Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων: Οι 5 αναγνωρισμένες ελευθερίες των ζώων
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων το neolaia.gr σε ενημερώνει για τα βασικά δικαιώματα που έχουν οι τετράποδοι φίλοι μας.

Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων σήμερα και στην Ελλάδα φαίνεται πως υπάρχει ένας αέρας αλλαγής το τελευταίο διάστημα, παρά την αρνητική πρωτιά που έχουμε σε δολοφονίες αδέσποτων ζώων. Με τα τελευταία δυσάρεστα περιστατικά που ανθρωποειδή δολοφόνησαν ή κλώτσησαν γάτες, γαϊδούρια, σκύλους κτλπ, είδαμε σύσσωμη την ελληνική κοινωνία να καταδικάζει τέτοια περιστατικά και να ζητά την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων.

Αρχικά, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως η αγάπη και ο σεβασμός για τα ζώα πρέπει να αφορά όλα τα ζώα, όχι μόνο τα κατοικίδιά μας. Εξάλλου η φιλοζωία σχετίζεται με την φροντίδα αδέσποτων ζώων… Επίσης, δεν πρέπει να υπάρχουν διαχωρισμοί στον σεβασμό και την αγάπη, όπως πχ ανάμεσα σε σκύλους και γάτες. Όποιος/α για παράδειγμα έχει σκύλο και αγαπά τα σκυλιά, αλλά απεχθάνεται τις γάτες, δεν είναι φιλόζωος, αλλά εν δυνάμει ένα επικίνδυνο άτομο για αυτά τα αθώα πλάσματα.

Φυσικά, κάποια στιγμή η κουβέντα πρέπει να ανοίξει περισσότερο και να μην αφορά μόνο τα ζώα αστικής πανίδας, αλλά και άγριας φύσης και τα ζώα εκτροφής…

View this post on Instagram

A post shared by Doglyness® | Innovative dog grooming solutions (@doglynessofficial)

Επίσης, όποιος χρησιμοποιεί τον σκύλο του ως εργαλείο δύναμης, επίδειξης και το μαθαίνει ή του επιτρέπει να επιτίθεται σε άλλα ζώα, πχ γάτες ή ανθρώπους, σίγουρα δεν πρέπει να συνεχίσει να έχει κατοικίδιο και θα πρέπει να υποστεί τις συνέπειες του νόμου.

Έχει παρατηρηθεί πως η φιλοζωία και ειδικά η γατοφιλία έχει αναπτυχθεί στις ημέρες μαζί με άλλα κινήματα και συλλογικότητες που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως πρόσφυγες, ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, οργανώσεις ενάντια στον ρατσισμό, τον σεξισμό, το bodyshamming, το bullying κ.α.

Αυτό συμβαίνει γιατί ο κόσμος δεν αντέχει άλλη βαρβαρότητα, άλλες επιβολές, άλλο πόνο και θλίψη. Έχει ανάγκη να αποκτήσει περισσότερο ενσυναίσθηση και να αγκαλιάσει ανυπεράσπιστα πλάσματα και να γίνει η φωνή τους. Όπως φυσικά είναι τα αδέσποτα ζώα.

Πάμε να δούμε τις 5 συνταγματικά αναγνωρισμένες και κατοχυρωμένες ελευθερίες των ζώων.

Περιλαμβάνονται πλέον ρητά στον νόμο οι 5 διεθνώς αναγνωρισμένες ελευθερίες των ζώων.

  1. Ελευθερία από την πείνα και τη δίψα.
  2. Ελευθερία από άσκοπη ταλαιπωρία και καταπόνηση.
  3. Ελευθερία από πόνο, τραυματισμό και ασθένεια
  4. . Ελευθερία από φόβο και αγωνία
  5. Ελευθερία έκφρασης μιας φυσιολογικής συμπεριφοράς, με κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης και κοινωνικοποίησης).

Το νέο νομοσχέδιο βασίζεται σε 10 άξονες, όσον αφορά τα ζώα συντροφιάς και τα αδέσποτα εισάγει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, που παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο

Όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Στέλιος Πέτσας, στο πλαίσιο της προεκλογικής δέσμευσης της Κυβέρνησης «Κανένα ζώο αδέσποτο. Κανένα ζώο κακοποιημένο», το νομοσχέδιο αποσκοπεί στη δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου για τα ζώα συντροφιάς και τα αδέσποτα ζώα, εναρμονισμένου με τις σύγχρονες συνθήκες και δυνατότητες. Το πλαίσιο που εισάγεται, αποβλέπει στη βελτίωση των συνθηκών ζωής των ζώων συντροφιάς και την προστασία των αδέσποτων, μέσα από τη συνεργασία Κράτους, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιστημόνων και φιλοζωικών οργανώσεων.

