Παγώνη: «Το επικαιροποιημένο εμβόλιο θα σταματήσει τη βαριά νόσηση»
Η Ματίνα Παγώνη μίλησε για το επικαιροποιημένο εμβόλιο του κορωνοϊού και παράλληλα εξήγησε μερικά πράγματα για τον προσωπικό γιατρό.

Σήμερα Παρασκευή (2/9) η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, παραχώρησε μία συνέντευξη στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα ΜEGA» και αναφέρθηκε στο επικαιροποιημένο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, αλλά και σε άλλα ζητήματα που αφορούν μείζονα θέματα υγείας.

Αρχικά, η κ. Παγώνη μίλησε για το εμβόλιο, το οποίο εγκρίθηκε στις ΗΠΑ, αλλά και στην Ευρώπη.

«Ο FDA έχει εγκρίνει το επικαιροποιημένο εμβόλιο, τόσο όσον αφορά στο εμβόλιο της Pfizer όσο και το εμβόλιο της Moderna. Το εμβόλιο της Pfizer είναι από 12 ετών και άνω και της Moderna, από 18 και άνω. Έγινε η έγκριση και θα ξεκινήσουν σιγά σιγά οι διαδικασίες, για να μπορούν να πουν στις ομάδες που πρέπει να ξεκινήσουν να κάνουν το εμβόλιο, και για να εισηγηθεί η επιτροπή εμβολιασμού, πότε πρέπει να το κάνουν. Επομένως, η επιτροπή εμβολιασμού που θα ξεκινήσει από την Αμερική, να δώσει τις οδηγίες του εκεί, να πουν ποιες ομάδες θα το ξεκινήσουν, πότε θα το κάνουν, γιατί και ηλικιακά πρέπει να ξεκινήσει αυτό για το ποιες ομάδες θα ξεκινήσουν», ανέφερε αρχικά προσθέτοντας στη συνέχεια σχετικά με τη διάρκειά του:

«Δεν είναι σαφή τα δεδομένα έως τώρα και πρέπει να δούμε τις μελέτες. Ο κόσμος έχει δίκιο, δεν μπορούμε να λέμε γρήγορα πράγματα. Θα γίνουν οι συσκέψεις, θα εισηγηθούν οι επιτροπές βάσει της αδειοποίησης, ή των αποφάσεων που πέρασαν ή των αποτελεσμάτων».

Έπειτα, αναφερόμενη στο πότε περίπου αναμένεται να είναι διαθέσιμο το επικαιροποιημένο εμβόλιο στη χώρα μας η ίδια είπε:

«Υπολογίζουμε το εμβόλιο να έρθει γύρω στα τέλη Σεπτεμβρίου και μετά να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για να εισηγηθούν και μετά ξεκινήσουν οι διαδικασίες για να ενημερωθεί ο κόσμος. Υπολογίστε Οκτώβρη καλώς εχόντων των πραγμάτων, να ξεκινήσουμε και στην Ελλάδα, να ενημερωθεί ο κόσμος και οι ομάδες που πρέπει να το κάνουν».

Έπειτα, η ίδια αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους πρέπει να εμβολιαστούμε ξανά.

Συγκεκριμένα, η κ. Παγώνη είπε τα εξής:

«Αυτό το εμβόλιο, είναι για την όμικρον και ιδιαίτερα για τις υποπαραλλαγές 4 και 5. Αυτό το εμβόλιο θα σταματήσει την βαριά νόσηση και τους θανάτους που θα μπορεί να υπάρξουν σε άτομα, ιδιαίτερα, που έχουν υποκείμενα νοσήματα και κάνουν γρήγορα επιπλοκές. Στον υπόλοιπο πληθυσμό, προλαβαίνει και ενισχύει τον οργανισμό με αντισώματα, ούτως ώστε εάν κάποιος νοσήσει να το περνάει τόσο απλά που να μην χρειάζεται κάτι παραπάνω. Αυτός είναι ο ρόλος του επικαιροποιημένου. Όλα αυτά χρειάζονται τον χρόνο τους, και την κατάλληλη ενημέρωση προκειμένου να πειστεί ο κόσμος, να πάει να το κάνει».

Έπειτα, η Ματίνα Παγώνη, αναφέρθηκε και στο θέμα του οικογενειακού γιατρού, κάνοντας ορισμένες χρήσιμες διευκρινίσεις.

«Ο οικογενειακός γιατρός ξεκίνησε από εχθές για την Αττική και τη νότια Ελλάδα. Οι πολίτες που θα δηλώσουν τον γιατρό τους, έχουν πλεονεκτήματα: θα έχουν έναν γιατρό που θα απευθύνονται. Είναι σημαντικό να έχεις έναν γιατρό που θα ξέρει το ιστορικό σου, να έχει τον ιατρικό σου φάκελο, που όταν επιλέξεις να πας σε έναν άλλον γιατρό, μπορείς άμεσα ο οικογενειακός γιατρός σου να συνεννοηθεί με τον άλλο γιατρό», είπε αρχικά η κ. Παγώνη εξηγώντας μερικά πράγματα για τον προσωπικό γιατρό και συνέχισε λέγοντας:

«Δεν μπορεί να δηλωθεί γιατρός που είναι στο ΕΣΥ. Είναι οι γιατροί που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην πλατφόρμα του υπουργείου κι έχουν δηλώσει ότι θα συμμετέχουν. Σε γιατρούς του ΕΣΥ μπορεί να έλθει κανείς εάν έρθει στο νοσοκομείο», είπε χαρακτηριστικά.

 

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Αθήνα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

⚽🏀 LIVE SCORES
09 Μαϊ. 2024
Ολυ
22:00
-
Ast
09 Μαϊ. 2024
Ατα
22:00
-
Oly

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;