«Η τούρτα της μαμάς» μας υπενθύμισε γιατί χρειαζόμαστε τις ελληνικές κωμωδίες
«Η τούρτα της μαμάς» ασχολήθηκε με θέματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία και ξεχώρισε με τους μοναδικούς χαρακτήρες που μας σύστησε και έγιναν η οικογένειά μας.

Τον Οκτώβριο του 2020 και λίγο πριν την δεύτερη καραντίνα, στην ΕΡΤ έκανε πρεμιέρα η νέα εβδομαδιαία σειρά του συγγραφικού διδύμου Αλέξανδρου Ρήγα και Δημήτρη Αποστόλου. «Η τούρτα της μαμάς» ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία σε ένα τηλεοπτικό τοπίο που έλειπαν οι καλές ελληνικές κωμωδίες και μας θύμισε γιατί τις αγαπάμε τόσο και, μάλιστα, μέσα από τη συχνότητα της Δημόσιας Τηλεόρασης.

Η σειρά θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Πέμπτης, 23 Ιουνίου, με το 30ο επεισόδιο του δεύτερου κύκλου της και ο αποχαιρετισμός είναι γλυκόπικρος. «Η τούρτα της μαμάς» αποχαιρετά το κοινό της στην καλύτερη της φάση και αυτό, ίσως, να είναι καλό καθώς τελειώνει στο peek της και στο σημείο που ακόμα έχει κάτι να πει. Από την άλλη, μία ακόμα σεζόν να ήταν ότι έπρεπε για μία σειρά που βάζει στο μικροσκόπιο την ελληνική πραγματικότητα και την Ελλάδα του σήμερα.

Το video δεν είναι πλέον διαθέσιμο

Τι ήταν αυτό, όμως, που έκανε τη σειρά να ξεχωρίσει και να αγαπηθεί από το κοινό;

Ακόμα και η βασική της υπόθεση έχει χιούμορ

Στις περισσότερες κωμωδίες (είτε ελληνικές είτε ξένες), η υπόθεση τείνει να είναι αρκετά απλή. Κάποιοι ετερόκλητοι άνθρωποι βρέθηκαν σε ένα σπίτι/ μαγαζί/ εταιρεία και παρακολουθούμε τις αστείες καταστάσεις στις οποίες εμπλέκονται. «Η τούρτα της μαμάς» ξεχωρίζει γιατί πέρα από τη βασική προϋπόθεση, το ότι δηλαδή η οικογένεια Βασίλενα σε κάθε επεισόδιο βρίσκεται γύρω από ένα τραπέζι είτε οικογενειακό είτε με καλεσμένους, έχει πολλούς άσσους στο μανίκι της και αυτοί είναι οι χαρακτήρες της οικογένειας.

Η σειρά παρουσιάζει τη ζωή μιας ελληνικής οικογένειας που ζει κάτω από την ίδια στέγη, και από το τραπέζι της οποίας περνούν διάφοροι προσκεκλημένοι που ο καθένας έχει τη δική του ιστορία. Πρωταγωνιστές και οικοδεσπότες είναι το ζεύγος Βασίλενα, η Ευανθία και ο Τάσος, που ζουν με τα τρία τους παιδιά, τον Κυριάκο με τη γυναίκα του Βέτα, και τον γιο τους Μάριο, τον Πάρη και τον Θωμά, και τη μητέρα της Ευανθίας, Μαριλού, οι οποίοι τους πλαισιώνουν.

Ο Τάσος (Κώστας Κόκλας) είναι ένας τσιφούτης ιδιοκτήτης πρακτορείου τυχερών παιχνιδιών. Η Ευανθία (Καίτη Κωνσταντίνου) είναι μία γυναίκα που άφησε πίσω την καριέρα της στη λογιστική για να ασχοληθεί με την ανατροφή των τριών γιών της και τώρα έχει το δικό της επιτυχημένο blog μαγειρικής.

Οι τρεις γιοι μαζί με τις δύο γιαγιάδες είναι, ίσως, οι χαρακτήρες που ξεχωρίζουν αρχικά!

Ο Κυριάκος (Θάνος Λέκκας), ο μεγαλύτερος γιος της οικογένειας Βασίλενα, είναι παντρεμένος με την Βέτα (Ιωάννα Πηλιχού) και έχουν ένα γιο, τον Μάριο (Θανάσης Μαυρογιάννης). Ο Κυριάκος είναι ένας άνθρωπος που δίνει ιδιαίτερη προσοχή στην εμφάνισή του και έχει πολλές γνώσεις, ενώ ασχολείται με κάθε είδους τέχνη. Αποτελεί μία κριτική στον σύγχρονο νεοέλληνα που έχει καταφέρει κάποια πράγματα στη ζωή του, έχει χτίσει μία άνετη ζωή και θεωρεί υποδεέστερους όσους δεν ασχολούνται με την “υψηλή” τέχνη και ακολουθούν τα πιο λαϊκά πρότυπα.

