Κι όμως, το να αφήνεις το κινητό δίπλα σου όταν κοιμάσαι προκαλεί προβλήματα στην ποιότητα του ύπνου σου
Καλό θα ήταν να αφήνεις εκτός του υπνοδωματίου σου το κινητό σου τηλέφωνο.

Μία από τις χειρότερες συνήθειες που έχουμε (σχεδόν) όλοι είναι να κοιμόμαστε με το κινητό μας τηλέφωνο δίπλα. Συνήθως, το βράδυ πριν κοιμηθούμε, σκρολάρουμε για λίγο και στη συνέχεια το αφήνουμε στο κομοδίνο μας. Το επόμενο πρωί, το κινητό θα είναι το πρώτο πράγματα που θα πιάσουμε. Όμως, αυτή η συνήθεια πρέπει να σταματήσει και έχει πολλά αρνητικά…

Πέρα από τον ψυχαναγκασμό που μας δημιουργεί το να ανοίξουμε το κινητό μας το πρωί και να δούμε όλα τα νέα ή το πώς πέρασαν γνωστοί και άγνωστοι το προηγούμενο βράδυ μέσα από τα social media, ακόμα και η συνήθεια του να κοιμάστε με το κινητό δίπλα στο κεφάλι μας δεν είναι και η καλύτερη επιλογή. Αυτό που αγνοούμε είναι πως η συσκευή μπορεί να εμποδίσει σοβαρά την ικανότητα του ύπνου μας.

Το verywellhealth συνέταξε μια απλή λίστα με το πώς μπορείς επαναφέρεις τον ύπνο σου στον σωστό δρόμο.

Δεν είναι απλώς ένα τηλέφωνο

Πρέπει να καταλάβουμε πως στην πραγματικότητα δεν είναι απλά τηλέφωνα. Μοιάζουν περισσότερο με μικρούς υπολογιστές. Μέσα από τα smartphones, πλέον, μπορείς να κάνεις μία σειρά από ενέργειες όπως τηλεφωνικές κλήσεις, να στείλεις μηνύματα, να σερφάρεις στο διαδίκτυο, να απαντήσεις σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και να σερφάρεις στα social media όπως το Facebook και το Twitter.

Με πάρα πολλές λειτουργίες που μπορεί να μας κρατήσουν ξύπνιους, από τα παιχνίδια μέχρι το να δούμε σειρές σε streaming πλατφόρμες όπως το Netflix, το Amazon Prime Video ή το Disney+, οι συσκευές αυτές διαθέτουν μια τεράστια δυνατότητα να παρεμβαίνουν στον ύπνο μας.

Οι περισσότερο από εμάς έχουμε αυτή την καταναγκαστική επιθυμία να συνεχίσουμε να ανανεώνουμε τη ροή, να ελέγχουμε για νέες ειδήσεις, να διαβάζουμε, να απαντάμε σε μηνύματα, να κάνουμε scroll, να δημοσιεύουμε, να κάνουμε κλικ ή να παίζουμε στα παιχνίδια. Όλα αυτά μας κάνουν να χάνουμε πολύτιμο χρόνο από τον ύπνο.

Επίσης, δυσκολευόμαστε αρκετά να αφήσουμε το τηλέφωνό μας κάτω και αυτό συμβάλει στις ώρες πολύτιμου χρόνου ύπνου και ξεκούρασης.

Όλη αυτή η διέγερση, ιδιαίτερα τη νύχτα, μπορεί να κάνει πιο δύσκολο το να κοιμηθούμε και να κοιμηθούμε καλά. Μία τέτοια καταναγκαστική συμπεριφορά για παρατεταμένη χρονική περίοδο μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε στέρηση ύπνου.

Το φως του τηλεφώνου δημιουργεί προβλήματα

Όλο αυτό το τεχνητό φως από το τηλέφωνο, το tablet ή την οθόνη του υπολογιστή επηρεάζει την ικανότητά μας να αποκοιμηθούμε.

Το μπλε φως ξεγελά τον εγκέφαλο μας και τον κάνει να νομίζει ότι είναι μέρα. Αυτό προκαλεί το σώμα μας να σταματήσει να απελευθερώνει την ορμόνη του ύπνου μελατονίνη, η οποία μας βοηθά να χαλαρώσουμε πριν από τον ύπνο.

Το τεχνητό φως καταστρέφει, επίσης, τους κιρκάδιους ρυθμούς. Αυτοί αποτελούν ένα μοτίβο ύπνου-αφύπνισης κατά τη διάρκεια μιας 24ωρης ημέρας που βοηθά στον έλεγχο του καθημερινού σας προγράμματος για ύπνο και εγρήγορση.

Γιατί δεν πρέπει να αφήνουμε το τηλέφωνο δίπλα στο κρεβάτι μας;

Γενικότερα είναι καλύτερο να αφήνουμε το τηλέφωνο μακριά από την κρεβατοκάμαρα μας. Αυτό θα σε διευκολύνει να αποφύγεις την παρατεταμένη χρήση του όταν θα πρέπει να πας για ύπνο.

Κάτι ακόμα που πρέπει να έχεις κατά νου είναι ότι τα τηλέφωνα είναι σχεδιασμένα για να σε προτρέπουν να απαντήσεις. Έχουν κουδουνίσματα, συναγερμούς, ειδοποιήσεις ή φώτα που τραβούν την προσοχή σου και, μπορεί να είναι χρήσιμα όταν είσαι ξύπνιος, αλλά προκαλούν προβλήματα στην ποιότητα του ύπνου σου το βράδυ.

Άλλο ένα μέλημα αρκετών είναι οι επιπτώσεις των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων που εκπέμπονται από τα τηλέφωνα. Οι ανησυχίες κυμαίνονται από αυξημένους κινδύνους για όγκους στον εγκέφαλο μέχρι επιπτώσεις στη γονιμότητα.

Τα σύγχρονα κινητά τηλέφωνα έχουν αμελητέα επίδραση στο ανθρώπινο σώμα, αλλά πολλοί θεωρούν λογικό να είναι λίγο προσεκτικοί.

Δες επίσης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Βούλα

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;