Φοιτητική κατοικία: Πού κυμαίνονται οι τιμές των ενοικίων - Τι πρέπει να προσέξετε
Δείτε στο neolaia.gr αναλυτικά τις τιμές στις οποίες προσφέρονται διαμερίσματα για φοιτητές ανά την Ελλάδα - Όσα πρέπει να ξέρουν γονείς και φοιτητές

Σε δυσεπίλυτο «γρίφο» εξελίσσεται η εύρεση φοιτητική στέγης για τους επιτυχόντες των Πανελλαδικών, δυνάμει φοιτητές σε Πανεπιστήμια της χώρας, εξαιτίας των αυξημένων ενοικίων και της μειωμένης προσφοράς διαθέσιμων ακινήτων.

Ειδικότερα, ο «χάρτης» των φοιτητικών κατοικιών έχει αλλάξει θεαματικά τα τελευταία χρόνια, όπως επισημαίνει ο Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος Πανελλαδικού Δικτύου  E-Real Estates, λόγω της στροφής των ιδιοκτητών σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, επισημαίνοντας ότι η φετινή χρονιά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η πιο δύσκολη.

Αυτό γιατί, πέρα από τη μειωμένη διαθεσιμότητα και τη μεγάλη αύξηση των ζητούμενων μισθωμάτων, η ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός επιβαρύνουν ραγδαία το κόστος διαβίωσης του φοιτητή.

Είναι ενδεικτικό πως στην Αθήνα μόνο μία στις δέκα κατοικίες κατάλληλες για φοιτητές διατίθενται με μίσθωμα έως 300 ευρώ, ενώ «φωτιά» έχουν πάρει οι τιμές σε περιοχές που βρίσκονται κοντά στις πανεπιστημιακές σχολές ειδικά στην πρωτεύουσα και στη Θεσσαλονίκη.

Υπογραμμίζεται ότι, σημαντικές αυξήσεις καταγράφονται φέτος ακόμη και σε άλλοτε οικονομικότερες περιοχές της πρωτεύουσας, οι οποίες απέκτησαν σταθμό του μετρό, αν και εκεί τα περισσότερα ακίνητα που διατίθενται πλέον προς μίσθωση, είναι στην πλειονότητά τους μερικώς ή ολικώς ανακαινισμένα.

Πηγή γραφήματος: «Τα Νέα» 

Στην Αθήνα, για παράδειγμα, το κόστος μίσθωσης γκαρσονιέρας έως 35 τ.μ. στον Νέο Κόσμο κυμαίνεται από 300 έως και 500 ευρώ τον μήνα αν πρόκειται για πλήρως επιπλωμένο και εξοπλισμένο διαμέρισμα.

Αυξητικές τάσεις, ακόμη και διψήφιο ποσοστό, παρουσιάζουν τα μισθώματα και στις υπόλοιπες πόλεις, όπως η Πάτρα, η Κέρκυρα και τα Χανιά. Αντίθετα, σε χαμηλότερα επίπεδα είναι οι τιμές στη Λάρισα, με το κόστος μίσθωσης φοιτητικής κατοικίας έως 25 τ.μ. να κυμαίνεται από 170 έως 300 ευρώ.

H περίπτωση της Λάρισας

Σύμφωνα με τα στοιχεία των μεσιτών η αύξηση των ζητούμενων μισθωμάτων στη θεσσαλική πρωτεύουσα κυμαίνεται από 11% έως 13% για studio και γκαρσονιέρες, ενώ αύξηση κατά 20% καταγράφεται στην κατώτατη ζητούμενη τιμή μίσθωσης για κατοικία 50-60 τ.μ.

Αναφορικά με την Καστοριά,  εκεί καταγράφεται από το 2019 μηδενική διαθεσιμότητα μικρών διαμερισμάτων-studio έως 25 τ.μ.

Το ζητούμενο κόστος μίσθωσης για κατοικία 30-45 τ.μ. κυμαίνεται από 180 έως 230 ευρώ.

