4 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ζώων 2022
Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ζώων 2022.

Σήμερα Τρίτη 4 Οκτωβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ζώων 2022, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο την ίδια ημέρα.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ζώων καθιερώθηκε το μακρινό 1931 στο πλαίσιο ενός συνεδρίου περιβαλλοντιστών στη Φλωρεντία. Εκεί μάλιστα γιορτάστηκε για πρώτη φορά. Η συγκεκριμένη παγκόσμια ημέρα αποτελεί αφορμή για την ευαισθητοποίηση κοινού και ειδικών για τα υπό εξαφάνιση ζώα και όχι μόνο. Έκτοτε η ημέρα των ζώων έχει λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς η γιορτή διευρύνθηκε και περιλαμβάνει όλα τα είδη του ζωικού βασιλείου.

Η 4η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ζώων, επειδή συμπίπτει με τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, που έχει αναγορευτεί από την Καθολική Εκκλησία ως προστάτης των ζώων και του περιβάλλοντος.

Παγκόσμια Ημέρα Ζώων 2022: Η σχέση του ανθρώπου με τα ζώα

Τα ζώα φαίνεται να έχουν στενές επαφές με τους ανθρώπους από πολύ νωρίς στην ιστορία. Οι άνθρωποι εξημέρωσαν αρκετά ζώα με σκοπό την επιβίωσή τους, αλλά και προκειμένου να τα βγάλουν εις πέρας αρκετές από τις χειρωνακτικές εργασίας που απαιτούσαν μεγαλύτερη δύναμη από αυτή που έχει ο άνθρωπος. Η πρώτη, όμως, μαρτυρία για τον ιδιαίτερο δεσμό ανθρώπου με ζώο δίδεται από τον Όμηρο (12ος αι.-8ος αι. π.Χ.) στην Οδύσσεια. Πιο συγκεκριμένα, η μαρτυρία αφορά τη σχέση του Οδυσσέα με τον σκύλο του, Άργο. Κατά τον επικό ποιητή ήταν το αγαπημένο ζώο του ήρωα και αυτό που τον αναγνώρισε, όταν έφτασε στην Ιθάκη.

Ως η πρώτη εξημέρωση ζώου από τον άνθρωπο καταγράφεται αυτή του κυνός, δηλαδή του σκύλου. Σύμφωνα με τον μύθο, τον σκύλο εξημέρωσε ο θεός Απόλλων και τον χάρισε στην αδελφή του, τη θεά Άρτεμη, για να τη συνοδεύει στο κυνήγι. Ένας άλλος μύθος αναφέρει ότι ο σκύλος προέκυψε από το Κέρβερο (τον φύλακα στις πύλες του Άδη). Τη συμβολή του σκύλου ο άνθρωπος την επιστρατεύει για τη συλλογή βρώσιμου υλικού. Από εκεί προέρχεται και η ετυμολογία των λέξεων “κυναγός-κυνηγός / κυνήγι” (ο οδηγός του σκύλου / το αποτέλεσμα της συνεργασίας οδηγού και κυνός).

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Kiki Pagkas (@vfa_4ever)

Ιστορικά υπάρχουν αρκετές αναφορές και άλλων μεγάλων προσωπικοτήτων που είχαν ένα ιδιαίτερο δέσιμο με τα ζώα. Από τον Μέγα Αλέξανδρο και τον Πυθαγόρα, μέχρι τους Τολστόι, Ζολά και Κάφκα. Πρόκειται για σημαντικές προσωπικότητες που ήταν ζωόφιλοι και μας δείχνουν έναν δρόμο για τη σχέση ανθρώπου και ζώων.

Στο πλαίσιο της Παγκόσμια Ημέρας των Ζώων 2022 μάλιστα παροτρύνεται ο κόσμος να κάνει πράξεις προς όφελος των ζώων. Έτσι, ο κόσμος παροτρύνεται να συμμετέχει υπογράφοντας petitions που αφορούν την κακοποίηση των ζώων, να βοηθήσει εθελοντικά όπως μπορεί, να υιοθετήσει ένα ζωάκι αν αυτό είναι εφικτό και γενικώς να βοηθάει διαρκώς όπως και όποτε μπορεί.

Στ. Πέτσας: Οι δηλώσεις του με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ζώων 2022

Πηγή εικόνας: Intime

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ζώων 2022  ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, έκανε δηλώσεις για τα ζώα και τον τρόπο με τον οποίο επιλέγουν να φερθούν σε αυτά οι άνθρωποι.

«Ο τρόπος που φερόμαστε στα ζώα δείχνει το επίπεδο της ανθρωπιάς και του πολιτισμού μας», τονίζει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων.

