Έξι τηλεοπτικοί και κινηματογραφικοί δάσκαλοι που «έγραψαν» ιστορία
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών 2022 παρουσιάζουμε μερικούς από τους αγαπημένους δασκάλους της μικρής και της μεγάλης οθόνης!

Σήμερα Τετάρτη 5 Οκτωβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών 2022, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο την ίδια ημερομηνία. Ο εορτασμός της καθιερώθηκε το 1994 για να τιμήσει την ελεύθερη διδασκαλία η οποία υπογράφηκε το 1966 μέσω της απόφασης της UNESCO/ΔΟΕ για τη Σύσταση σχετικά με το Καθεστώς των Εκπαιδευτικών, που αναφέρεται στην κατάσταση και στις συνθήκες των εκπαιδευτικών σε όλο τον κόσμο.

Για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Εκπαιδευτικών 2022, η UNESCO και ο Διεθνής Οργανισμός Εκπαίδευσης διεξάγουν μια εκστρατεία ώστε να προσφέρουν στον κόσμο μια καλύτερη γνώση για τους εκπαιδευτικούς και για τον ρόλο που διαδραματίζουν στην ανάπτυξη των μαθητών και της κοινωνίας. Συνεργάζονται με τον ιδιωτικό τομέα όπως τα μέσα ενημέρωσης ώστε να πραγματοποιήσουν αυτόν τον σκοπό. Η εκστρατεία αυτή επικεντρώνεται σε διαφορετικό θέμα κάθε χρόνο.

Έτσι, εμείς με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών 2022 θυμηθήκαμε πέντε από τους καλύτερους και αγαπημένους δασκάλους που έχουν «περάσει» ποτέ από τη μικρή και τη μεγάλη οθόνη και τους παρουσιάζουμε παρακάτω!

1. Professor Albus Dubledore, Harry Potter

Το διάσημο σχολείο για μάγους δεν είναι άλλο από το Hogwarts. Εκεί συναντήσαμε πολλούς καλούς, κακούς και αμφιλεγόμενους δασκάλους. Ένας από τους καθηγητές που αγαπήθηκε όσο κανένας άλλος ήταν σίγουρα ο Albus Dumbledore που πλέον ήταν διευθυντής του πασίγνωστου σχολείου. Ο Dumbledore αγαπήθηκε όχι μόνο για τα σοφά λόγια του και την ηρεμία που εξέπεμπε, αλλά και γιατί στο τέλος θυσιάστηκε για το καλό όλων.

2. John Keating, Dead Poets Society

Αν υπάρχει ένας χαρακτήρας ο οποίος έρχεται στο μυαλό όλων όταν λέμε για δασκάλους που έχουμε δει στις αίθουσες των κινηματογράφων, αυτός είναι σίγουρα ο John Keating από την ταινία «Dead Poets Society». Δεδομένου πως η δουλειά του εκπαιδευτικού είναι να βοηθήσει τον κάθε μαθητή και την κάθε μαθήτρια να αναπτύξει τις ικανότητές του, να πιστέψει στον εαυτό του και να αγαπήσει τη μάθηση, τότε σίγουρα ο John Keating το έκανε.

Και όχι μόνο το έκανε, αλλά μάς συγκίνησε και μέσα από ορισμένες διαχρονικές σκηνές και φράσεις, όπως το «O Captain! My Captain» του Whitman και τον τρόπο με τον οποίο το μετέφερε στην τάξη και κατ’ επέκταση στο κοινό.

3. Sean Maguire, Good Will Hunting

Ο Robin Williams ερμήνευσε μερικούς από τους πιο αξιόλογους και αξιομνημόνευτους ρόλους σε ταινίες που σχεδόν όλοι και όλες έχουμε αγαπήσει. Ωστόσο ο ρόλος του καθηγητή φαίνεται πως του ταιριάζει απίστευτα, αφού με το πηγαίο ταλέντο του εμπνέει και δείχνει στη μεγάλη οθόνη τη θέληση που έχουν σχεδόν όλοι οι δάσκαλοι για να βοηθήσουν με όποιο τρόπο μπορούν τους μαθητές και τις μαθήτριές τους.

Σε αντίθεση με το «Dead Poets Society» ο Sean Maguire, ο δάσκαλος που ανακαλύπτει τον χαρισματικό και ταυτόχρονα γεμάτο προβλήματα Will Hunting, δεν είναι πρωταγωνιστής. Μέσα από τις σκηνές ποτ του δίνονται όμως ο εκπληκτικός Robin Williams καταφέρνει να εμπνεύσει, να συγκινήσει και να παραδώσει μαθήματα που ξεπερνούν κατά πολύ τα μαθηματικά, τον κλάδο στον οποίο φαίνεται πως η Will Hunting ήταν ιδιοφυΐα. Και αν δεν έχετε δει τον παρακάτω μονόλογο, τότε σίγουρα πρέπει να τον δείτε τώρα:

4. Jessica Day, New Girl

Η γλυκύτατη Jess που είναι το «νέο κορίτσι» που μετακομίζει σε ένα διαμέρισμα μαζί με άλλους τρεις ιδιαίτερους, άντρες συγκάτοικους είναι σίγουρα μία από τις πιο δημοφιλείς δασκάλες. Καθ’ όλη τη διάρκεια της σειράς το πάθος της για τη διδασκαλία και την ανάγκη της να βλέπει τους μικρούς μαθητές και τις μικρές μαθήτριες να είναι ευτυχισμένοι και να βελτιώνονται διαρκώς, όπως και η ικανότητά της να πιστεύει ακράδαντα σε όσα μπορούν να κάνουν όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριές της, την καθιστούν σίγουρα εκπληκτική δασκάλα.

 

5. Will Schuester, Glee

Ο κύριος Will ήταν ο καθηγητής που έχοντας πάθος για τη μουσική και τον χορό συγκέντρωσε μία ομάδα ετερόκλητων μαθητών και μαθητριών και κατάφερε να τους μετατρέψει σε μία επιτυχημένη ομάδα. Μέσω της ομάδας ο καθένας και η καθεμία κατάφερε να εξελιχθεί στο πλαίσιο της σειράς, ενώ ο Will Schuester φαίνεται πως παίρνει πολύ σοβαρά τον ρόλο του δασκάλου εκτελώντας πολλές φορές και «χρέη» μέντορα. Άλλωστε, πόσες φορές ένας καλός εκπαιδευτικός, δεν έχει γίνει -ακόμη και άθελά του- μέντορας των μαθητών/μαθητριών του;

6. Annalise Keating, How to get away with murder

Last but not least, η καθηγήτρια που υποδύθηκε εξαιρετικά η Viola Davis είναι η Annalise Keating, που σίγουρα δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από τη λίστα. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούσε ήταν συχνά αμφιλεγόμενες, αλλά κατάφερε και αυτή να λειτουργήσει ως μέντορας για πέντε φοιτητές/-τριές της, ενώ ασχολήθηκε και με άλλα προβλήματα εξίσου σοβαρά και επείγοντα κατά τη διάρκεια της σειράς. Παράλληλα, τα μαθήματά της ήταν γεμάτα «ωμή» ειλικρίνεια, καθώς αυτό αποτελούσε βασικό συστατικό που θα βοηθούσε τους φοιτητές και τις φοιτήτριές της μετά την αποφοίτησή τους.

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Γραφικές Τέχνες

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Βούλα

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;