Το Λονδίνο ενέκρινε την έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ
Αν ο Τζούλιαν Ασάνζ καταδικαστεί, διατρέχει κίνδυνο να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης 175 ετών. Οι ημερομηνίες - σταθμοί στη μακρά δικαστική διαμάχη του ιδρυτή του WikiLeaks

Η βρετανική κυβέρνηση ενέκρινε το αίτημα των ΗΠΑ για έκδοση του ιδρυτή του WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το «πράσινο φως» άναψε η Yπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Πρίτι Πατέλ, ανοίγοντας τον δρόμο για την έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ, όπου και θα έρθει αντιμέτωπος με 18 κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της παραβίασης του νόμου περί κατασκοπείας.

Πολυετής δικαστική μάχη

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη βρετανική πρεσβεία για τον Τζούλιαν Ασάνζ, 3 Ιουνίου 2021. ΦΩΤΟ: INTIME

Έπειτα από μακρά δικαστική μάχη, η βρετανική δικαιοσύνη άναψε επίσημα «πράσινο φως» την 20η Απριλίου για την έκδοση του 50χρονου Αυστραλού στις αμερικανικές αρχές. Η κ. Πατέλ αναμενόταν να αποφασίσει εάν θα υπογράψει την εντολή έκδοσης.

«Βάσει του νόμου του 2003 (…) η υπουργός Εσωτερικών πρέπει να υπογράφει την εντολή έκδοσης αν δεν υπάρχει κανένας λόγος που να την απαγορεύει», δήλωσε εκπρόσωπος του βρετανικού Υπουργείου.

«Σε αυτή την υπόθεση τα βρετανικά δικαστήρια δεν κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι θα ήταν καταπιεστικό, άδικο ή αντίθετο με τη διαδικασία να εκδοθεί ο Ασάνζ. Επίσης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η έκδοσή του δεν θα ήταν αντίθετη στα ανθρώπινα δικαιώματά του, περιλαμβανομένου του δικαιώματός του σε μια δίκαιη δίκη και στην ελευθερία της έκφρασης, και ότι στη διάρκεια της παραμονής του στις ΗΠΑ θα αντιμετωπιστεί με τον προσήκοντα τρόπο, και αναφορικά με την υγεία του».

Η απόφαση της Υπουργού Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ δεν συνεπάγεται το τέλος της δικαστικής μάχης του Ασάνζ, η οποία διαρκεί εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία. Ο Αυστραλός ακτιβιστής έχει δικαίωμα να ασκήσει έφεση στην απόφαση αυτή μέσα σε 14 ημέρες. Αν και αυτή απορριφθεί, μπορεί να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου.  Εφόσον εγκριθεί οριστικά η έκδοσή του, αυτή θα πρέπει να γίνει μέσα σε 28 ημέρες από την ανακοίνωσή της. 

Έφεση από Ασάνζ

Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ο ιδρυτής του ιστοτόπου Wikileaks, τον οποίο δημιούργησε το 2006. Από το 2010 μέχρι σήμερα, παραμένει κρατούμενος σε φυλακές υψίστης ασφαλείας, περιμένοντας την αγγλική δικαιοσύνη να αποφανθεί αν θα τον εκδώσει στις Η.Π.Α. για να δικαστεί.

Σε μια πρώτη του αντίδραση, ο ιστότοπος των Wikileaks ανέφερε σήμερα (17/06) ότι ο Τζούλιαν Ασάνζ θα ασκήσει έφεση.

«Σήμερα δεν είναι το τέλος του αγώνα. Είναι μόνο η έναρξη μιας νέας δικαστικής μάχης. Θα κάνουμε έφεση», σημειώνεται σε δήλωση που δημοσιεύτηκε στον λογαριασμό του Wikileaks στο Twitter.

«Θα το παλέψουμε όλο αυτό… Θα περάσω κάθε ώρα παλεύοντας για τον Τζούλιαν μέχρι να απελευθερωθεί, μέχρι να αποδοθεί δικαιοσύνη», είπε η σύζυγος του Τζούλιαν Ασάνζ, Στέλα Μόρις, αντιδρώντας στην απόφαση της Υπουργού να εγκρίνει την έκδοση Ασάνζ στις ΗΠΑ, όπου αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης 175 ετών.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη WikiLeaks (@wikileaks)

Τι θα αντιμετωπίσει αν εκδοθεί στις ΗΠΑ

Οι αμερικανικές αρχές θέλουν να δικάσουν  τον Τζούλιαν Ασάνζ για «κατασκοπεία» εξαιτίας της δημοσιοποίησης 700.000 εμπιστευτικών και απορρήτων διπλωματικών και στρατιωτικών εγγράφων των ΗΠΑ, κυρίως για τους αμερικανικούς πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

Ο ιδρυτής του WikiLeaks συνελήφθη από τη βρετανική αστυνομία τον Απρίλιο του 2019, αφού η τότε κυβέρνηση του Ισημερινού ανακάλεσε το πολιτικό άσυλο που του είχε δώσει για επτά χρόνια, και φυλακίστηκε. Αν ο Ασάνζ καταδικαστεί, διατρέχει κίνδυνο να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης 175 ετών.

