη διασύνδεση αυτή επιβεβαιώνεται ότι ο κάτοχός της είναι εγγεγραμμένος σ’ αυτό, ή και ότι είναι δικαιούχος επιδομάτων, παροχών και βοηθημάτων από τη ΔΥΠΑ.

Μπορεί να παρέχεται υπό μορφή ψηφιακής εφαρμογής σε κινητά τηλέφωνα ή κάρτας που περιέχει επεξεργαστή, ο οποίος επιτρέπει την επιβεβαίωση της ισχύος της, ή με οποιονδήποτε άλλο πρόσφορο τρόπο.

Δείτε επίσης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Επιστήμες

Μερική Απασχόληση

31-01-2024

Ξηροκρηνη

400

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

 1 
 2 
 1 
 1 
 1