Πώς να αντιμετωπίσετε τη μελαγχολία μετά τις διακοπές
Ψυχολόγοι και experts επιβεβαιώνουν ότι το post-vacation blues, είναι μια μορφή κατάθλιψης που ξεκινά στο τέλος των διακοπών.

Ψυχολόγοι και experts επιβεβαιώνουν ότι το post-vacation blues, είναι μια μορφή κατάθλιψης που ξεκινά στο τέλος των διακοπών ή και λίγες μέρες πριν, επηρεάζοντας αρνητικά τις τελευταίες στιγμές ξεγνοιασιάς.

Στην πραγματικότητα, αυτό που συμβαίνει είναι ένα είδος κατάθλιψης, περισσότερο ή λιγότερο οξεία, που συμβαίνει μόλις επιστρέψετε στο σπίτι και έρθετε αντιμέτωποι με την καθημερινότητα. Ειδικά με την πανδημία και την τηλεργασία, όσοι γύρισαν από τις διακοπές, φοβούνται τη ρουτίνα δουλειά-σπίτι ακόμη και πριν την αναχώρηση, γνωρίζοντας ότι αυτό που θα βρουν στην επιστροφή τους θα είναι μια κανονικότητα που θα αποτελείται από απομόνωση, άγχος και εργασιακές και οικογενειακές υποχρεώσεις.

Συχνά συμβαίνει, όταν βρίσκεστε για μεγάλο χρονικό διάστημα σε ένα μέρος όπου επιτέλους έχετε νιώσει χαλαροί. Το άγχος στην πραγματικότητα προκαλείται από την απογοήτευση και όχι από την έλλειψη ξεκούρασης, καθώς όταν περνάμε καλά, δυσκολεύει και η επανεκκίνηση. Οι διακοπές σίγουρα είναι ευχάριστες, αλλά αν επιστρέψετε σε μια μη ικανοποιητική καθημερινότητα, κινδυνεύετε να αγχωθείτε περισσότερο από πριν.

Τα συμπτώματα του «post-vacation blues»

Το πιο σημαντικό είναι να ξεφύγετε από τη σκέψη ότι οι διακοπές τελειώνουν. Υπάρχουν εκείνοι που πέφτουν σε λήθαργο και κοιμούνται για ώρες, αυτοί που δεν βγαίνουν έξω και μένουν όλη μέρα στον καναπέ ή αυτοί που εξακολουθούν να χρησιμοποιούν το φαγητό σαν λύση.

Άλλοι, γίνονται υπερ-αντιδραστικοί και σπαταλούν τη λίγη ενέργεια που απομένει για να κρατήσουν το μυαλό απαλλαγμένο από ανησυχίες και να αφήσουν το σώμα να εκτονωθεί. Τα συμπτώματα του post-vacation blues σύμφωνα με τους ψυχολόγους, συνήθως χαρακτηρίζονται από αίσθημα κούρασης και εξάντλησης, δυσκολία συγκέντρωσης, μυϊκούς πόνους, έλλειψη ενθουσιασμού και έντονη ευερεθιστότητα. Όλα τα συμπτώματα που οδηγούν επίσης στο να μην θέλετε να είστε κοινωνικοί στο να δείτε, για παράδειγμα, φίλους για ένα ποτό ή δείπνο.

Πώς να αντιμετωπίσετε τo «post-vacation blues»

Όποια κι αν είναι η ιστορία των διακοπών σας, εδώ θα βρείτε πέντε συμβουλές από τους ειδικούς που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τη μελαγχολία μετά τις διακοπές.

1. Σχεδιάστε ένα buffer για όταν επιστρέψετε

Συχνά υπερφορτώνουμε τους εαυτούς μας με μια μακρά λίστα οικιακών εργασιών μόλις επιστρέψουμε σπίτι ή ασχολούμαστε κατευθείαν στη δουλειά με ταχύτητα αστραπής, γεγονός που τονίζει την αντίθεση μεταξύ διακοπών και πραγματικότητας. Αντίθετα, αν είναι δυνατόν, αφιερώστε μια μέρα στη μετάβαση πριν επιστρέψετε στη δουλειά και ελαχιστοποιήστε τις δουλειές του σπιτιού κάνοντας ό,τι μπορείτε πριν φύγετε, συμβουλεύει ο Δρ Andrea Bonior, αδειούχος κλινικός ψυχολόγος και συγγραφέας του «Αποτοξίνωση των σκέψεων σας».

