Αττικό Ζωολογικό Πάρκο: Έρευνα από εμπειρογνώμονες - Τι αναφέρουν οι υπεύθυνοι
Εμπειρογνώμονες έχουν φτάσει στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο για να πραγματοποιηθεί έλεγχος μετά το περιστατικό με τη θανάτωση του χιμπατζή που απέδρασε από το κλουβί του.

Από το Σάββατο έχει προκληθεί σάλος από την απόφαση θανάτωσης ενός χιμπατζή, που το έσκασε από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο. Αυτή την ώρα, το αστυνομικό τμήμα Σπάτων- Αρτέμιδας διενεργεί προανάκριση αναφορικά με την κίνηση αυτή του πάρκου, ενώ συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την υπόθεση.

Ο φροντιστής του πάρκου, ο οποίος πυροβόλησε το ζώο, φέρεται να έχει συλληφθεί από τις Αρχές Ασφαλείας, αλλά, στη συνέχεια, αφέθηκε ελεύθερος, με προφορική εντολή του εισαγγελέα ζώων. Παράλληλα, ο εισαγγελέας ζήτησε να του σταλεί το προανακριτικό υλικό ώστε να εξετάσει την υπόθεση με τη θανάτωση του χιμπατζή.

Το χρονικό της θανάτωσης του χιμπατζή

Σύμφωνα με τα όσα έχει αναφέρει το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, ο χιμπατζής κατάφερε να πηδήξει τα ηλεκτροφόρα καλώδια της ψηλής περίφραξης, καθώς τον καταδίωκαν άλλα αρσενικά και βγήκε στα χωράφια έξω από τον χώρο του πάρκου.

Στην αρχή, επιχειρήθηκε να προσεγγιστεί το θηλαστικό για να ακινητοποιηθεί με αναισθητικό βέλος. Ωστόσο, σύμφωνα με το πάρκο, δεν κατέστη δυνατό. Έτσι, αποφασίστηκε η θανάτωσή του με το σκεπτικό ότι αποτελούσε απειλή για τους εργαζόμενους ή πολίτες στην περιοχή.

Το ζώο θανατώθηκε από τον 29χρονο φροντιστή, ο οποίος τον πυροβόλησε με καραμπίνα.

Η αστυνομία είχε κληθεί μετά την «απόδραση» του ζώου. Όταν έφτασε στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, το ζώο είχε, ήδη, θανατωθεί.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Vegan 22 Greece Challenge by Vegan Life NGO (@vegan22greecechallenge)

Παρέμβαση από την κυβέρνηση

Η υπόθεση προκάλεσε την έντονη αντίδραση τόσο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όσο και μελών φιλοζωικών σωματείων. Μάλιστα, το απόγευμα της Κυριακής πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το πάρκο.

Κάποια από τα συνθήματα στις μπλούζες των συγκεντρωμένων έγραφαν «Κολαστήριο ζώων», «Θανατικό πάρκο», «Prizon». Ενώ, άλλοι κρατούσαν πανό που ανέγραφαν «Όχι άλλο αίμα για τα κέρδη τους, δολοφόνοι», «Ενάντια στη φρίκη του εγκλεισμού στους ζωολογικούς κήπους» και πλακάτ με το σύνθημα «Όχι σφαγές ζώων».

Από τη μεριά του, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, έδωσε προφορική εντολή για να σταλεί κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων στο πάρκο σήμερα για να πραγματοποιηθεί έλεγχος των νομιμοποιητικών εγγράφων κατοχής των ειδών της αγρίας πανίδας, που φιλοξενούνται εκεί. Ενώ, με επιστολή προς το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο και τον ιδρυτή του Ζαν Ζακ Λεσουέρ, ζητά πλήρη και άμεση ενημέρωση για τα εξής:

  • προέλευση των συγκεκριμένων ζώων
  • αλληλεπίδραση μεταξύ τους, τη λειτουργία τους ως ομάδα και την επάρκεια χώρων
  • τρόπο που διασφαλίζεται η διαφυγή των ζώων στον χώρο των επισκεπτών
  • διασφάλιση της ασφάλειας των επισκεπτών στις ακραίες περιπτώσεις διαφυγής
  • αναγκαιότητα εφαρμογής του πρωτοκόλλου που οδήγησε στην τελική θανάτωση του ζώου

Ο υφυπουργός, ακόμα, ζητά από την περιφέρεια Αττικής και τις κτηνιατρικές υπηρεσίες να κάνουν ελέγχους για τα εξής:

  • συνθήκες που προκάλεσαν το περιστατικό διαφυγής και θανάτωσης του ζώου.
  • τρόπο που διασφαλίζεται η ασφάλεια των επισκεπτών στο χώρο λειτουργίας του πάρκου στις ακραίες περιπτώσεις διαφυγής.
  • αναγκαιότητα εφαρμογής στην περίπτωση αυτή του πρωτοκόλλου που οδήγησε στην τελική θανάτωση του ζώου.

Τι υποστηρίζει το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

Ο ιδρυτής του πάρκου, κ. Λεσουέρ, σε πρωινή του συνέντευξη στην ΕΡΤ διαβεβαίωσε πως στο πάρκο ακολουθούνται «όλα τα διεθνή πρότυπα» και συμπλήρωσε πως «είναι πολύ ασφαλής ο χώρος».

Όπως επισήμανε ο ίδιος, καλύπτονται όλα τα πρότυπα τόσο για τα ζώα όσο και για τους επισκέπτες και σημείωσε πως αυτό ήταν ένα «ακραίο περιστατικό».

Σε ό,τι αφορά τις διαμαρτυρίες, ο ίδιος σημείωσε πως «ο καθένας έχει το δικαίωμα να διαμαρτυρηθεί» και συμπλήρωσε πως σέβεται τις απόψεις τους.

Πηγή φωτογραφιών & cover photo: Intime

Δείτε επίσης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Υπηρεσίες ένδυσης και υπόδησης

Όλοι οι τύποι εργασίας

23-01-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
07 Μαϊ. 2024
Παρ
22:00
-
Μπο
09 Μαϊ. 2024
Ολυ
22:00
-
Ast
07 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
21:15
-
ΜΑΚ
08 Μαϊ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  
  
  
  
 1