Με το νομοσχέδιο, δεσποζόμενα και αδέσποτα, ζώα προς υιοθεσία, φιλοζωικά σωματεία και οργανώσεις, κτηνίατροι, εκτροφείς, καταφύγια και η Δημόσια Διοίκηση, για πρώτη φορά, εντάσσονται σε μια ενιαία επίσημη πλατφόρμα συνεργασίας. Επιπλέον, θεσπίζεται ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων σε επίπεδο Δήμων, καθώς και ένα συνεκτικό και αντιπροσωπευτικό πλαίσιο εποπτείας, ώστε η εφαρμογή του νέου νόμου για την προστασία των ζώων συντροφιάς να μη μείνει κενό γράμμα.

Επίσης, διευρύνεται ο κατάλογος των πράξεων που περιλαμβάνονται ρητά στη διάταξη περί κακοποίησης ζώων, εισάγονται πρόστιμα για τις νέες παραβάσεις, ενώ αυστηροποιούνται τα υπάρχοντα πρόστιμα για σημαντικές παραβάσεις.
Τέλος, προβλέπονται εκπαιδευτικά προγράμματα και ενημερωτικές δράσεις για τη βελτίωση της εκπαίδευσης και ενημέρωσης όσων συμμετέχουν στην προσπάθεια για την προστασία των ζώων συντροφιάς.

Το περιεχόμενο του νομοσχεδίου αναπτύσσεται σε 10 άξονες:

1. Οι «Πέντε Ελευθερίες των Ζώων»: Περιλαμβάνονται πλέον ρητά στον νόμο οι 5 διεθνώς αναγνωρισμένες ελευθερίες των ζώων (Ελευθερία από την πείνα και τη δίψα. Ελευθερία από άσκοπη ταλαιπωρία και καταπόνηση. Ελευθερία από πόνο, τραυματισμό και ασθένεια. Ελευθερία από φόβο και αγωνία. Ελευθερία έκφρασης μιας φυσιολογικής συμπεριφοράς, με κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης και κοινωνικοποίησης).

2. Η Ελλάδα αποκτά Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς: Δεσποζόμενα και αδέσποτα, ζώα προς υιοθεσία, φιλοζωικά σωματεία και οργανώσεις, κτηνίατροι, εκτροφείς, καταφύγια και η Δημόσια Διοίκηση, για πρώτη φορά, εντάσσονται σε μια ενιαία επίσημη πλατφόρμα συνεργασίας.

3. Ηλεκτρονικό βιβλιάριο & ψηφιακό ιατρικό ιστορικό του ζώου: Τα ζώα συντροφιάς αποκτούν ψηφιακό φάκελο υγείας μέσω του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς.

4. Αναπαραγωγή με κανόνες: Ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν τον ανώτατο αριθμό γεννών ανά ζώο, την άδεια για αναπαραγωγή, κ.α.

5. Διευρύνεται ο κατάλογος των πράξεων που περιλαμβάνονται ρητά στη διάταξη περί κακοποίησης, εισάγονται πρόστιμα για τις νέες παραβάσεις και αυστηροποιούνται τα υπάρχοντα πρόστιμα για σημαντικές παραβάσεις.

6. Πρόγραμμα «Άργος»-πόροι και υποχρεώσεις Δήμων: Ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων από κάθε Δήμο. Παράλληλα, εξασφαλίζονται οι αναγκαίοι πόροι και οι διαδικασίες για την επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος.

7. Στήριξη και κίνητρα στους πολίτες-ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς: Θέσπιση κινήτρων από τους Δήμους, ώστε οι πολίτες-ιδιοκτήτες ζώων να φροντίζουν καλύτερα τα κατοικίδιά τους, όπως μείωση δημοτικών τελών έως και 10% για επιμελείς ιδιοκτήτες.

8. Πλαίσιο Εποπτείας: Θεσπίζεται ένα συνεκτικό και αντιπροσωπευτικό πλαίσιο εποπτείας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΚΕΔΕ, του Συνηγόρου του Πολίτη και των Φιλοζωικών Οργανώσεων.

9. Βελτίωση της εκπαίδευσης και ενημέρωσης για την προστασία των ζώων συντροφιάς: Εκπαιδευτικά προγράμματα και ενημερωτικές δράσεις σε τοπικές και εκπαιδευτικές κοινότητες.

10. Εθνική Γραμμή Καταγγελιών: Ανάπτυξη ψηφιακής εφαρμογής και 5ψήφιου αριθμού καταγγελιών για περιστατικά κακοποίησης ζώων και κάθε παράβαση του νομικού πλαισίου για την προστασία των ζώων συντροφιάς.

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πρακτική Άσκηση

05-02-2024

Άγιος Δημήτριος Αττικής

Επιστήμες

Μερική Απασχόληση

31-01-2024

Ξηροκρηνη

400

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  
 1