Φοιτητική στέγη: Πού εντοπίζονται τα ακριβότερα και πού τα φτηνότερα ενοίκια
Σύμφωνα με το παρατηρητήριο τιμών της Geoaxis, η φοιτητική στέγη στην Αθήνα φαίνεται πως είναι για «γερά» πορτοφόλια.

Ανηφορική πορεία φαίνεται να έχουν πάρει οι τιμές των ενοικίων στα διαμερίσματα που απευθύνονται σε φοιτητές, την ίδια στιγμή που εμφανίζεται αυξημένη η ζήτηση των ακινήτων τη φετινή χρονιά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας πιστοποιημένων εκτιμητών, Geoaxis, λιγότερα φοιτητικά διαμερίσματα βρίσκονται φέτος (2022) διαθέσιμα στην αγορά σε σχέση με το 2017, καθώς ένα ποσοστό ακινήτων περί το 10 – 15% έχει εισέλθει οριστικά σε καθεστώς βραχυχρόνιας μίσθωσης. Όπως επίσης αναφέρεται, η προσφορά φοιτητικών διαμερισμάτων αναμένεται να σημειώσει περεταίρω μείωση, λόγω αύξησης του τουρισμού.

Ταυτόχρονα, εκτός από τους πρωτοετείς που έδωσαν Πανελλήνιες το καλοκαίρι του 2022, στο φετινό «κυνήγι» για αναζήτηση φοιτητικής κατοικίας έχουν μπει και φοιτητές προηγούμενων ετών, οι οποίοι, λόγω πανδημίας, δεν ενοικίασαν ή «άφησαν» το σπίτι που νοίκιαζαν.

Σύμφωνα με την έρευνα της Geoaxis, η Αθήνα αποτελεί αυτή τη στιγμή την πόλη με τις υψηλότερες τιμές στην φοιτητική στέγαση, καταγράφοντας μάλιστα την τελευταία πενταετία, αύξηση ενοικίων που φτάνει στο 53,10%. Από την άλλη πλευρά, ο Βόλος είναι η περιοχή με τις χαμηλότερες τιμές ενοικίασης για τυπικά, παλαιά φοιτητικά διαμερίσματα, όπως καταγράφει το Παρατηρητήριο τιμών της Geoaxis.

Η Αθήνα αποτελεί την πόλη με τις υψηλότερες τιμές στην φοιτητική στέγαση, ενώ αντίθετα ο Βόλος την πόλη με τις χαμηλότερες τιμές ενοικίασης τυπικών, παλαιών, φοιτητικών διαμερισμάτων. [Φωτ.: Unsplash.com]
Σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2017, οι ζητούμενες τιμές αυξήθηκαν κατά μέσο όρο σε ποσοστό 44,4%, στις 6 περιοχές μελέτης της Geoaxis και συγκεκριμένα σε: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλο, Ηράκλειο Κομοτηνή. Παράλληλα, το επίπεδο της αύξησης των ζητούμενων μισθωμάτων σε σχέση με πέρσι είναι διψήφιο και προσδιορίζεται μεσοσταθμικά στο 14,4%.
Πηγή πίνακα: geoaxis

Από πλευράς ηλικιών, όπως ήταν αναμενόμενο, τα μεγαλύτερα σε «ηλικία» φοιτητικά διαμερίσματα καταγράφονται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, κατά μέσο όρο στα 51 έτη. Ακολουθεί η Αθήνα με 43 έτη, ο Βόλος με 36 έτη, το Ηράκλειο Κρήτης με 35 έτη και η Πάτρα με 27 έτη. Στην Κομοτηνή καταγράφονται τα διαμερίσματα με τη μικρότερη ηλικία, κατά μέσο όρο στα 21 έτη.

Τα μεγαλύτερα σε επιφάνεια διαμερίσματα που απευθύνονται σε φοιτητές, καταγράφονται στη Θεσσαλονίκη και τον Βόλο με διάμεση επιφάνεια τα 50 τμ.

Ακολουθεί η Αθήνα με 49 τμ, το Ηράκλειο Κρήτης με 45 τμ και η Κομοτηνή με 42 τμ.

Οι μικρότερες διάμεσες επιφάνειες φοιτητικών διαμερισμάτων εμφανίζονται στην Πάτρα με 40τμ.

Τα μεγαλύτερα σε επιφάνεια διαμερίσματα που απευθύνονται σε φοιτητές, καταγράφονται στη Θεσσαλονίκη και τον Βόλο με διάμεση επιφάνεια τα 50 τμ. [Φωτ.: Intime]
Όπως προκύπτει από την ίδια έρευνα, όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες προχωρούν σε περιορισμένη επίπλωση διαμερισμάτων τους, προκειμένου να έχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Η πλειοψηφία των φοιτητών, από την άλλη, επιλέγει να ενοικιάσει όσο το δυνατόν παλαιότερα και μικρότερα διαμερίσματα, ενώ καταγράφεται ραγδαία μείωση των φοιτητών που επιλέγουν να συγκατοικήσουν, παρά το γεγονός ότι επιμερίζονται τα έξοδα. Αποτέλεσμα, σύμφωνα με την έρευνα, είναι ότι τα μεγαλύτερα διαμερίσματα εμφανίζουν σημαντικότερο ρίσκο διάθεσης από ότι οι γκαρσονιέρες.

Στην έρευνα επισημαίνεται επίσης ότι, τα τελευταία χρόνια, έχει ενταθεί η προσπάθεια μεγάλων «παικτών» του real estate να δημιουργήσουν πολυκατοικίες στα πρότυπα «φοιτητικών εστιών», καθώς έχει διαπιστωθεί ότι, με την προσφορά επιπρόσθετων υπηρεσιών (π.χ. φύλαξη και καθαρισμός), η συγκεκριμένη μορφή ανάπτυξης μπορεί να αποφέρει σημαντικά έσοδα.

Δείτε ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

15-02-2024

Νέα Σμύρνη

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

14-02-2024

Καλλιθέα Αττικής

950

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;