Δέκα συμβουλές για έναν πιο ξεκούραστο βραδινό ύπνο
Γιατί όπως και να το κάνουμε ο βραδινός ύπνος είναι πολύ σημαντικός!

O ύπνος σε γενικές γραμμές αποτελεί ζωτική ανάγκη και απαραίτητη προϋπόθεση για καλή υγεία, ευεξία και ομαλή καθημερινότητα. Εκτός από την αναπόφευκτη επιτέλεση της ανάγκης, η ποιότητα του ύπνου μας καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την παραγωγικότητα και την γενικότερη υγεία μας. Και μπορεί για κάποιους ο ύπνος να είναι κάτι δεδομένο, αλλά 1 στους 3 ενηλίκους παραπονείται για κάποια διαταραχή του ύπνου.

Τόσο ο μεσημεριανός όσο και ο βραδινός ύπνος παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία ενός ατόμου, αλλά ο βραδινός ύπνος είναι εξαιρετικά σημαντικός, αφού ουσιαστικά σε προετοιμάζει για μία νέα και δυναμική ημέρα. Επίσης, αξίζει να αναφέρουμε ότι κάποιοι άνθρωποι επιλέγουν να κοιμούνται μόνο το βράδυ και όχι το μεσημέρι, κάτι που αυτομάτως κάνει τον μεσημεριανό υπνάκο δευτερεύουσας σημασίας.

Αν λοιπόν ανήκεις στην κατηγορία των ανθρώπων που δεν μπορούν να κοιμηθούν τα βράδια (όπως λέει και το λαϊκό άσμα), εμείς σου έχουμε κάποιες συμβουλές που σίγουρα θα κάνουν τον βραδινό σου ύπνο καλύτερο, ώστε να μην σβήνεις στο ουίσκι τα σημάδια.

Συμβουλή #1: “Κόψε” το internet

Προσπάθησε να αποσυνδεθείς από όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές, τα e mail και τα social media. Κάνε ένα χαλαρωτικό μπάνιο, διάβασε ένα βιβλίο, γράψε τις σκέψεις σου σε ένα τετράδιο και σίγουρα θα νιώσεις έτοιμος για έναν βαθύ ύπνο. Άλλωστε, ειδικά αν εργάζεσαι μέσω υπολογιστή επιβαρύνεις περισσότερο τον εαυτό σου με ακτινοβολία. ΑΝ, λοιπόν, συνεχίσεις να εκτίθεσαι σε αυτήν ακόμη και πριν πας για ύπνο, είναι πιθανό να κοιμηθείς “παρέα” με έναν πονοκέφαλο.

Συμβουλή #2: Ωράριο ύπνου

Αν θέλεις ο ύπνος σου να είναι ποιοτικός, τότε καλά θα κάνεις να ρυθμίσεις τον “κύκλο” του. Αυτό σημαίνει ότι είναι απαραίτητο έχεις συγκεκριμένες ώρες κατά τις οποίες θα ξυπνάς και θα πέφτεις για ύπνο, ενώ θα πρέπει να τονιστεί ότι αυτές θα πρέπει να “ευθυγραμμίζονται” όσο το δυνατόν περισσότερο με την ανατολή και τη δύση του ηλίου. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αν ξυπνάς καθημερινά το μεσημέρι και κοιμάσαι πολύ αργά το βράδυ, αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να αλλάξεις, προκειμένου να κοιμάσαι καλύτερα.

Συμβουλη #3: Περιβάλλον ύπνου

Το περιβάλλον στο οποίο κοιμάσαι παίζει καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα του ύπνου σου. Σύμφωνα με πολλές έρευνες που έχουν διεξαχθεί, όταν εξωτερικοί θόρυβοι διαταράσσουν τον ύπνο σου διαρκώς, τότε η ποιότητα του ύπνου δεν είναι τόσο καλή, ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο να προκληθούν μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας. Συνεπώς, προσπάθησε να κοιμάσαι σε ένα καθαρό και ήσυχο χώρο, χωρίς πολύ φως, τόσο φυσικό όσο και φως από ηλεκτρονικές συσκευές.

Συμβουλή #4: Καιρός για διατροφή

Αν πεινάς και ετοιμάζεσαι να παραγγείλεις ένα σουβλάκι, μία κρέπα ή γενικώς κάτι που είναι γευστικό μεν, αλλά ανθυγιεινό, προτίμησε κάτι ελαφρύ. Αν, μάλιστα, έχεις στο σπίτι μπανάνες, προτίμησε να φας μία μπανάνα, καθώς έρευνες έχουν δείξει ότι αν τρως μία μπανάνα πριν κοιμηθείς, τότε κοιμάσαι πιο γρήγορα και άρα, πιο καλά.

