Μάσκα ανιχνεύει τη γρίπη και τον κορωνοϊό στον αέρα και ειδοποιεί τον χρήστη
Επιστήμονες από την Κίνα ανέπτυξαν μία μάσκα που εντοπίζει σταγονίδια ιών του αναπνευστικού στον αέρα και ειδοποιεί μέσω κινητού τον χρήστη για την ύπαρξη παθογόνου.

Ακόμα μία καινοτομία έρχεται από την Κίνα. Αυτή, όμως, θα σου λύσει τα χέρια σε ό,τι αφορά θέματα υγείας και θα σε κάνει να βγεις (επιτέλους) από το σπίτι σου μετά από την πανδημία του κορωνοϊού. Ειδικά, όσοι φοβούνται αν θα κολλήσουν κάτι έξω, η καινοτομία αυτή, που δεν είναι κάτι άλλο από… μάσκα προστασίας, θα βρουν το κατάλληλο αξεσουάρ.

Επιστήμονες δημιούργησαν μια μάσκα προστασίας η οποία καταλαβαίνει στον αέρα κοινούς ιούς του αναπνευστικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων αυτών της γρίπης και του SARS-CoV-2. Η μάσκα αντιλαμβάνεται την παρουσία των ιών μέσω των σταγονιδίων ή του αερολύματος που εκλύονται όταν κάποιος μιλά, βήχει ή φτερνίζεται. Η υψηλής ευαισθησίας μάσκα παρουσιάστηκε στην επιθεώρηση «Matter» και μπορεί να ειδοποιήσει τον χρήστη της μέσα σε 10 λεπτά μέσω του κινητού τηλεφώνου του για την ύπαρξη του ιογενούς κινδύνου στον χώρο όπου βρίσκεται. Οπότε, αυτός θα μπορέσει να απομακρυνθεί!

Ο Γιν Φανγκ, κύριος συγγραφέας της νέας μελέτης, ειδικός στην Επιστήμη Υλικών στο Πανεπιστήμιο Tongji στη Σαγκάη, δήλωσε:

«Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η χρήση μάσκας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μετάδοσης ιών και μόλυνσης από αυτούς. Θελήσαμε έτσι να δημιουγήσουμε μια μάσκα που θα ανιχνεύει την παρουσία ιών στον αέρα και θα ειδοποιεί τον χρήστη»

Ο δρ Φανγκ και οι συνεργάτες του δοκίμασαν τη μάσκα αυτή σε έναν κλειστό χώρο ψεκάζοντας επάνω της υγρό που περιείχε ιικές πρωτεΐνες, ο όγκος του ιού δεν ξεπερνούσε τα 0,3 μικρόλιτρα ήταν δηλαδή περί τις 70 ως 560 φορές μικρότερος από τον όγκο του υγρού που παράγεται όταν κάποιος φτερνίζεται και πολύ μικρότερος από τον όγκο του υγρού που παράγεται με τον βήχα ή την ομιλία, όπως σημειώνει ο δρ Φανγκ.  Ο αισθητήρας της μάσκας δούλεψε άριστα, καθώς ήταν σε θέση να ανιχνεύσει την ύπαρξη ιού.

Η ερευνητική ομάδα σχεδίασε έναν μικρό αισθητήρα με απταμερή. Τα απταμερή είναι συνθετικά μόρια τα οποία μπορούν να εντοπίσουν μεμονωμένες πρωτεΐνες παθογόνων όπως τα αντισώματα. Όταν τα απταμερή προσδένονται στις πρωτεΐνες-στόχους στον αέρα, ένα ειδικό τρανζίστορ που είναι ενσωματωμένο στη μάσκα και το οποίο είναι άκρως ευαίσθητο ανιχνεύει ακόμη και πολύ μικρά ίχνη των παθογόνων στον αέρα μέσα σε 10 λεπτά.

Ο αισθητήρας των επιστημόνων μπορούσε να αναγνωρίζει ταυτοχρόνως πρωτεΐνες επιφανείας τριών ιών. Μπορούσε να εντοπίσει σταγονίδια του SARS-CoV-2, του Η5Ν1 και του Η1Ν1. Όπως σημείωσε ο δρ. Φενγκ:

«Η μάσκα μας μπορεί να είναι άκρως αποτελεσματική σε χώρους με κακό αερισμό όπως τα ασανσέρ και τα δωμάτια χωρίς παράθυρα, όπου ο κίνδυνος μόλυνσης είναι υψηλός»

Ο ίδιος προσέθεσε ότι αν στο μέλλον εμφανιστεί κάποιος νέος ιός του αναπνευστικού, η ερευνητική ομάδα θα μπορεί να είναι σε θέση εύκολα να προσαρμόσει τον σχεδιασμό του αισθητήρα ώστε να τον ανιχνεύει.

Ο δρ Φενγκ κατέληξε λέγοντας:

«Σήμερα οι γιατροί βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην εμπειρία τους σε ό,τι αφορά τη διάγνωση και τη θεραπεία νόσων. Ωστόσο ο πλούτος των δεδομένων που μπορούν να συλλέξουν οι φορετές συσκευές είναι ικανός να προσφέρει ακριβέστερη διάγνωση και θεραπεία ασθενειών» 

Δες ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

08-01-2024

Μαρούσι

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;