Είναι ένας από τους χαρακτήρες που όσο προχωράει η σειρά ξετυλίγεται και θα γίνει, σίγουρα, ένας από τους πιο αγαπημένους σου. Η σχέση του με τον γιό του και η αγάπη που έχει στη γυναίκα του, αλλά και στα αδέρφια του ξεχωρίζει σε έναν χαρακτήρα που είναι τόσο λεπτοδουλεμένος και καλογραμμένος. Σε αυτό συμβάλει βέβαια και η ξεχωριστή ερμηνεία του κ. Λέκκα που είναι τόσο σωματοποιημένοι και παίζει στα σημεία.

Από την άλλη έχουμε τον Πάρη (Πάρις Θωμόπουλος), έναν γκέι λοχαγό στο Πεντάγωνο. Αυτός είναι και ο χαρακτήρας που έχει ταράξει όσο κανένας άλλος την ελληνική κοινωνία. Το φιλί που έδωσε στο στόμα με τον σύντροφό του Παναγιώτη (Γιώργος Τσιαντούλας) σε ένα επεισόδιο της δεύτερης σεζόν, προκάλεσε κύμα ομοφοβικών αντιδράσεων και σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ενώ, μόνο και μόνο, ότι είναι γκέι στρατιωτικός προκαλεί αντιφάσεις, αλλά και αστείες καταστάσεις. Ο Πάρης είναι ένας ομοφυλόφιλος χαρακτήρας, παλαιών αρχών και ηθών και αποτελεί μία τρομερή σύλληψη του διδύμου Ρήγα – Αποστόλου για να σχολιάσουν τη ριζωμένη ομοφοβία που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία, αλλά και τα διάφορα ήθη που μπορεί να έχει ενστερνιστεί και ένας άνθρωπος διαφορετικός και (θεωρητικά) πιο ανοιχτόμυαλος.

Η πορεία του χαρακτήρα του κ. Θωμόπουλου μας βάζει πολλά ερωτηματικά και σκέψεις σε σχέση με τη στάση της ελληνικής κοινωνίας σε άτομα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Μία από τις στιγμές που ξεχωρίζουν είναι το coming out του χαρακτήρα στον ταξίαρχό του. Μία συγκινητική σκηνή που έχει να διδάξει πολλά. Όπως και ο χαρακτήρας του Πάρη στη σειρά «Η τούρτα της μαμάς».

Ο τρίτος γιος είναι ο Θωμάς (Μιχάλης Παπαδημητρίου). Ο Θωμάς έχει παρατήσει τη σχολή της Μαιευτικής που έχει περάσει και ασχολείται με τη σκηνοθεσία. Είναι αυτός που τραβάει τα διάφορα περιστατικά που βλέπουμε να διαδραματίζονται στο σπίτι της οικογένειας για να τα παρουσιάσει στο Φεστιβάλ Δράμας που θέλει να συμμετάσχει. Ο Θωμάς τραβάει και τα βίντεο της Ευανθίας για το blog της. Αποτελεί τον χαρακτήρα που σχολιάζει περισσότερο τους millenials και την τάση να ωθούνται από τους γονείς σε σπουδές που δεν είναι του γούστου τους.

Η ιστορία του μας φέρνει αντιμέτωπους με αρκετά θέματα, (ιδιαίτερα στη δεύτερη σεζόν) όπως οι ταμπέλες που μπορεί να βάζουμε σε έναν άνθρωπο εξαιτίας της δουλειάς που επιλέγει να κάνει, αλλά και την πρόωρη απόκτηση ενός παιδιού από ένα νέο ζευγάρι.

Τώρα, πρέπει να μιλήσουμε και για τις δύο γιαγιάδες…

Η Μαριλού της Λυδίας Φωτοπούλου, σε έναν από τους ελάχιστους τηλεοπτικούς της ρόλους και ο μόνος πρωταγωνιστικός, μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένας από τους πιο κλασσικούς του συγγραφικού διδύμου. Σε πολλές σειρές τους έχουμε δει μία μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκα που ασχολείται και περιπλέκεται ρομαντικά με πολλούς και νεαρότερους άνδρες. Ωστόσο, η Μαριλού είναι κάτι πολύ βαθύτερο από αυτό, είναι μία ΠΑΣΟΚα που έχει μάθει να ζει τη ζωή της «σαν να έχεις την επόμενη ημέρα μπάμιες», να δέχεται το διαφορετικό και να είναι η ίδια πολύ προοδευτική. Η κ. Φωτοπούλου κεντάει σε έναν ρόλο που μπορεί να χαρακτηριστεί αβανταδόρικος, όμως, στα χέρια της βλέπουμε και τις πιο σκοτεινές πλευρές της.

