Δεκαπενταύγουστος 2022: Πόσες
Το όνομα "Μαρία" είναι το πιο κοινό γυναικείο όνομα στην Ελλάδα και γιορτάζει την ημέρα του Δεκαπενταύγουστου.

Ο Δεκαπενταύγουστος είναι η ημέρα που γιορτάζει η Μαρία. Τουλάχιστον, κάποιες από αυτές γιατί υπάρχουν και άλλες γιορτές του ονόματος μέσα στο έτος.

Η Μαρία είναι το πιο κοινό γυναικείο όνομα στην Ελλάδα και όχι άδικα. Αμέτρητες είναι οι σημασίες και η μεταφράσεις που έχουν δοθεί στο όνομα αυτό από την χριστιανική εκκλησία, καθώς πρόκειται για το όνομα της Μητέρας του Χριστού. Εξαιτίας αυτού του χαρακτηριστικού του ονόματος, πολλές είναι οι οικογένειες που αποφασίζουν να δώσουν το όνομα αυτό στο παιδί τους.

Σύμφωνα με μία έρευνα, πρόκειται για το πιο συνηθισμένο ελληνικό γυναικείο όνομα. Για την ακρίβεια, από τους 10.000.000 Έλληνες, στο όνομα Μαρία ακούνε οι 665.200.

Δεν είναι τυχαίο και το πόσα τραγούδια χρησιμοποιούν το όνομα αυτό στους στίχους τους ή ακόμα και στον τίτλο τους. Από το “Yassou Maria” μέχρι το “Μαρία, Μαράκι, Μαριώ”.

Τι σημαίνει το όνομα “Μαρία”;

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην Καινή Διαθήκη το όνομα Μαρία δεν δόθηκε τυχαία στη Μητέρα του Χριστού. Σύμφωνα με τον Άγιο Ιερώνυμο:

«Το πανσεβάσμιον και κεχαριτωμένον όνομα της Μαρίας προσφυέστατα και αρμοδιώτατα εδόθη εις την αειπάρθενον Θεοτόκον κατά πρόγνωση και βουλή Θεού, παρά του οποίου ήταν ωρισμένη να γίνη Μητέρα Αυτού.

Σημαίνει δε το όνομα Μαρία: Παντοδυναμία, τουτέστιν εκείνη η οποία ήνωσε τα δύο άκρα αντικείμενα Θεό και άνθρωπο. Ακόμη σημαίνει Σοφία, η οποία βρήκε τον τρόπο δια να ενώση δύο φύσεις σε μια υπόσταση, χωρίς να συγχύση τα ιδιώματα των φύσεων.

Και τρίτον σημαίνει Αγαθότης, ήτοι χάρις, η οποία εθεοποίησε την ανθρώπινη φύση και ανεβίβασε αυτή υπεράνω των ουρανίων δυνάμεων. Αυτά τα τρία περιέχει το όνομα Μαρία. Δόθηκε διότι έμελλε να υπηρετήσει το μυστήριο της ενσάρκου οικονομίας»

Επιπλέον, το όνομα Μαρία προέρχεται από την εβραϊκή λέξη Marjam και σημαίνει «αυτή που πικράθηκε αλλά υψώθηκε και δοξάστηκε».

Κατά τον Άγιο Αμβρόσιο, Επίσκοπο Μεδιολάνων, το όνομα Μαρία σημαίνει «πέλαγος» και στα λατινικά Maria σημαίνει «θάλασσα». Και αυτό είναι συμβολικό, διότι, όπως η θάλασσα περιέχει το σύνολο των υδάτων και όλοι οι ποταμοί χύνονται σε αυτή, έτσι και η πάναγνος κόρη της Ναζαρέτ ονομάσθηκε Μαρία, διότι αναδείχθηκε ταμείο των χαρισμάτων του Θεού και χώρεσε όλους τους ποταμούς των δωρεών του Θεού.

Δες ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

08-01-2024

Μαρούσι

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;