Ο αρμόδιος υπουργός για τα ζώα συντροφιάς, αναφερόμενος στον ν. 4830/2021, κάνει λόγο για «το βασικό εργαλείο για να επιτύχουμε έναν διττό στόχο: πρώτον, να διασφαλιστεί η ευζωία όλων των ζώων, και δεύτερον, να περιοριστεί ο πληθυσμός των αδέσποτων ζώων, μέσω ενός νέου αποτελεσματικού συστήματος υιοθεσίας και μέσω ενός νέου πλαισίου αναπαραγωγής με κανόνες».

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα «Άργος» έχει «προικιστεί» με 40 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος ΙΙ» του υπουργείου Εσωτερικών προκειμένου οι δήμοι να αποκτήσουν τις απαραίτητες υποδομές και να ανταποκριθούν στις νέες σχετικές αρμοδιότητες που έχουν αναλάβει για την διασφάλιση της ευζωίας των ζώων συντροφιάς.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Doglyness® | Innovative dog grooming solutions (@doglynessofficial)

Από αυτά, τα 30 εκατ. ευρώ προορίζονται για την κατασκευή, επισκευή και συντήρηση καταφυγίων, τα 5 εκατ. ευρώ για τη στείρωση των αδέσποτων και τα υπόλοιπα 5 εκατ. ευρώ για την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού (κατάλληλοι αναγνώστες σήμανσης ζώων συντροφιάς και λοιπού πάγιου εξοπλισμού).

Όπως αναφέρει ο κ. Πέτσας, ταυτόχρονα βρίσκεται σε εξέλιξη η έκδοση των απαραίτητων κανονιστικών πράξεων (π.χ. ΚΥΑ του Υπουργείου Εσωτερικών με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, ΚΥΑ με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αδειοδότηση των καταφυγίων, ΚΥΑ με το Υπουργείο Οικονομικών για την πάγια χρηματοδότηση των Δήμων), ώστε το νέο θεσμικό πλαίσιο να καταστεί πλήρως λειτουργικό.

«Και αποδίδουμε μεγάλη σημασία στην αυστηροποίηση του πλαισίου ενάντια στην κακοποίηση των ζώων, στην καλή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων (π.χ. Αυτοδιοίκησης, κτηνιάτρων, φιλοζωικών οργανώσεων, ελεγκτικών υπηρεσιών) και στα επιχειρησιακά σχέδια των Δήμων προκειμένου να έχουμε μετρήσιμους δείκτες για την ευζωία των ζώων στην πατρίδα μας», προσθέτει.

Από την πλευρά της η Μάρσα Δημοπούλου, επικεφαλής της Ειδικής Γραμματείας για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς, που συγκροτήθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών για να διασφαλιστεί η εφαρμογή του σχετικού κανονιστικού πλαισίου, δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ:

«Η Παγκόσμια ημέρα των ζώων είναι μία ημέρα που μας υπενθυμίζει ότι στον πλανήτη υπάρχουν και τα μη ανθρώπινα όντα τα οποία αποτελούν φορείς δικαιωμάτων και αξίζουν το σεβασμό μας. Είναι μια ημέρα που μας υπενθυμίζει ότι κάθε ζωντανός οργανισμός που ζει και αναπνέει έχει σημαντική θέση στο κύκλο της ζωής. Η αναγνώριση των δικαιωμάτων των ζώων, η προστασία της ευζωίας τους και η εξάλειψη της κακοποίησης τους αποτελούν στοιχεία πολιτισμού για μία χώρα». Ταυτόχρονα, η κα. Δημοπούλου σημειώνει ότι «οφείλουμε ως χώρα να τηρούμε απαρέγκλιτα τις αρχές πάνω στις οποίες βασίζονται οι 5 ελευθερίες των ζώων, θέτοντας ως πρωταρχικό στόχο των σεβασμό της ύπαρξης κάθε είδους του ζωικού βασιλείου».

Οι 5 διεθνώς αναγνωρισμένες ελευθερίες των ζώων είναι από την πείνα και τη δίψα,από άσκοπη ταλαιπωρία και καταπόνηση, από πόνο, τραυματισμό και ασθένεια, από φόβο και αγωνία, καθώς και ελευθερία έκφρασης μιας φυσιολογικής συμπεριφοράς, με κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης και κοινωνικοποίησης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

06-03-2024

Αθήνα

1.000

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

⚽🏀 LIVE SCORES
02 Μαϊ. 2024
Ast
22:00
0 - 0
Ολυ
02 Μαϊ. 2024
Oly
22:00
0 - 0
Ατα
02 Μαϊ. 2024
ΟΣΦΠ
ΤΕΛ
90 - 54
BARC
02 Μαϊ. 2024
ΜΑΚ
21:45
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

 3