ΑΠΘ: Τα ΜΑΤ διαλύουν συναυλία με χημικά και κρότου λάμψης - Έντονες αντιδράσεις (ΒΙΝΤΕΟ & ΕΙΚΟΝΕΣ)
Τα ΜΑΤ έκαναν χρήση δακρυγόνων, χημικών και κρότου λάμψης κατά τη διάρκεια συναυλίας στο ΑΠΘ - Βίντεο και εικόνες από τα γεγονότα

Τα ΜΑΤ, που έχουν εγκατασταθεί στο χώρο του ΑΠΘ για την προστασία των μελών της πανεπιστημιακής αστυνομίας, πέρασαν σε μία άκρως επικίνδυνη ενέργεια το βράδυ της Παρασκευής, 16 Σεπτεμβρίου, στον χώρο του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με βίντεο, εικόνες, αλλά και μαρτυρίες που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου, τα ΜΑΤ έριξαν χημικά και κρότου λάμψης ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη συναυλία του Θανάση Παπακωνσταντίνου κατά της παρουσίας της αστυνομίας στο πανεπιστήμιο.

Όπως αναφέρει το Voria.gr, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες δυνάμεις των ΜΑΤ λίγο μετά τα μεσάνυχτα έκαναν χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης και ενώ χιλιάδες άνθρωποι παρακολουθούσαν τη συναυλία. Στη συναυλία υπήρχαν περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι μεταξύ τους οικογένειας με παιδιά, φοιτητές, καθώς και ΑμεΑ.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα έγινε από τα ΜΑΤ χρήση χημικών και κρότου λάμψης. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ομάδα κουκουλοφόρων κινήθηκε προς τη Σχολή Γεωπονίας εκτοξεύοντας πέτρες και άλλα αντικείμενα προς τις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στο σημείο. Οι αστυνομικοί τούς απώθησαν κάνοντας χρήση χημικών, αλλά οι κουκουλοφόροι ανασυντάχτηκαν και κινήθηκαν εκ νέου εναντίον των δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ. Σε βίντεο που δημοσιεύτηκε, φαίνεται στα πρώτα δευτερόλεπτα η στιγμή που γίνεται η ρίψη χημικών στη συναυλία αλλά και στην αντίθετη πλευρά. Στο συγκεκριμένο βίντεο, ακούγεται άγνωστος να φωνάζει «έχει χιλιάδες κόσμο μέσα».

Μετά τη χρήση χημικών από τα ΜΑΤ, οι άνθρωποι που ήταν συγκεντρωμένοι στη συναυλία κατέληξαν να τρέχουν πανικόβλητοι ώστε να καταφέρουν να προστατευτούν. Όσοι βρέθηκαν στο σημείο προσπαθούσαν να καλύψουν το πρόσωπό τους με τα ρούχα τους, ενώ άλλοι έψαχναν τις οικογένειες και τους φίλους τους.

Η χρήση χημικών από την πλευρά της αστυνομίας φαίνεται να έγινε σε δύο σημεία, με αποτέλεσμα να επικρατήσει ο απόλυτος πανικός και συνωστισμός.

Αυτόπτες μάρτυρες μιλώντας στο ThessToday.gr ανέφεραν πως άνθρωποι με κρίσεις πανικού και σε αμαξίδια δεν ήξεραν πως να αντιμετωπίσουν την κατάσταση και άλλοι κόντεψαν να χάσουν τις αισθήσεις τους. Ένας από αυτούς υποστήριξε:

«Ακούγαμε γύρω μας τον ήχο από τις ρίψεις κρότου λάμψης, κλάματα παιδιών, συναγερμούς αυτοκινήτων και τον Θανάση να τραγουδάει σε ένα σκηνικό γεμάτο δακρυγόνα. Ζήσαμε αδιανόητα πράγματα. Βλέπαμε άλλα παιδιά να σκαρφαλώνουν να βγουν από τα κάγκελα για να μην ποδοπατηθούν»

Υπάρχουν και αναφορές που υποστηρίζουν πως υπήρξε κόσμος που λιποθύμησε.

Σύμφωνα με ένα βίντεο που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είκοσι λεπτά μετά τη ρίψη των χημικών η συναυλία συνεχίστηκε χωρίς ηχεία και ηχολήπτες με τους καλλιτέχνες και αρκετούς νέους να συνεχίζουν να παραμένουν στον χώρο του ΑΠΘ.