Η σχέση με της με το παιδί της τον Ακύλα (Αλέξανδρος Ρήγας) και τα στάδια που περνάει, αλλά και η ανοιχτή αγκαλιά που έχει για όλη την οικογένειά της και, ιδιαίτερα, για τον εγγονό της τον Πάρη δείχνουν μία τρισδιάστατη προσωπικότητα με πάθη, λάθη, χαρές και βάσανα. Οι ατάκες της θα γίνουν quotes και memes που θα μας απασχολήσουν πολύ στο μέλλον.

Από την άλλη έχουμε την Αλεξάνδρα της Χρύσας Ρώπα. Μία γυναίκα από τα Σέρρας που παλεύει με τον καρκίνο και προσπαθεί να ζήσει τη ζωή που έχασε. Μαθαίνει αγγλικά (με άπειρες στιγμές γέλιου κατά τη διάρκεια της σειράς), αγαπάει τα εγγόνια της και, γενικότερα, θα κάνει τα πάντα για την οικογένειά της. Η Χρύσα Ρώπα εμφανίζεται ως guest σε αρκετά επεισόδια και κάθε φορά είναι τόσο απολαυστική με το κωμικό της timing, αλλά και την εξέλιξη ενός χαρακτήρα, που όλοι θα θέλαμε να ήταν γιαγιά μας.

Στον χαρακτήρα αυτό όλα φαίνεται να είναι μελετημένα και σχεδιασμένα. Από το ντύσιμο, το μαλλί (!), μέχρι και τον τρόπο που η κ. Ρώπα μας χαρίζει τις μοναδικές της ατάκες. Φαίνεται ότι το δίδυμο Ρήγας – Αποστόλου της έδειξαν απόλυτη εμπιστοσύνη στο να φέρει στη ζωή έναν χαρακτήρα που θα λατρέψεις.

Τέλος, ο Ακύλας του Αλέξανδρου Ρήγα, είναι και αυτός ένας από τους ξεχωριστούς χαρακτήρες που συμπληρώνουν το παζλ. Ένας κριτικός θεάτρου που δωροδοκείται για να γράψει καλές κριτικές και η σχέση του με την μητέρα του Μαριλού είναι βαθιά διαρρηγμένη. Ένας χαρακτήρας που σατιρίζει άμεσα τον Έλληνα της διαπλοκής και της δολοπλοκίας, αλλά και το πρόσωπο που έχει περισσότερα να πει για το θέατρο στην Ελλάδα και τον χώρο του θεάματος γενικότερα.

Τι κάνει τη σειρά «Η τούρτα της μαμάς» να διαφέρει

Η βασική διαφορά της σειράς της ΕΡΤ είναι ότι δε φοβάται να ασχοληθεί με θέματα που απασχολούν την ελληνική πραγματικότητα. Το δίδυμο Ρήγας – Αποστόλου θέλουν να σχολιάσουν, να σατιρίσουν και να δείξουν την Ελλάδα του σήμερα, όχι αυτή που θα θέλαμε να είχαμε ή αυτή που πιστεύουμε ότι έχουμε.

Γύρω από το τραπέζι που στρώνεται κάθε εβδομάδα στη σειρά «Η τούρτα της μαμάς» έχουμε δει να εγείρονται διάφορα θέματα. Το σύμφωνο συμβίωσης, η διαφορετικότητα, ο ρατσισμός, η ανάγκη των νέων ανθρώπων να εκφραστούν όπως θέλουν και όχι όπως τους επιβάλουν οι γονείς τους, το θέμα της παρένθετης μητέρας και άλλα πολλά.

Μία σειρά επεισοδίων που ξεχωρίζει είναι η «Αθήνα 2021». Το συγγραφικό δίδυμο μέσα από μία ιστορία που απλώνεται σε τρία μέρη και με τη συμμετοχή πολλών ετερόκλιτων χαρακτήρων, μας παρουσιάζει την Ελλάδα του σήμερα. Την Ελλάδα που είναι, πλέον, πολύχρωμη όχι μόνο σεξουαλικά, αλλά και στο δέρμα. Σχολιάζει και σατιρίζει τις τάξεις και αυτούς τους Έλληνες που θεωρούν τους εαυτούς τους πιο πάνω από τους άλλους. Ενώ, πάλι χρησιμοποιούν μία αντίθεση καθώς μας δείχνουν έναν μαύρο χαρακτήρα που υποστηρίζει τη βασιλεία ως το πολιτικό μέλλον της χώρας.

