Άνοιξε η επίσημη εφαρμογή για τον υπολογισμό των μορίων
Πώς θα μετατρέψετε τους βαθμούς σας σε μόρια - Δείτε την Εφαρμογή Υπολογισμού Μορίων Πανελλαδικών Εξετάσεων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ 2022 στο neolaia.gr

Το Υπουργείο Παιδείας ανέπτυξε και έθεσε σε λειτουργία από χθες, 28-6-2022, ειδική εφαρμογή, με την οποία οι υποψήφιοι, εισάγοντας τους γραπτούς τους βαθμούς στα αντίστοιχα μαθήματα, μπορούν να ενημερωθούν αυτόματα για το σύνολο των μορίων που συγκεντρώνουν σε κάθε Τμήμα/Σχολή του Επιστημονικού Πεδίου ή του Τομέα που ανήκουν.

Επισημαίνεται ότι φέτος ενδέχεται να διαφοροποιείται το σύνολο των μορίων για τα Τμήματα/Σχολές κάθε Επιστημονικού Πεδίου/Τομέα, καθώς διαφοροποιούνται και οι συντελεστές βαρύτητας όπως αυτοί ορίστηκαν από κάθε Πανεπιστημιακό Ίδρυμα για κάθε Τμήμα/Σχολή/Εισαγωγική Κατεύθυνσή του.

Επιπλέον, μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών στα Ειδικά Μαθήματα, οι υποψήφιοι, μέσω της ίδιας εφαρμογής, θα έχουν τη δυνατότητα να υπολογίσουν το σύνολο των μορίων για τις Σχολές, Τμήματα ή Εισαγωγικές Κατευθύνσεις, η εισαγωγή στις οποίες προϋποθέτει την εξέταση σε ειδικό μάθημα ή πρακτικές δοκιμασίες (αγωνίσματα).

Κάθε υποψήφιος θα έχει τέσσερις βαθμολογίες, όμως, τα μόριά του θα είναι διαφορετικά από σχολή σε σχολή, καθώς αλλάζουν οι συντελεστές βαρύτητας λόγω ποσοστών συμμετοχής των μαθημάτων.

Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΜΟΡΙΩΝ είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα: https://markcalc.it.minedu.gov.gr/. Στην αρχική σελίδα, στην επιλογή ΧΡΗΣΙΜΑ ΕΓΓΡΑΦΑ, οι υποψήφιοι επιπλέον δύνανται να ενημερωθούν με όλο το σχετικό υλικό που αφορά στην εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 και εφεξής.

Πώς θα υπολογίσετε τα μόρια για την εισαγωγή στα ΑΕΙ

Όπως εκτιμάται, οι φετινές βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων των πανελλαδικών, θα σπρώξουν προς τα κάτω και σε όλα τα επιστημονικά πεδία τις Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής (ΕΒΕ).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, οι συντελεστές βαρύτητας ανά πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα καθορίστηκαν, για πρώτη φορά φέτος για τις Πανελλήνιες 2022, με απόφαση της Συγκλήτου του οικείου ΑΕΙ για κάθε Σχολή, Τμήμα ή Εισαγωγική Κατεύθυνση Τμήματος και ανακοινώθηκαν με την Φ.253.1/148469/Α5/18-11-2021 (Β΄5399) Υπουργική Απόφαση.

Αναλυτικότερα, ο υπολογισμός του συνολικού αριθμού μορίων κάθε υποψηφίου που συμμετέχει στις πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2022 και εφεξής για εισαγωγή στις Σχολές, τα Τμήματα και τις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων, γίνεται ως εξής:

  • ο γραπτός βαθμός σε καθένα από τα τέσσερα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα τα οποία προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού όπου ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο, πολλαπλασιάζεται με τον αντίστοιχο συντελεστή βαρύτητας, όπως αυτός καθορίστηκε με απόφαση της Συγκλήτου του οικείου ΑΕΙ για κάθε Σχολή, Τμήμα ή Εισαγωγική Κατεύθυνση Τμήματος.
  • Τα τέσσερα ανωτέρω γινόμενα προστίθενται και το τελικό άθροισμα πολλαπλασιάζεται επί 1.000, για να προκύψει ο συνολικός αριθμός μορίων κάθε υποψηφίου.
  • Δεδομένου του γεγονότος ότι οι συντελεστές βαρύτητας μαθημάτων, όπως τέθηκαν από τα Ιδρύματα, σε κάποιες περιπτώσεις διαφέρουν μεταξύ Σχολών, Τμημάτων ή Εισαγωγικών Κατευθύνσεων ιδίου γνωστικού αντικειμένου, ενδέχεται να προκύψουν διαφοροποιήσεις στον υπολογισμό των μορίων των υποψηφίων.

Μπορείτε να υπολογίσετε online τα μόρια για την εισαγωγή στα ΑΕΙ εδώ.

Βάσεις 2022: Πώς αναμένεται να κινηθούν ανά Επιστημονικό Πεδίο:

Η φετινή βαθμολογική εικόνα για την είσοδο στα ΑΕΙ είναι τελείως διαφορετική από ότι η περσινή, καθώς έχουν μπει νέοι συντελεστές στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα ΑΕΙ, αλλά και καινούργιοι συντελεστές στα μαθήματα βαρύτητας ανά τμήμα.