«Συχνά βλέπω ανθρώπους να περνούν πολύ δύσκολα με την κατάθλιψη μετά τις διακοπές μοιάζοντας σαν χτύπημα -χθες το βράδυ ήμουν σε μια παραλία και τώρα είμαι στο γραφείο – αντ’ αυτού προσπαθήστε να σχεδιάσετε μια μέρα ρυθμού. Μπορείς να αναπνεύσεις και να έχεις λίγο χρόνο για να προσαρμοστείς», αναφέρει.

«Δώστε λίγη συμπόνια στον εαυτό σας», προσθέτει η Δρ Laurie Santos, Καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Yale και οικοδεσπότης του podcast του “The Happiness Lab“. «Δεν χρειάζεται να απαντήσετε αμέσως σε όλα τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Είναι εντάξει να χαλαρώσετε ξανά και τα στοιχεία δείχνουν ότι οι άνθρωποι θα σας κατανοήσουν περισσότερο από ό, τι προβλέπετε».

2. Προσπαθήστε να διατηρήσετε μια νοοτροπία διακοπών

«Να θυμάστε ότι τελειώνοντας οι διακοπές δεν τελειώνει και η διασκέδαση», λέει η Santos. Μπορούμε να βρούμε τρόπους να αποκτήσουμε λίγο περισσότερο αυτή την ταξιδιωτική αίσθηση αν συνεχίσουμε αυτή την τουριστική νοοτροπία στη ζωή πίσω στο σπίτι. Ίσως δοκιμάσουμε ένα νέο εστιατόριο ή κάνουμε μια βόλτα σε μια νέα γειτονιά.

Η Δρ. Τρέισι Τόμας, ψυχολόγος και συναισθηματικός επιστήμονας, λέει ότι είναι σημαντικό να προσδιορίσετε τι είναι αυτό που σας κάνει να νιώθετε καλά όταν λείπετε ή στη «νοοτροπία των διακοπών» σας και να προσπαθήσετε να το κάνετε μέρος της καθημερινής σας πραγματικότητας.

«Αν κάνετε μασάζ όταν λείπετε, ξυπνάτε για να δείτε την ανατολή ή περπατάτε σε μια πόλη, προσπαθήστε να κάνετε μερικά από αυτά όταν γυρίσετε σπίτι».

Η ίδια προτείνει επίσης να μαγειρέψετε μερικά από τα πιάτα που απολαύσατε όσο λείπατε για να διατηρήσετε την εμπειρία. «Όταν πηγαίνω στην Ιταλία και τρώω ζυμαρικά pomodoro, πιθανότατα για ένα μήνα μετά όταν γυρίσω σπίτι, συνεχίζω να τα φτιάχνω ή να τα παραγγέλνω αντί να αφήσω αυτή τη διαδικασία να ξεθωριάσει».

3. Εξασκήστε την ευγνωμοσύνη

«Αφιερώστε λίγο χρόνο για να επαναλάβετε τις θετικές ταξιδιωτικές σας αναμνήσεις», συμβουλεύει η Santos. Θα μπορούσατε να φτιάξετε ένα άλμπουμ, ένα ημερολόγιο ή απλώς να υπενθυμίσετε στον εαυτό σας όλες τις καλές εμπειρίες που μπορούσατε να έχετε αν είχατε την τύχη να ξεφύγετε.

«Μπορεί να έχετε ακούσει τη συμβουλή ότι πρέπει να επενδύετε σε εμπειρίες και όχι σε πράγματα. Ένας από τους λόγους που συμβαίνει αυτό είναι ότι οι εμπειρίες δημιουργούν καλύτερες αναμνήσεις από τις αγορές υλικών μας – μπορούμε να ωθήσουμε την ευτυχία όχι μόνο από τις διακοπές , αλλά από το να τις θυμόμαστε», προσθέτει.

Εκτός από το να είστε ευγνώμονες για όσα είχατε, προσπαθήστε να ασκήσετε την ευγνωμοσύνη στην καθημερινή σας ζωή, λέει ο Bonior, εξηγώντας ότι ενώ η ευγνωμοσύνη είναι καλή για εμάς, πολλοί άνθρωποι παρερμηνεύουν τη σημασία της.

«Οι άνθρωποι τείνουν να πιστεύουν ότι ευγνωμοσύνη σημαίνει ότι πρέπει να μετράς τις ευλογίες σου για τα πάντα, δεν μπορείς να στενοχωριέσαι για τίποτα, κάποιος άλλος είναι χειρότερα από εσένα, γι’ αυτό θα πρέπει να είσαι ευγνώμων, αλλά η ευγνωμοσύνη στην πραγματικότητα σημαίνει να κλίνεις σε όλα – να μπορούμε να αναγνωρίσουμε ότι είμαστε τυχεροί, αλλά και να μην φοβόμαστε να αναγνωρίσουμε τα σκοτεινά σημεία».

