Πέντε συμβουλές για να διαχειρίζεσαι πιο σωστά τα χρήματά σου κάθε μήνα
Μερικά tips για να διαχειρίζεσαι και να αποταμιεύεις χρήματα ευκολότερα!

Τόσο η φοιτητική ζωή όσο και τα πρώτα χρόνια της εργασιακής σου ζωής ίσως σού φανούν κάπως δύσκολα όσον αφορά το κομμάτι των χρημάτων. Όταν είσαι φοιτητής ή φοιτήτρια τα χρήματα που παίρνεις είναι συνήθως από τους γονείς σου, ενώ αν εργάζεσαι παράλληλα με τις σπουδές σου, συνήθως αμείβεσαι με ένα μικρό ποσό που σε βοηθάει να καλύψεις κάποια σχετικά μικροέξοδά σου. Ωστόσο, η ανάγκη σου να βγεις και να χαρείς είναι μεγάλη και τα χρήματα είναι απαραίτητα για αυτό τον σκοπό.

Από την άλλη πλευρά μπαίνοντας στον «στίβο» της αγοράς εργασίας θα συνειδητοποιήσεις αργά ή γρήγορα πως τα πράγματα είναι αρκετά δύσκολα. Ειδικά τα πρώτα χρόνια ίσως αναγκαστείς να δουλεύεις πλήρως ή ακόμη και να κάνεις υπερωρίες πεοκειμένου να λάβεις ένα πολύ μικρό μισθό και να μπορέσεις να αποκτήσεις εμπειρία στο αντικείμενό σου, ώστε στη συνέχεια να πας στο επόμενο «level» διεκδικώντας έναν καλύτερο μισθό.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα τα χρήματα που θα κληθείς να διαχειριστείς θα είναι σαφώς λιγότερα από αυτά που θα ήθελες να έχεις, προκειμένου να εκπληρώσεις όσα θα ήθελες. Και μπορεί να τη βγάζεις λίγο «στενά», αλλά αν βελτιώσεις τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεσαι τα χρήματά σου, μπορεί να μην στερηθείς τίποτα απ’ όσα θέλεις ή έστω μπορεί να στερηθείς λιγότερα.

Έτσι, εμείς συγκεντρώσαμε μερικά tips που ίσως σε βοηθήσουν να οργανωθείς λίγο περισσότερο οικονομικά!

1. Φτιάξε το budget του μήνα

Είτε δουλεύεις, είτε παίρνεις κάποια χρήματα από τους γονείς σου, το μόνο σίγουρο είναι πως κάθε μήνα έχεις ένα συγκεκριμένο ποσό που «μπαίνει» στον λογαριασμό σου προκειμένου να ανταπεξέλθεις στις υποχρεώσεις σου τον εκάστοτε μήνα. Βάσει αυτού του ποσού που λαμβάνεις είναι σημαντικό να δημιουργήσεις ένα μηνιαίο budget, ώστε να μπορείς να διαχειριστείς καλύτερα τα χρήματά σου.

Προκειμένου να φτιάξεις το budget σου, υπολόγισε το «εισόδημά» σου και στη συνέχεια υπολόγισε όλα όσα πρέπει να δώσεις. Συμπεριέλαβε αναλυτικά λογαριασμούς, χρήματα για super market, ταξίδια, οφειλές στην εφορία κλπ Όσο πιο συγκεκριμένα καταγράψεις τα έξοδά σου, τόσο το καλύτερο, αφού καθ’ αυτό τον τρόπο θα μπορέσεις να αποκτήσεις τον έλεγχο στα έξοδά σου οργανώνοντάς τα. Φυσικά, αυτό σημαίνει πως θα μπορέσεις να οργανώσεις και τις οικονομίες σου.