Ημερομηνίες – «σταθμοί» στη ζωή του Ασάνζ

Ιούλιος 1971 – Ο Τζούλιαν Ασάνζ γεννήθηκε στο Τάουνσβιλ της Αυστραλίας. Οι γονείς του ασχολούνταν με το θέατρο και ταξίδευαν συχνά. Στην εφηβεία του, άρχισε να γίνεται γνωστός για τις γνώσεις του στον προγραμματισμό υπολογιστών.

1995 – Δήλωσε ένοχος για hacking σε υπολογιστές και του επιβλήθηκε πρόστιμο, ωστόσο, απέφυγε τη φυλάκιση υπό τον όρο ότι δεν θα επαναλάβει το αδίκημα.

2006 – Ίδρυσε το WikiLeaks, δημιουργώντας έναν ιστότοπο για όσους διαρρέουν απόρρητες ή ευαίσθητες πληροφορίες.

5 Απριλίου 2010 – Το WikiLeaks έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από αμερικανικό ελικόπτερο, στο οποίο καταγράφονταν πλάνα από αεροπορική επιδρομή που είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο αμάχων στη Βαγδάτη.

25 Ιουλίου 2010 – Περισσότερα από 91.000 έγγραφα, κυρίως απόρρητες αναφορές του αμερικανικού στρατού για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, δημοσιεύθηκαν από το WikiLeaks, ένα μήνα μετά τη σύλληψη της Αμερικανίδας στρατιώτη Τσέλσι Μάνινγκ (γεννημένη ως Μπράντλεϊ Έντουαρντ Μάνινγκ) για διαρροή τέτοιου υλικού.

Οκτώβριος 2010 Το WikiLeaks δημοσιεύει 400.000 απόρρητα στρατιωτικά αρχεία για τον πόλεμο στο Ιράκ. Τον Νοέμβριο, έδωσε στη δημοσιότητα χιλιάδες διπλωματικά τηλεγραφήματα των ΗΠΑ, στα οποία περιλαμβάνονταν οι απόψεις ξένων ηγετών. Επρόκειτο για τη μεγαλύτερη σε έκταση παραβίαση ασφαλείας αυτού του είδους στις ΗΠΑ.

18 Νοεμβρίου 2010 – Σουηδικό δικαστήριο διέταξε τη σύλληψη του Ασάνζ για κατηγορίες για βιασμό, τις οποίες αρνήθηκε, κάνοντας λόγο για συνωμοσία με σκοπό την εξασφάλιση της τελικής μεταφοράς του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Συνελήφθη στη Βρετανία τον Δεκέμβριο με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση.

Φεβρουάριος 2011 – Δικαστήριο του Ουέστμινστερ στο Λονδίνο διέταξε την έκδοσή του στη Σουηδία. Ο Ασάνζ έκανε έφεση.

14 Ιουνίου 2012 – Το βρετανικό Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την τελική έφεση του Ασάνζ. Πέντε μέρες αργότερα κατέφυγε στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο και ζήτησε πολιτικό άσυλο, παραβιάζοντας τους όρους της εγγύησης του. Ο Ισημερινός χορήγησε άσυλο στον Ασάνζ τον Αύγουστο.

17 Μαρτίου 2017 – Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς των ΗΠΑ επέκτειναν μια μακροχρόνια έρευνα για το WikiLeaks, το οποίο ο διευθυντής της CIA αποκάλεσε «εχθρική υπηρεσία πληροφοριών».

19 Μαΐου 2017 – Οι Σουηδοί εισαγγελείς διέκοψαν την έρευνά τους, λέγοντας ότι είναι αδύνατο να προχωρήσουν όσο ο Ασάνζ βρίσκεται στην πρεσβεία του Ισημερινού.

11 Απριλίου 2019 Ο Ασάνζ συνελήφθη από τη βρετανική αστυνομία αφού ο Ισημερινός ανακαλεί το πολιτικό άσυλο που του είχε χορηγήσει.