Ο παράγοντας Airbnb

Άνθρωποι της αγοράς αναμένουν αποκλιμάκωση των ενοικίων από τα τέλη Σεπτεμβρίου και στις δύο πόλεις, καθώς η τουριστική σεζόν θα φτάνει στο τέλος της και αρκετά σπίτια που σήμερα διατίθενται μέσα από πλατφόρμες θα είναι διαθέσιμα.

Σύμφωνα με στοιχεία που προκύπτουν από την AirDNA, τη δεδομένη χρονική στιγμή στον Δήμο Αθηναίων σε καθεστώς βραχυχρόνιας μίσθωσης τελούν 8.244 αυτοτελή ακίνητα/διαμερίσματα (όχι δωμάτια) και στον Δήμο Θεσσαλονίκης 2.164.

Σήμερα, στον Νέο Κόσμο είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης 592 ακίνητα (αυτοτελή διαμερίσματα – όχι δωμάτια), στην Καλλιθέα 236 ακίνητα, στο Κουκάκι 743 ακίνητα, στο Κολωνάκι 247 ακίνητα, στο Παγκράτι 282 ακίνητα, στα Εξάρχεια – Νεάπολη – Μουσείο 518 ακίνητα, στο Γουδή 129 ακίνητα, στου Ζωγράφου 81 ακίνητα, στην Κυψέλη 191 ακίνητα και στην πλατεία Βικτωρίας 82 ακίνητα.

Φοιτητικές κατοικίες σε 21 περιοχές της Αθήνας έως και 60.000 ευρώ

Πηγή γραφήματος: «Τα Νέα» 

Τι πρέπει να προσέξετε κατά την αναζήτηση φοιτητικής κατοικίας

  • Να απορρίπτετε πιθανή πρόταση για αύξηση του µισθώµατος.
  • Να µη δέχεστε να καταβάλετε δύο εγγυήσεις.
  • Να ψάχνετε ακίνητα µε αυτόνοµη θέρµανση.
  • Κατά τις ηµέρες των εγγραφών δεν αποκλείεται να προστεθεί «καπέλο» έως και 20% σε σχέση µε το αρχικά ζητούµενο µίσθωµα.
  • Μην ψάχνετε για σπίτι έξω από την πύλη του πανεπιστηµίου. Λίγα τετράγωνα παρακάτω υπάρχουν ευκαιρίες.
  • Να αποφεύγετε να µισθώνετε υπόγεια, σοφίτες ή πολύ παλιές κατοικίες.
  • Να οργανώνετε την αναζήτησή σας και µη σπεύδετε να καταλήξετε στο πρώτο σπίτι που θα εντοπίσετε. Αν το κόστος µίσθωσης υπερβαίνει τον προϋπολογισµό σας, µη δεχτείτε την προσφορά, καθώς θα βρείτε σίγουρα το ακίνητο που ζητάτε λίγο παραπέρα.
  • Να µην ανταποκρίνεστε σε αγγελίες µε χαµηλές τιµές ενοικίων, τις οποίες για να τις δει κάποιος απαιτείται προκαταβολή.
  • Να µην προκαταβάλλετε χρήµατα σε διάφορες δήθεν εταιρείες συµβούλων ακινήτων ή παροχής υπηρεσιών.
  • Εάν απευθυνθείτε σε µεσιτικό γραφείο, θα πρέπει να ελέγξετε ότι είναι νόµιµο. Ο µεσίτης δικαιούται αµοιβή, γι’ αυτό ρωτούµε ποιο είναι το ύψος της και καταβάλλουµε την αµοιβή µόνο αν ενοικιάσουµε το σπίτι που µας υπέδειξε.
  • Πριν προχωρήσετε στην υπογραφή συµβολαίου να ενηµερωθείτε για τα κοινόχρηστα, τους λογαριασµούς του σπιτιού και όλα τα πιθανά έξοδα πέραν του ενοικίου.
  • Η καθυστέρηση καταβολής των δαπανών κοινοχρήστων και των λογαριασµών κοινής ωφελείας έχει τα ίδια αποτελέσµατα µε την καθυστέρηση πληρωµής ενοικίου.
  • Να ελέγχετε την τοποθεσία του σπιτιού, τη γειτονιά και τι µας παρέχει αυτή (super market, τράπεζες, αστική συγκοινωνία κ.λπ.).
  • Να ελέγχετε καλά το σπίτι για να διαπιστώσετε τυχόν βλάβες και να τις επισηµάνετε στον ιδιοκτήτη, ώστε να προχωρήσει στις απαραίτητες επισκευές πριν αρχίσετε να κατοικείτε στο σπίτι.
  • Η µίσθωση κατοικίας ισχύει τουλάχιστον για τρία χρόνια ακόµα και αν έχει συµφωνηθεί µικρότερος ή αόριστος χρόνος.
  • Η µίσθωση ορισµένου χρόνου λήγει µόλις περάσει αυτό το διάστηµα, χωρίς να απαιτείται άλλη ενέργεια. Μάλιστα θεωρείται ότι ανανεώνεται, για αόριστο χρόνο, όταν, µετά την παρέλευση του συµφωνηµένου χρόνου, ο µεν ενοικιαστής εξακολουθεί να χρησιµοποιεί την κατοικία, ο δε ιδιοκτήτης δεν εναντιώνεται
  • Η µίσθωση αόριστης διάρκειας, µετά την παρέλευση της τριετίας, λήγει µε καταγγελία του ιδιοκτήτη ή του ενοικιαστή.
  • Το ενοίκιο καταβάλλεται την ηµεροµηνία που έχει συµφωνηθεί.
  • Η καταβολή της εγγύησης δεν αποτελεί υποχρέωση του ενοικιαστή που πηγάζει από τον νόµο, αλλά έχει επικρατήσει ως µισθωτική συνήθεια.