«Η τούρτα της μαμάς» δε φοβάται να σηκώσει έναν καθρέφτη στην ελληνική πραγματικότητα, να μας δείξει τα κακώς κείμενα και να μας κάνει να γελάσουμε μαζί της και όχι με αυτή.

Άλλο ένα βασικό κομμάτι που κάνει τη σειρά να ξεχωρίζει είναι πως με το πέρας των επεισοδίων όλοι οι χαρακτήρες έχουν τις στιγμές τους. Από την Λένω Μπότσαρη της Ευανθίας, τις τσιγκουνιές του Τάσου, τα «αγγλικά» της Αλεξάνδρας, τους νεαρούς της Μαριλού, μέχρι και το «La Sorella di Christine» του Κυριάκου. Όλοι έχουν τις στιγμές τους και οι συγγραφείς τους επιτρέπουν να ξεχωρίσουν και να λάμψουν.

Πέρα από το βασικό καστ, πέρασε και μία πλειάδα από ηθοποιούς με ξεχωριστούς ρόλους και guest εμφανίσεις που έμειναν αξέχαστες. Το reunion του Κόκλα και της Κωνσταντίνου με την Υρώ Μανέ στο Χριστουγεννιάτικο επεισόδιο του δεύτερου κύκλου, η μητέρα της Βέτας, η Αφροδίτη η νυχού, και πολλοί άλλοι μας χάρισαν στιγμές γέλιου και σκέψης. Ηθοποιοί γνωστοί και λιγότεροι γνωστοί ήταν έτοιμοι να παίξουν σε αυτή την ξεχωριστή σειρά με το τίτλο «Η τούρτα της μαμάς».

Το μόνο σίγουρο είναι πως αυτοί οι τρισδιάστατοι χαρακτήρες θα μας λείψουν πολύ γιατί μετά από δύο σεζόν έγιναν η οικογένεια μας (και είδαμε την οικογένειά μας σε κάποιο από τα τραπέζια τους).

Το #renewTourta έγινε viral

«Η τούρτα της μαμάς» κατάφερε κάτι που (από όσο θυμάμαι) δεν έχουμε δει ξανά στην ελληνική τηλεόραση.

Από όταν έγινε γνωστό από διάφορους παράγοντες της σειράς ότι η ΕΡΤ ετοιμάζεται να την κόψει, οι φανς της στο Twitter έκαναν viral το #renewTourta. Σε κάθε επεισόδιο της σειράς, οι τηλεθεατές έβαζαν το hashtag αυτό σε κάθε tweet τους σε μία κίνηση να προτρέψουν την ΕΡΤ να ανανεώσει και για τρίτη χρονιά τη σειρά. Σε αυτό συμμετείχαν και οι πρωταγωνιστές της σειράς, καθώς μέσω του Instagram και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, μοιράστηκαν και αυτοί αναρτήσεις και posts με το hashtag.

«Η τούρτα της μαμάς» είναι η πιο ώριμη στιγμή ενός συγγραφικού διδύμου που μας έχει χαρίσει μεγάλες επιτυχίες όπως τα «Δύο Ξένοι», «Κόκκινο Δωμάτιο» και «Τι ψυχή θα παραδώσεις μωρή…». Είναι η στιγμή που το χιούμορ και η σάτιρα των δύο δημιουργών βρήκε έτοιμο ένα κοινό για να ακούσει και να γελάσει με την πραγματικότητα που ζούμε. Να τη σκεφτεί και, ίσως, να την αλλάξει κάποια στιγμή…

Εμείς θα πούμε ότι η οικογένεια Βασίλενα θα μας λείψει πολύ και ελπίζουμε το συγγραφικό δίδυμο να επιστρέψει με μία ακόμα πιο δυνατή κωμική σειρά που θα εμβαθύνει και άλλο σε θέματα που μας απασχολούν όλους. Γιατί η κωμωδία (και η τέχνη γενικότερα) δεν είναι μόνο για να περνάμε καλά, είναι για να γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι μέσα από αυτή.

Αυτό ακριβώς προσπάθησε να κάνει μέσα από 62 επεισόδια «Η τούρτα της μαμάς»…

Διάβασε ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

05-02-2024

Άγιος Δημήτριος Αττικής

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

05-02-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

 1 
 2 
  
  
 0