«Η αληθινή ευγνωμοσύνη δεν σημαίνει ότι πρέπει να είσαι ευτυχισμένος και να νιώθεις ευλογημένος όλη την ώρα, σημαίνει να συνειδητοποιείς ότι όλη η εμπειρία της ζωής είναι κάτι πολύ εκπληκτικό και είμαι εδώ για αυτό», προσθέτει.

4. Άσκηση

Πολυάριθμες επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι η μέτρια έως έντονη αερόβια άσκηση είναι καλή για την καταπολέμηση του άγχους και της κατάθλιψης.

Στην πραγματικότητα, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο στο περιοδικό JAMA Psychiatry, έδειξε ότι οι ενήλικες που έκαναν δραστηριότητες ισοδύναμες με 1,25 ώρες γρήγορο περπάτημα την εβδομάδα είχαν 18% χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης σε σύγκριση με εκείνους που δεν ασκούνταν.

«Η άσκηση δεν σημαίνει ότι δεν θα πάθετε κατάθλιψη, αλλά βοηθάει στην άμβλυνσή της», λέει ο Bonior, προσθέτοντας ότι η άσκηση δεν χρειάζεται να είναι έντονη ή να γίνεται με συγκεκριμένο τρόπο – ακόμα και ένας περίπατος μπορεί να είναι μια ώθηση για τη σωματική σας. και ψυχική υγεία ή χορός στο δωμάτιό σου εξηγεί.

Επιπλέον, η άσκηση είναι ευρέως γνωστό ότι βελτιώνει τον ύπνο, μειώνει την αρτηριακή πίεση, μειώνει το στρες και ενισχύει τη διάθεσή σας – επομένως, παρόλο που μπορεί να σκουπίζετε το σπίτι σας μετά τις διακοπές, είναι καλή ιδέα να να βγείτε έξω».

5. Αναγνωρίστε τα συναισθήματά σας

Μιλήστε σε άλλους για το πώς αισθάνεστε ή γράψτε ημερολόγιο – είναι σημαντικό να παραμένετε συνδεδεμένοι με φίλους και αγαπημένα πρόσωπα και να μην αποσύρεστε.

«Η έρευνα δείχνει ότι το να μπορούμε απλώς να διατυπώσουμε ένα συγκεκριμένο συναίσθημα, αυτό κάνει αυτό το συναίσθημα να γίνεται λιγότερο τρομακτικό, ώστε να έχουμε περισσότερο έλεγχο. Μας βοηθά επίσης να αποφύγουμε τις στενόχωρες σκέψεις», λέει ο Bonior, εξηγώντας ότι μπορούμε να έχουμε πολλά συναισθήματα ταυτόχρονα, όπως να είμαστε λυπημένοι αλλά και ενθουσιασμένοι.

Φυσικά, εάν αισθάνεστε ένα συντριπτικό αίσθημα τρόμου για τη ρουτίνα ή τη δουλειά σας, μπορεί να σηματοδοτήσει την ανάγκη για αλλαγή ή μια επανεκτίμηση του σημείου που θέλετε να βρίσκεστε. Εάν τα συμπτώματα επιμείνουν ή επιδεινωθούν, μπορεί επίσης να θέλετε να αναζητήσετε κάποια επαγγελματική βοήθεια για να αντιμετωπίσετε άλλες υποκείμενες αιτίες.

«Αν οι διακοπές σας δεν πήγαν τόσο καλά, μπορείτε να πάρετε μια ώθηση ευτυχίας προσπαθώντας να καταλάβετε τι μάθατε», λέει η Σάντος. «Η πράξη της εκφραστικής καταγραφής ημερολογίου για το τι πήγε στραβά μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε τι γνώσεις έχετε πάρει ή πώς έχετε μεγαλώσει. Τουλάχιστον, ακόμη και οι χειρότερες διακοπές μπορούν να μετατραπούν σε αστείες ιστορίες που μπορούμε να μοιραστούμε με φίλους για ενίσχυση της κοινωνικής σύνδεσης».

Με πληροφορίες από kathimerini.gr, Vogue.gr και cnn.com

Διαβάστε ακόμη:

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES
09 Μαϊ. 2024
Ολυ
20'
1 - 0
Ast
09 Μαϊ. 2024
Ατα
20'
0 - 0
Oly

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;