Πέντε συμβουλές του Spitogatos για την αναζήτηση φοιτητικής κατοικίας 

Ακολουθούν τα κυριότερα κριτήρια, σύμφωνα με το Spitogatos.

1. Το μέγεθος του σπιτιού (τετραγωνικά μέτρα)

Μπορεί μια γενική παραδοχή να είναι πως τα φοιτητικά σπίτια είναι συνήθως μικρά, ωστόσο αυτός δεν είναι και ο κανόνας.

Μάλιστα, υπάρχουν και περιοχές, π.χ. πόλεις της περιφέρειας ή νησιά, όπου είναι δυνατό να βρεις μεγαλύτερο σπίτι, χωρίς να ξεφεύγει το κόστος. Επομένως, έχε το νου σου την συνάρτηση μεγέθους-τιμής-περιοχής και αποφάσισε έξυπνα. Επίσης, μην ξεχνάς το πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η διαρρύθμιση του σπιτιού. Εφόσον το σπίτι διαθέτει τη σωστή διαρρύθμιση, τα τετραγωνικά μέτρα έχουν μικρότερη αξία.

2. Ο όροφος

Για να βρεις τον ιδανικό όροφο πρέπει να λάβεις υπόψη την ασφάλεια της περιοχής και δευτερευόντως ίσως το αν το ακίνητο θα έχει ωραία θέα!

Ομολογουμένως, οι περισσότεροι γονείς προτιμούν ένα σπίτι από τον πρώτο όροφο και πάνω για να μείνει το παιδί τους, καθώς ο όροφος προσφέρει μια κάποια ασφάλεια από τους «απρόσκλητους» επισκέπτες.

