Μ. Βρετανία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης περιοχές της Αγγλίας - Στέρεψε η πηγή του Τάμεση
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης περιοχές της Αγγλίας λόγω εκτεταμένης ξηρασίας.

Το νέο κύμα καύσωνα έχει «χτυπήσει» σφοδρά τη Μεγάλη Βρετανία, καθώς σήμερα Παρασκευή 12 Αυγούστου ανακοίνωσε ότι τμήματα της νότιας, της κεντρικής και της ανατολικής Αγγλίας έχουν τεθεί επίσημα σε κατάσταση ξηρασίας έπειτα από μια παρατεταμένη περίοδο ζεστού και ξηρού καιρού.

Οι αλυσίδες των σουπερμάρκετ προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τον πανικό των καταναλωτών, που σπεύδουν προμηθευτούν προληπτικά εμφιαλωμένο νερό βάζοντας όρια στις αγορές. Αυτό οφείλεται στο γεγονός το ότι πολλά ράφια με εμφιαλωμένα νερά σε μεγάλες αλυσίδες όπως της Tesco άδειασαν σύμφωνα με όσα αναφέρει η Daily Mail. Χρακτηριστικό είναι το γεγονός πως υποκατάστημα της αλυσίδας Aldi στο Λονδίνο έβαλε αφίσες που περιορίζουν τους πελάτες σε τρία έως πέντε μπουκάλια πόσιμο νερό για τον κάθε πελάτη εν μέσω πανικού.

Στη Μεγάλη Βρετανία συστάθηκε η Εθνική Ομάδα Ξηρασίας το μακρινό 1935, όταν η Αγγλία πέρασε τον πιο ξηρό Ιούλιο. Μόνο το 35% της μέσης βροχόπτωσης σημειώθηκε τον μήνα αυτόν, ενώ μερικές περιοχές της Αγγλίας και της Ουαλίας βρίσκονται σήμερα στο μέσον μιας τετραήμερης προειδοποίησης για «ακραία ζέστη».

Πάντως ο υπουργός Υδάτινων Πόρων, Στιβ Νταμπλ, δήλωσε σε ανακοίνωσή του:

«Όλες οι εταιρίες ύδρευσης μας διαβεβαίωσαν πως οι απαραίτητες προμήθειες είναι ακόμη ασφαλείς. Είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι από ποτέ άλλοτε για περιόδους ξηρού καιρού, αλλά θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση εκ του σύνεγγυς, περιλαμβανομένων των επιπτώσεων για τους αγρότες και το περιβάλλον, και να λαμβάνουμε περαιτέρω δράση όπως απαιτηθεί».

Από εδώ και στο εξής εταιρίες ύδρευσης θα αρχίσουν τώρα να εφαρμόζουν προσυμφωνημένα σχέδια αντιμετώπισης της ξηρασίας με στόχο να συνδράμουν στη διαφύλαξη των προμηθειών. Επιπλέον, η βρετανική κυβέρνηση συνιστά στο κοινό και τις επιχειρήσεις σε περιοχές που έχουν επηρεαστεί από την ξηρασία να κάνουν συνετή χρήση του νερού. Σημειώνεται πως δεν έχει πολλά χρόνια από την τελευταία φορά που η Αγγλία κηρύχθηκε σε κατάσταση ξηρασίας, αφού αυτό συνέβη μόλις το 2018.

Στέρεψε η πηγή του Τάμεση

Την ίδια ώρα που περιοχές της Αγγλίας τέθηκαν σε κατάσταση εκτάκτης ανάγκης, η πηγή του ποταμού Τάμεση που εκτείνεται σε μήκος 356 χιλιομέτρων σε όλη τη νότια Αγγλία διασχίζοντας και το Λονδίνο, έχει στερέψει περισσότερο από ποτέ άλλοτε. Μάλιστα οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η χώρα είναι απροετοίμαστη για μια περίοδο ξηρασίας.

Η φυσική πηγή που τροφοδοτεί τον ποταμό στερεύει τα περισσότερα καλοκαίρια, αλλά το φετινό καλοκαίρι φααίνεται πως η έκταση της ξερής κοίτης του ποταμού έχει αυξηθεί σε μεγάλο και σημαντικό βαθμό συγκριτικά με προηγούμενες χρονιές, σύμφωνα με παρατηρήσεις ειδικών για την προστασία της φύσης.

Μια τετραήμερη προειδοποίηση για «ακραία ζέστη» τέθηκε σε ισχύ σε τμήματα της Αγγλίας και της Ουαλίας χθες, Πέμπτη (11/8). Η μετεωρολογική υπηρεσία εξέδωσε την πρώτη στην ιστορία της ανάλογη προειδοποίηση τον περασμένο μήνα, όταν η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 40 βαθμούς Κελσίου για πρώτη φορά.

Η κλιματική ειδικός και υδρολόγος στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ, Χάνα Κλόουκ, δήλωσε πως οι λιγοστές βροχοπτώσεις έχουν επιφέρει την πτώση της στάθμης των ποταμών και του υδροφόρου ορίζοντα, ενώ το νερό φεύγει από τα κανάλια για να αρδεύσει τις καλλιέργειες, να γεμίσει τις δεξαμενές πόσιμου νερού και για χρήση στη βιομηχανία με την ίδια να προειδοποιεί λέγοντας:

«Αν δεν έχουμε βροχή τον Αύγουστο, πράγματι, αν έχουμε ξηρό χειμώνα, τότε μπορεί να έχουμε σοβαρό πρόβλημα την ερχόμενη άνοιξη και το καλοκαίρι, καθώς πραγματικά δεν θα μας έχουν μείνει καθόλου αποθέματα νερού».

Η ίδια είπε πως οι περιορισμοί στο πότισμα από ιδιώτες είναι χρήσιμοι γιατί βοηθούν να αλλάξει η στάση των πολιτών απέναντι στη χρήση νερού, αλλά η επένδυση στις υποδομές και μια πολιτική που αποτρέπει την επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής είναι ακόμη πιο σημαντικές.

Με πληροφορίες από την «Κ»

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

08-01-2024

Μαρούσι

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

11-03-2024

Ασπρόπυργος

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;