Συμβουλή#5: Γυμναστική

Λίγη γυμναστική δεν έβλαψε ποτέ κανέναν και πόσο μάλλον, όταν αυτή αφορά τον ύπνο. Πριν πας για ύπνο δοκίμασε να περπατήσεις (όχι πολύ, διέσχισε τον κύκλο του τετραγώνου) ή να κάνεις κάποιες απλές ασκήσεις στο σαλόνι σου. Μετά από αυτό θα θέλεις σίγουρα ξεκούραση και έτσι, θα κοιμηθείς σίγουρα καλύτερα και με μεγαλύτερη ευκολία.

Συμβουλή #6: Το δωμάτιο

Μερικοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι το δωμάτιο θα έπρεπε να χρησιμοποιείται μόνο για ύπνο και σεξ. Με αυτό τον τρόπο ο εγκέφαλος συνδυάζει το συγκεκριμένο δωμάτιο με τον ύπνο, με αποτέλεσμα να μπαίνει στο αντίστοιχο mood με το που μπαίνεις στο υπνοδωμάτιο και “πέφτεις” στο κρεβάτι. Αυτό σημαίνει ότι απαγορεύεται να τρως, να βλέπεις ταινίες και σειρές, να κοιτάζεις το κινητό σου και, φυσικά, αν εργάζεσαι εξ’ αποστάσεως να δουλεύεις στον ίδιο χώρο που κοιμάσαι. Καθ’ αυτό τον χώρο αφήνεις το συγκεκριμένο δωμάτιο μόνο για χαλάρωση, ύπνο και σεξουαλικές περιπτύξεις.

Συμβουλή #7: Μουσικούλα;

Πολλές φορές γυρνώντας στο σπίτι από μία εξουθενωτική ημέρες στην δουλειά ή την σχολή ανοίγουμε την τηλεόραση για να δούμε ειδήσεις, κάποια σειρά μέχρι να μας πάρει ο ύπνος. Αντί γι’ αυτό, όμως, είναι προτιμότερο να ακούσουμε λίγη μουσικούλα, προκειμένου να “καθαρίσει” λίγο το μυαλό μας. Αν και η κλασική μουσική έχει αποδειχθεί ότι μειώνει το στρες προετοιμάζοντάς μα καλύτερα για τον βραδινό μας ύπνο, οποιοδήποτε είδος μουσικής είναι κατάλληλο γι’ αυτό τον σκοπό.

Συμβουλή #8: Μπανάκι

Πολλοί άνθρωποι προτιμούν να ξεκινούν την ημέρα τους κάνοντας ένα χλιαρό ή κρύο ντους. Ωστόσο, αυτοί που προτιμούν να κάνουν ένα ζεστό ντουζάκι μία ή δύο ώρες πριν πέσουν για ύπνο χαλαρώουν και κοιμούνται πιο εύκολα και, φυσικά, πιο καλά.

Συμβουλή #9: Με τον καφέ τι γίνεται;

Η καφεΐνη έχει πολλά θετικά για την υγεία μας, με αποτέλεσμα να είναι αρκετά καλό να καταναλώνεται με μέτρο. Ωστόσο, όπως είναι γνωστό η καφεΐνη, η οποία συμπεριλαμβάνεται στον καφέ και σε άλλα τρόφιμα και ροφήματα όπως η σοκολάτα, είναι μία διεγερτική ουσία. Αυτό σημαίνει ότι μας “ξυπνάει” και για αυτό το λόγο άλλωστε ως συνήθως πίνουμε καφέ το πρωί. Ωστόσο, είναι καλό να αποφεύγουμε την κατανάλωσή της αργά μέσα στην ημέρα, αφού διατηρείται μέσα στον οργανισμό από 6 έως και 8 ώρες. Αυτό σημαίνει ότι αν πιε;iς αργά το απόγευμα καφέ, θα δυσκολευτείς να κοιμηθείς το βράδυ κατά πάσα πιθανότητα.

 

Συμβουλή #10: Και με το αλκοόλ;

Εκτός από τον καφέ, πολλές φορές τείνουμε να πίνουμε ένα κρασάκι ή μια μπυρίτσα πριν πέσουμε για ύπνο. Αν και θεωρούμε πως αυτός είναι ένας καλός τρόπος για να κλείσουμε την ημέρα μας, αυτό δεν είναι αληθές. Αν και στην αρχή λειτουργεί βοηθώντας μας να κοιμηθούμε πιο γρήγορα, μπορεί να διακόψει άλλα στάδια του ύπνου μας μειώνοντας στην πραγματικότητα την ποιότητα του ύπνου μας. Φυσικά, αυτό δεν θα συμβεί αν πιεις μία μπύρα ή ένα ποτήρι κρασί το βράδυ μεν, αλλά αφήσεις κάποιες ώρες να περάσουν πριν σε πάρει ο ύπνος

Διαβάστε ακόμη:

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Logistics

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

Πωλήσεις

Εποχιακή Εργασία

15-02-2024

Ναουσα

1.500

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;