Google Doodle: 113 χρόνια από τη γέννηση της Ινδής ποιήτριας Balamani Amma
Google Doodle: Η Amma δεν έλαβε ποτέ επίσημη εκπαίδευση ή εκπαίδευση, αλλά αντ' αυτού εκπαιδεύτηκε στο σπίτι από τον θείο της Ναλαππάτ Ναραγιάνα Μενόν, ο οποίος ήταν επίσης δημοφιλής ποιητής της Μαλαισίας.

Το σημερινό Google Doodle, εικονογραφημένο από την καλλιτέχνιδα Devika Ramachandran με έδρα την Κεράλα, γιορτάζει τα 113α γενέθλια της Balamani Amma, μιας διάσημης Ινδής ποιήτριας που ήταν γνωστή ως η γιαγιά της λογοτεχνίας των Μαλαγιαλάμ – μιας γλώσσας που ομιλείται στην Κεράλα της Ινδίας. Σαν σήμερα το 1909, γεννήθηκε στο Nalapat, το πατρογονικό της σπίτι στο Punnayurkulam που βρίσκεται στην περιοχή Thrissur. Ήταν αποδέκτης αμέτρητων βραβείων για την ποίησή της, συμπεριλαμβανομένου του Saraswati Samman – το πιο αξιόλογο λογοτεχνικό βραβείο του έθνους – και της Padma Vibhushanthe – το δεύτερο υψηλότερο πολιτικό βραβείο της Δημοκρατίας της Ινδίας.

Η Άμμα δεν έλαβε ποτέ επίσημη εκπαίδευση ή εκπαίδευση, αλλά αντ’ αυτού εκπαιδεύτηκε στο σπίτι από τον θείο της Ναλαππάτ Ναραγιάνα Μενόν, ο οποίος ήταν επίσης δημοφιλής ποιητής της Μαλαισίας. Είχε μια εντυπωσιακή συλλογή βιβλίων και έργων που η Άμμα μελέτησε σε νεαρή ηλικία. Στα 19 της παντρεύτηκε τον V.M. Nair, διευθύνων σύμβουλος και διευθύνων συντάκτης της Mathrubhumi, μιας εφημερίδας των Μαλαγιαλάμων.

Το 1930, σε ηλικία 21 ετών, η Amma δημοσίευσε το πρώτο της ποίημα με τίτλο Kooppukai. Η πρώτη της αναγνώριση ως προικισμένης ποιήτριας ήρθε από τον πρώην ηγεμόνα του Βασιλείου του Κοτσίν, Παρικσίθ Ταμπουράν, ο οποίος της απένειμε το Sahithya Nipuna Puraskaram.

Ως άπληστος αναγνώστης της ινδικής μυθολογίας, η ποίηση της Άμμα έτεινε να κάνει μια περιστροφή στην παραδοσιακή κατανόηση των γυναικείων χαρακτήρων. Τα πρώιμα ποιήματά της δόξασαν τη μητρότητα με ένα νέο φως – έγινε γνωστή ως η «ποιήτρια της μητρότητας». Τα έργα της υιοθέτησαν τις ιδέες και τις ιστορίες μυθολογικών χαρακτήρων, αλλά απεικόνιζαν τις γυναίκες ως ισχυρές φιγούρες που παρέμειναν συνηθισμένα ανθρώπινα όντα. Τα πιο διάσημα έργα της περιλαμβάνουν τα Amma (1934), Muthassi (1962) και Mazhuvinte Katha (1966).

Ο Balamani Amma ήταν αποδέκτης πολλών βραβείων και δημοσίευσε περισσότερες από 20 ανθολογίες ποίησης, πεζογραφίας και μεταφράσεις. Ήταν επίσης η μητέρα της Kamala Das, η οποία ήταν υποψήφια για το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1984. Η Amma πέθανε το 2004 και η καύση της πραγματοποιήθηκε με πλήρεις κρατικές τιμές. Τα ποιήματά της που περιγράφουν την αγάπη της για τα παιδιά και τα εγγόνια της κέρδισαν τους τίτλους Amma (Μητέρα) και Muthassi (Γιαγιά) της ποίησης των Μαλαγιαλάμ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

Υπηρεσίες ένδυσης και υπόδησης

Όλοι οι τύποι εργασίας

23-01-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

 1