3. Η περιοχή

Αν το παιδί σου πέρασε σε μια περιοχή για την οποία δεν γνωρίζετε πολλά, καλό θα ήταν να κάνετε μια έρευνα, όχι μόνο για να βρεθεί σπίτι κοντά στη σχολή, αλλά προκειμένου αυτό το σπίτι να εξυπηρετεί το σύνολο των δραστηριοτήτων του παιδιού σου. Τσέκαρε λοιπόν ποιες είναι οι πιο κεντρικές και ασφαλείς γειτονιές, εάν υπάρχουν μαγαζιά και λοιπές υπηρεσίες -π.χ. νοσοκομεία, σούπερ μάρκετ, τράπεζες- κοντά, εύκολη πρόσβαση σε μέσα μεταφοράς κ.ο.κ.

4. Το είδος θέρμανσης

Είναι ένα σημαντικό κριτήριο και σίγουρα δεν πρέπει να παραλειφθεί. Αυτόνομη ή κεντρική; Πετρέλαιο; Φυσικό αέριο; Το να έχει κλιματιστικό είναι βασική προϋπόθεση;

Κάνε έναν έλεγχο και έχε στο μυαλό σου τι είναι το πιο συμφέρον ώστε να το έχεις ως προτεραιότητα στην αναζήτηση.

5. Επιπλωμένο ή μη

Ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας είναι αν το φοιτητικό σπίτι που θέλεις να βρεις θα είναι επιπλωμένο ή όχι. Αν το παιδί σου έχει περάσει σε άλλη πόλη, ίσως ένα επιπλωμένο σπίτι θα είναι πιο βολικό.

Πρώτον, για να μην χρειαστεί να αγοραστούν όλα τα έπιπλα και οι ηλεκτρικές συσκευές από εσάς, πράγμα που σημαίνει ακόμα περισσότερα έξοδα.

Και επίσης, άπαξ και ολοκληρωθούν οι σπουδές, τι γίνεται μ’ αυτά τα έπιπλα; Το κόστος μεταφοράς τους πιθανότατα θα είναι μεγάλο και φυσικά δε θα θέλετε αυτά τα έπιπλα να πάνε χαμένα.

4 SOS συμβουλές για τη φοιτητική κατοικία

  • Μην ψάχνετε για σπίτι αποκλειστικά και μόνο έξω από την πύλη του πανεπιστημίου. Λίγα τετράγωνα παρακάτω υπάρχουν πάντα ευκαιρίες.
  • Αποφύγετε να µισθώσετε υπόγεια, σοφίτες ή πολύ παλιές κατοικίες.
  • Οργανώστε την αναζήτησή σας έξυπνα και µη σπεύδετε να καταλήξετε στο πρώτο σπίτι που θα εντοπίσετε. Εάν το κόστος µίσθωσης υπερβαίνει τον προϋπολογισµό σας, µη δεχτείτε την προσφορά, διαπραγματευτείτε πρώτα.
  • Πριν προχωρήσετε στην υπογραφή συµβολαίου να ενηµερωθείτε για τα κοινόχρηστα, τους λογαριασµούς του σπιτιού και όλα τα πιθανά έξοδα πέραν του ενοικίου.

Η φοιτητική ζωή είναι και φέτος στο neolaia.gr!

Συμβουλές για την αναζήτηση φοιτητικής κατοικίας, νέα και ενημερώσεις για τα Πανεπιστήμια, προγράμματα μαθημάτων χειμερινού και εαρινού εξαμήνου, προγράμματα εξεταστικής, ανακοινώσεις των ΑΕΙ για τη λειτουργία των Ιδρυμάτων – Όλα τα νέα για τη φοιτητική και Πανεπιστημιακή ζωή στην Ελλάδα, μόνο στο neolaia.gr! Συντονιστείτε για να μαθαίνετε πρώτοι/-ες επικαιροποιημένα νέα και εξελίξεις για Πανεπιστήμια, Σχολές και Τμήματα! Ενημερωθείτε για οτιδήποτε αφορά τη φοιτητική ζωή ΕΔΩ και για ό,τι αφορά τα Πανεπιστήμια ΕΔΩ!

Πηγή γραφημάτων: «Τα Νέα» 

Δείτε ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πρόσθετες Υπηρεσίες Τουρισμού

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Γραφικές Τέχνες

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Βούλα

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;