Ο κόσμος, που είχε συγκεντρωθεί για τη συναυλία στο ΑΠΘ φαίνεται να βρέθηκε στην Εγνατία μπροστά στη ΔΕΘ με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων. Μάλιστα, στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε πορεία προς την Καμάρα, όπως αναφέρει το Voria.gr.

Ένας νέος γύρος επεισοδίων ακολούθησε με τα ΜΑΤ να προχωρούν σε εκτεταμένη χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης και ομάδα κουκουλοφόρων να εκτοξεύει αντικείμενα συνεχίστηκε μετά τα γεγονότα στο ΑΠΘ. Στα επεισόδια αυτά επενέβη και η αύρα της ΕΛ.ΑΣ., η οποία πραγματοποίησε ρίψεις νερού για να διαλύσει τους διαδηλωτές.

Τα πνεύματα ηρέμησαν μετά τις 2 τα ξημερώματα. Τότε, ήταν που κλήθηκαν και πυροσβεστικά οχήματα κλήθηκαν να σβήσουν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων, οι οποίοι πυρπολήθηκαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων.

Σε τέσσερις προσαγωγές και μία σύλληψη προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ. κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που έγιναν τη νύχτα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, μετά από την ένταση και τη χρήση χημικών από την πλευρά των ΜΑΤ εντός του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, όπου από νωρίς το βράδυ διεξαγόταν μουσική συναυλία στη Φιλοσοφική Σχολή.

Σε απάντηση οι φοιτητές έχουν προγραμματιστεί το πρωί του Σαββάτου συγκέντρωση συμπαράστασης στους συλληφθέντες, στο δικαστικό μέγαρο της πόλης.

Έντονες οι αντιδράσεις

Η ρίψη χημικών, δακρυγόνων και κρότου λάμψης από τα ΜΑΤ κατά τη διάρκεια της συναυλίας του Θανάση Παπακωνσταντίνου στα ΑΠΘ έφερε έντονες αντιδράσεις από πολίτες που βρέθηκαν εκεί και όσους παρακολούθησαν τα γεγονότα.

Εναντίον της κυβέρνησης για την πανεπιστημιακή αστυνομία καταφέρονται ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και το ΚΚΕ, με ανακοινώσεις τους για τα επεισόδια αυτά.

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρει:

«Η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να εγκαταστήσει την αστυνομία στο ΑΠΘ αλλά και να αλλάξει ατζέντα, δημιουργεί εντάσεις και καταφεύγει στην ωμή βία κατά φοιτητών/τριων, κατά χιλιάδων κόσμου.

Τα πανεπιστήμια δεν μπορούν λειτουργούν υπό τον φόβο της καταστολής, της βίας και των δακρυγόνων. Ο αυταρχισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν μπορεί να ελέγχει την ακαδημαϊκή ζωή και ελευθερία και να απειλεί την αξιοπρέπεια των φοιτητών και των φοιτητριών που διαμαρτύρονται ειρηνικά, με βάση τις δημοκρατικές αποφάσεις των Συλλόγων τους. Η απόσυρση των αστυνομικών δυνάμεων από το ΑΠΘ και η κατάργηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας είναι ο μόνος δρόμος για να μπορέσει η ακαδημαϊκή κοινότητα της πόλης να λειτουργήσει ξανά με υγιείς και δημοκρατικούς όρους»

Από τη μεριά του, το ΚΚΕ καταδικάζει τα επεισόδια και τονίζει στη σχετική ανακοίνωσή του:

«Καταδικάζουμε την απαράδεκτη και επικίνδυνη επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων και των ΜΑΤ σε φοιτητές και νεολαία σε συναυλία εντός του ΑΠΘ. Αποτελεί συνέχεια του μπαράζ καταστολής και τρομοκρατίας που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση εδώ και μήνες. Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι ο πραγματικός στόχος της κυβέρνησης δεν είναι η προστασία των φοιτητών, αλλά ένα πανεπιστήμιο- σιδηρόφραχτο για να προχωρά απρόσκοπτα η επιχειρηματική λειτουργία του. Οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι έχουν αποδείξει ότι με την οργάνωση και τον αγώνα τους μπορούν να ακυρώσουν στην πράξη τα αντιλαϊκά σχέδια της κυβέρνησης»

Αρκετοί είναι και αυτοί που σχολίασαν τα γεγονότα μέσα από το Twitter με το #πανεπιστημιακη_αστυνομια να βρίσκεται, από την ώρα που έγιναν γνωστά τα επεισόδια στο ΑΠΘ, ανάμεσα στα trends.

Διάβασε ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

05-03-2024

Ταύρος

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  
  
  
  
 1