Γκράφιτι του Ίαν Κέρτις των Joy Division στο Μάντσεστερ καλύφθηκε από διαφήμιση
Το συγκεκριμένο mural δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2020 από τον street artist Akse P19, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας.

Αδιαμφισβήτητα, οι Joy Division αποτελούν μουσικούς ήρωες του Μάντσεστερ, μιας πόλης που ούτως ή άλλως έχει αφήσει το στίγμα της στην σύγχρονη μουσική ιστορία. Ήταν, επομένως, απολύτως λογικό η πόλη να θέλει να τιμήσει την μπάντα, κάτι που, μεταξύ άλλων, έκανε μέσα από μια τοιχογραφία.

Συγκεκριμένα, μέχρι πρότινος, στην Πορτ Στριτ του Μάντσεστερ υπήρχε μια μεγάλη τοιχογραφία του Ίαν Κέρτις και τραγουδιστή των Joy Division. Το συγκεκριμένο mural δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2020 από τον street artist Akse P19, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας (είναι γνωστό πως κατά την διάρκεια της ζωής του, ο Κέρτις έπασχε από κρίσεις επιληψίας).

Για το έργο του αυτό, ο Akse P19 βασίστηκε σε μια κλασική φωτογραφία του τραγουδιστή, από εμφάνισή του με την μπάντα του στις Βρυξέλλες το 1979, έναν χρόνο, δηλαδή πριν δώσει τέλος στην ζωή του.

Πρόσφατα, όμως, οι κάτοικοι του Μάντσεστερ είδαν την τοιχογραφία να λείπει. Στην θέση της, είχε τοποθετηθεί μια διαφήμιση για τον νέο δίσκο του Aitch, ενός ράπερ από την πόλη.

Όπως ήταν λογικό, η κίνηση αυτή προκάλεσε αρνητικές αντιδράσεις. Ανάμεσα σε εκείνους που έδειξαν την δυσαρέσκειά τους ήταν και ο Πίτερ Χουκ, πάλαι ποτέ μπασίστας των Joy Division που δήλωσε πως «είναι πολύ στενόχωρο» να βλέπει κανείς κάτι τέτοιο.

 

Ο Aitch, με την σειρά του, έσπευσε να ξεκαθαρίσει τα πράγματα, εξηγώντας πως δεν είχε γνώση ότι θα συνέβαινε κάτι τέτοιο: «Αποκαλύφθηκε πως η εμβληματική τοιχογραφία του Ίαν Κέρτις στην Πορτ Στριτ έχει καλυφθεί με το artwork του νέου μου δίσκου. Αυτή είναι η πρώτη φορά που το ακούω αυτό και μαζί με τη ομάδα μου θα το διορθώσουμε άμεσα. Σε καμία περίπτωση δεν ήθελα να δείξω ασέβεια σε έναν τοπικό ήρωα σαν τον Ίαν. Απλά δεν επιλέγω τα σημεία που θα μπουν διαφημίσεις».

 

Η τοποθέτηση του Aitch, πάντως, είχε τα εύσημα του Πίτερ Χουκ.

Με την σειρά του, ο δήμαρχος του Μάντσεστερ, Άντι Μπέρναμ, πήρε θέση πάνω στο θέμα, γράφοντας στο Twitter: «Αυτό δεν θα έπρεπε να έχει συμβεί, ούτε να τοποθετηθεί εκεί. Είναι ένα πραγματικό σύμβολο της πόλης μας. Το έργο πρέπει να αποκατασταθεί πλήρως και να μείνει εκεί για καιρό, στην μνήμη του. Ευχαριστώ όλους όσους έδειξαν τι σημαίνει ο Ίαν για εμάς».

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

Υπηρεσίες Εστίασης

Πλήρης Απασχόληση

11-03-2024

Βουλιαγμένη Αττικής

950

⚽🏀 LIVE SCORES
02 Μαϊ. 2024
Ast
22:00
-
Ολυ
02 Μαϊ. 2024
Oly
22:00
-
Ατα
02 Μαϊ. 2024
ΟΣΦΠ
19:45
-
BARC
02 Μαϊ. 2024
ΜΑΚ
21:45
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;