Σαλμάν Ρουσντί: Παραμένει διασωληνωμένος μετά την επίθεση - Ταυτοποιήθηκε ο δράστης
Ο Σαλμάν Ρουσντί παραμένει διασωληνωμένος με πολλαπλά τραύματα μετά την επίθεση που δέχθηκε με μαχαίρι.

Το βράδυ της Παρασκευής, 12 Αυγούστου, έγινε γνωστό πως ο γνωστός συγγραφέας Σαλμάν Ρουσντί δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι. Όπως ανέφερε ο λογοτεχνικός πράκτοράς του, Άντριου Γουάιλι, ο συγγραφέας παραμένει διασωληνωμένος, ενώ κινδυνεύει να χάσει την όραση από το ένα του μάτι και έχει υποστεί σοβαρή ζημιά στα νεύρα του ενός του χεριού, καθώς και στο ήπαρ μετά την επίθεση.

Σε γραπτή ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα, ο Γουάιλι αναφέρει τα εξής:

«Τα νέα δεν είναι καλά. Ο Σαλμάν μάλλον θα χάσει την όραση στο ένα του μάτι· τα νεύρα στο χέρι του κόπηκαν· και το ήπαρ του τρυπήθηκε από μαχαιριά και έχει υποστεί ζημιά»

Ταυτοποιήθηκε ο δράστης

Η αστυνομία της Νέας Υόρκης ταυτοποίησε τον δράστη της δολοφονικής επίθεσης στον συγγραφέα Σαλμάν Ρουσντί. Όπως έγινε γνωστό από αστυνομικές πηγές, πρόκειται για τον 24χρονο Χάντι Ματάρ, κάτοικο Νιου Τζέρσεϊ.

Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση της αστυνομίας της Νέας Υόρκης, ο δράστης όρμησε στη σκηνή την ώρα που ο συγγραφέας ετοιμαζόταν να εκφωνήσει ομιλία σε εκδήλωση του Ιδρύματος Τσοτόκουα. Ο δράστης μαχαίρωσε τον Σαλμάν Ρουσντί στον λαιμό. Ο συγγραφέας σωριάστηκε στο πάτωμα και ο δράστης ακινητοποιήθηκε από παρευρισκόμενους, προτού συλληφθεί από αστυνομικούς.

Το κίνητρο της επίθεσης δεν είναι γνωστό ακόμα, ενώ η αστυνομία της Νέας Υόρκης ανέφερε πως δεν υπήρχαν ενδείξεις για πιθανές απειλές πριν από τη συγκεκριμένη εκδήλωση.

Ο Σαλμάν Ρουσντί διακομίστηκε με ελικόπτερο στο νοσοκομείο και υποβλήθηκε σε πολύωρη χειρουργική επέμβαση. Η ενημέρωση για την κατάσταση της υγείας του ήρθε πριν από λίγη ώρα από τον λογοτεχνικό του πράκτορα.

Οι λόγοι της επίθεσης

Ενώ ακόμα δεν έχουν διευκρινιστεί οι λόγοι της επίθεσης προς τον 75χρονο συγγραφέα, πολλοί υποστηρίζουν πως το βιβλίο «Σατανικοί Στίχοι» που έγραψε ο ίδιος και προκάλεσε αναταραχή σε αρκετές χώρες του μουσουλμανικού κόσμου το 1988, αφού θεωρήθηκε ότι είχε «βλάσφημο» περιεχόμενο, μπορεί να σχετίζεται με την επίθεση. Λίγους μήνες μετά την κυκλοφορία του βιβλίου, ο τότε ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Χομεϊνί είχε εκδώσει θρησκευτικό διάταγμα ζητώντας τη δολοφονία του Σαλμάν Ρουσντί.

Επί σειρά ετών ο συγγραφέας κρυβόταν, καθώς φοβόταν για τη ζωή του. Η κυβέρνηση του Ιράν ανακοίνωσε το 1998 ότι δεν υποστήριζε πλέον το θρησκευτικό διάταγμα («φετφά»), όμως εξτρεμιστικές μουσουλμανικές οργανώσεις προσέφεραν αμοιβή εκατομμυρίων δολαρίων σε όποιον δολοφονούσε τον ινδικής καταγωγής συγγραφέα.

Αντιδράσεις από τον Λευκό Οίκο και την Γαλλία

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, Τζέικ Σάλιβαν, τόνισε πως η επίθεση εναντίον του Σαλμάν Ρουσντί ήταν «φρικιαστική». Ο ίδιος ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter τα εξής:

«Προσευχόμαστε όλοι για την ταχεία ανάρρωσή του. Και είμαστε ευγνώμονες στους καλούς πολίτες και στους εργαζόμενους στις υπηρεσίες άμεσης βοήθειας που του προσέφεραν φροντίδες τόσο άμεσα»

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρό,ν εξέφρασε την υποστήριξή του στον συγγραφέα Σαλμάν Ρουσντί, διαβεβαιώνοντας πως:

«Είμαστε σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, στο πλευρό του»

Όπως έγραψε σε σχετική ανάρτησή του στο Twitter:

«Εδώ και 33 χρόνια, ο Σαλμάν Ρουσντί ενσαρκώνει την ελευθερία και τον αγώνα εναντίον του σκοταδισμού. Το μίσος και η βαρβαρότητα τον χτύπησαν, άνανδρα.

Ο αγώνας του είναι και δικός μας, οικουμενικός»

Δείτε ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Μαρούσι

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;