2. Χρησιμοποίησε το πάσο σου

Όταν γράφεσαι στη σχολή σου, παίρνεις ταυτόχρονα την φοιτητική σου ταυτότητα ή αλλιώς πάσο. Πρόκειται για μία «μαγική» κάρτα που σού δίνει απίστευτες εκπτώσεις όχι μόνο στα ΜΜΜ, αλλά και σε διάφορα μαγαζιά. Το πάσο σου μπορεί να σου εξασφαλίσει απίστευτα πολλές προσφορές και εκπτώσεις και είναι πραγματικά κρίμα να μην το αξιοποιήσεις, προκειμένου να αγοράσεις κάτι που χρειάζεσαι σε πολλές φορές αρκετά χαμηλότερη τιμή.

3. Θέσε κάποιους στόχους

Ξέρουμε πως όταν είσαι νέος/-α και τα οικονομικά σου είναι «ίσα βάρκα, ίσα πανιά» είναι δύσκολο να θέσεις οικονομικούς στόχους, αλλά δεν είναι και ακατόρθωτο. Αντιθέτως, αν έχεις λίγη πειθαρχία μπορείς να θέσεις στόχους και -γιατί όχι;- να τους πετύχεις κιόλας. Πώς όμως μπορείς να σχεδιάσεις τους οικονομικούς σου στόχους;

Αρχικά, θα πρέπει να σχεδιάσεις τους οικονομικούς σου στόχους αναλόγως με το πώς θέλεις να αξιοποιήσεις τα χρήματά σου μακροπρόθεσμα, όπως για παράδειγμα η πληρωμή ενός μεταπτυχιακού. Θέσε βραχυπρόθεσμους στόχους, όπως είναι για παράδειγμα η αποταμίευση ενός μικρού ποσού την εβδομάδα, ανά δεκαήμερο ή τον μήνα, και μείνει προσηλωμένος/-η μέχρι ο στόχος σου να επιτευχθεί.

4. Απόφυγε τις κάρτες

Η αλήθεια είναι πως σπαταλάς πιο συνετά τα χρήματά σου, όταν πληρώνεις με μετρητά απ’ ότι με κάρτα. Για αυτό το λόγο καλό θα ήταν να έχεις ένα συγκεκριμένο ποσό που χρειάζεσαι για τα προσωπικά σου έξοδα τον μήνα. Έπειτα, μπορείς να το χωρίσεις ανά εβδομάδα και να το τοποθετήσεις στο εσωτερικό ενός φακέλου. Αυτή η τεχνική προέρχεται από την Ιαπωνία και αν την ακολουθήσεις,  είναι σίγουρο πως κάθε εβδομάδα θα έχεις ένα συγκεκριμένο ποσό προκειμένου να χρησιμοποιήσεις για τις ανάγκες σου, ενώ θα δυσκολευτείς πολύ να ξεφύγεις από αυτό και να προβείς σε… σπατάλες!

5. Δώσε τέλος στις παρορμητικές αγορές

Ένας πολύ γνωστός και συνάμα βοηθητικός «κανόνας» προκειμένου να περιορίσεις τις άσκοπες σπατάλες είναι αυτός της αναμονής. Πριν προβείς λοιπόν στην αγορά ενός ακριβού αντικειμένου που ενδεχομένως να μην χρειάζεσαι (π.χ. ρούχα ή παπούτσια), είναι προτιμότερο να περιμένεις τουλάχιστον μία εβδομάδα ή ιδανικά 30 ημέρες. Αν μετά από 7 ή 30 ημέρες θέλεις ακόμη διακαώς να προβείς στη συγκεκριμένη αγορά, τότε μάλλον το χρειάζεσαι ή απλώς το θέλεις πραγματικά και η αγορά δεν χαρακτηρίζεται από παρορμητισμό. Οπότε, μπορείς και να αγοράσεις το συγκεκριμένο αντικείμενο.

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Μαρούσι

Χωρίς κατηγορία

Πλήρης Απασχόληση

18-01-2024

Ασπρόπυργος

⚽🏀 LIVE SCORES
02 Μαϊ. 2024
Ast
22:00
-
Ολυ
02 Μαϊ. 2024
Oly
22:00
-
Ατα
02 Μαϊ. 2024
ΟΣΦΠ
19:45
-
BARC
02 Μαϊ. 2024
ΜΑΚ
21:45
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

 2 
 1 
 1 
 0 
 0