Επομένως, οποιαδήποτε σύγκριση με την περσινή χρονιά είναι αρκετά δύσκολα και πρακτικά ανέφικτη.

Ωστόσο, μία πρώτη απόπειρα μιας γενικής εκτίμησης της κίνησης των βάσεων εισαγωγής με κριτήρια τις επιδόσεις των φετινών υποψηφίων και τη σχέση του αριθμού των υποψηφίων και του αριθμού των θέσεων εισακτέων μπορεί οδηγεί στα παρακάτω γενικά συμπεράσματα.

1ο Επιστημονικό Πεδίο

Αναμένεται μία άνοδος στις βάσεις 2022 για τις περισσότερες σχολές και ιδιαίτερα εκείνες των δυο μεγάλων αστικών κέντρων (Αθήνας – Θεσσαλονίκης) και της επαρχίας στις οποίες έγιναν σημαντικές περικοπές των θέσεων εισακτέων. Η άνοδος αυτή εκτιμάται ότι θα είναι μεταξύ 100 έως 300 μόρια κατά μέσο όρο. Για παράδειγμα, το χαμηλόβαθμο σχετικά, Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου που φέτος έχει 120 θέσεις εισακτέων λιγότερες από πέρσι αλλά και καλύτερες επιδόσεις των υποψηφίων στις χαμηλές βαθμολογίες αναμένεται να γίνει απαιτητικότερο στη βάση εισαγωγής του.

Από την άλλη μεριά, δεν αναμένεται άνοδος των βάσεων στις περιζήτητες σχολές του Πεδίου. Για παράδειγμα, οι τρεις Νομικές και οι σχολές Ψυχολογίας Αθήνας και Θεσσαλονίκης αναμένεται να συγκρατηθούν στα ίδια περίπου επίπεδα με πέρσι. Επιπλέον, τα Παιδαγωγικά Τμήματα, Δασκάλων, Νηπιαγωγών και Ειδικής Αγωγής είναι πιθανό να κινηθούν ανοδικά εξαιτίας και της επιστροφής πολλών υποψηφίων σε αυτά.

2ο Επιστημονικό Πεδίο – Θετικές Επιστήμες

Το κύριο στοιχείο για την κίνηση στις βάσεις 2022 αναμένεται να είναι η συγκράτηση στα ίδια περσινά επίπεδα με μικρές κάμψεις που θα ξεκινούν από 50 μόρια (για τις σχολές με μείωση στις θέσεις εισακτέων) έως τα 200 μόρια (για τις σχολές που έχουν τον ίδιο αριθμό θέσεων εισακτέων με πέρσι). Ωστόσο, μία πτωτική τάση αναμένεται να έχουμε στις βάσεις εισαγωγής στις υψηλόβαθμες και περιζήτητες σχολές του Πεδίου, κυρίως τις Πολυτεχνικές των μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας.

3ο Επιστημονικό Πεδίο – Επιστήμες Υγείας

Αναμένεται συγκρατημένη πτώση των ΙατρικώνΟδοντιατρικών και Φαρμακευτικών Σχολών. Η πτώση αυτή αναμένεται να κυμαίνεται μεταξύ 30 και 80 μορίων κατά μέσο όρο και αυτό γιατί, πέρα από τη Χημεία, στα υπόλοιπα μαθήματα του Πεδίου παρατηρείται μείωση αριστούχων. Οι χαμηλόβαθμες σχολές του Πεδίου αναμένεται να κινηθούν με μικρές αυξομειώσεις και κοντά στα περσινά επίπεδα.

4ο Επιστημονικό Πεδίο – Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής

Στο πεδίο αυτό αναμένεται μικρή πτώση των βάσεων της τάξης των 50 έως 150 μορίων στις σχολές που δεν έχουν προχωρήσει σε περικοπές θέσεων εισακτέων σε σχέση με πέρσι, αντίθετα στις σχολές που υπάρχουν περικοπές αναμένεται συγκράτηση βάσεων κοντά στα περσινά επίπεδα. Οι υψηλόβαθμες σχολές αναμένεται να παρουσιάσουν υποχώρηση στις βάσεις 2022 και θα ανοίξουν τις εισόδους σε μικρότερες βαθμολογίες σε σχέση με πέρσι.

Δείτε εδώ τη βαθμολογία σας

Βάσεις 2022 μόνο στο neolaia.gr!

Το neolaia.gr είναι δίπλα στους υποψηφίους των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων, δημοσιεύοντας προτεινόμενα θέματα πολύ πριν την έναρξη των Πανελληνίων, αλλά και τα θέματα που «έπεσαν» στις εξετάσεις, τις απαντήσεις και τους σχολιασμούς τους. Συντονιστείτε εδώ και εδώ για να δείτε πρώτοι/-ες τα αποτελέσματα Πανελληνίων 2022, τις βάσεις εισαγωγής 2022, συμβουλές και οδηγίες για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου, όλα τα νέα και επικαιροποιημένες εξελίξεις για τις βαθμολογίες των Πανελληνίων, τα στατιστικά και τις ανακοινώσεις του ΥΠΑΙΘ!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Χωρίς κατηγορία

Πλήρης Απασχόληση

18-01-2024

Ασπρόπυργος

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

 0 
 4 
  
  
 0