1 Μαΐου 2019 – Ο Ασάνζ καταδικάστηκε σε φυλάκιση 50 εβδομάδων από βρετανικό δικαστήριο για παραβίαση των όρων εγγύησης. Εξέτισε την ποινή του τον Σεπτέμβριο, πριν ολοκληρωθεί το διάστημα των 50 εβδομάδων, ωστόσο παρέμεινε στη φυλακή εν αναμονή των ακροάσεων για την έκδοσή του.

2 Μαΐου 2019 – Ο Ασάνζ αρνήθηκε να συμφωνήσει να εκδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, λέγοντας ότι είναι δημοσιογράφος και το έργο του έχει προστατεύσει πολλούς ανθρώπους.

13 Μαΐου 2019 – Οι Σουηδοί εισαγγελείς άνοιξαν εκ νέου την έρευνα, δηλώνοντας ότι θα ζητήσουν την έκδοση του Ασάνζ στη Σουηδία.

11 Ιουνίου 2019 – Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ζήτησε επίσημα από τη Βρετανία να εκδώσει τον Ασάνζ στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου κατηγορείται μεταξύ άλλων για κατασκοπεία.

19 Νοεμβρίου 2019 – Οι Σουηδοί εισαγγελείς έκλεισαν την έρευνα για βιασμό, λέγοντας ότι τα στοιχεία δεν είναι αρκετά ισχυρά για να απαγγελθούν κατηγορίες εναντίον του Ασάνζ, εν μέρει λόγω της παρόδου του χρόνου.

4 Ιανουαρίου 2021 – Βρετανός δικαστής αποφάνθηκε ότι ο Ασάνζ δεν πρέπει να εκδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, λέγοντας ότι τα προβλήματα ψυχικής υγείας που αντιμετώπιζε θα μπορούσαν να τον οδηγήσουν σε αυτοκτονία.

10 Δεκεμβρίου 2021 – Οι αρχές των ΗΠΑ κέρδισαν την έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου κατά της απόφασης του δικαστή, παρέχοντας διαβεβαιώσεις σχετικά με τις συνθήκες κράτησης του Ασάνζ εφόσον καταδικαστεί.

14 Μαρτίου 2022 – Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου αρνήθηκε να χορηγήσει άδεια στον Ασάνζ, προκειμένου εκείνος να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

23 Μαρτίου 2022 – Ο Ασάνζ παντρεύτηκε σε βρετανική φυλακή υψίστης ασφαλείας την επί πολλά χρόνια σύντροφό του Στέλλα Μόρις, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά ενόσω βρισκόταν στην πρεσβεία του Ισημερινού.

20 Απριλίου 2022 – Η υπόθεση έκδοσης εστάλη για τελική έγκριση στη Βρετανίδα Υπουργό Εσωτερικών, Πρίτι Πατέλ.

«Η δημοσιογραφία δεν είναι έγκλημα»

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη βρετανική πρεσβεία για τον Τζούλιαν Ασάνζ, 3 Ιουνίου 2021. ΦΩΤΟ: INTIME

Στις διαδηλώσεις που έχουν κατά καιρούς πραγματοποιηθεί για την απελευθέρωση του Ασάνζ, διαμαρτυρόμενοι πολίτες, δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα media από όλο τον κόσμο, ζητούν να μην στοχοποιηθεί η ανεμπόδιστη δημοσιογραφία, η ελευθεροτυπία και η ελευθερία του λόγου.

«Αυτή η πολιτική υπόθεση, η πολιτική δίωξη του Τζούλιαν Ασάνζ, βρίσκεται επίσημα επί του παρόντος στα χέρια της Πρίτι Πατέλ», είπε μερικές ημέρες πριν ο αρχισυντάκτης του WikiLeaks, ο Κρίστιν Χράφνσον.

Όπως τόνισε ο Χράφνσον, ο Αυστραλός ακτιβιστής και εκδότης του Wikileaks, ο οποίος «στερείται την ελευθερία του εδώ και μια δεκαετία», νιώθει «παρηγοριά διότι βλέπει την κοινή γνώμη και πολιτικούς σε όλο τον κόσμο να κινητοποιούνται για την υπόθεσή του», «ολοένα και περισσότερους ανθρώπους να καταλαβαίνουν τη σημασία που έχει αυτή η υπόθεση».

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη βρετανική πρεσβεία για τον Τζούλιαν Ασάνζ, 3 Ιουνίου 2021. ΦΩΤΟ: INTIME

Πάνω από είκοσι (20) οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθεροτυπίας τον υποστηρίζουν.

Για τον Αμάρου Ναρβάες – Ρέγες, 25χρονο ηθοποιό που συμμετείχε σε διαμαρτυρία υπέρ της ελευθερίας του Ασάνζ στο παρελθόν, η έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ θα «ενστάλαζε τον φόβο στην καρδιά πολλών δημοσιογράφων και θα εμπόδιζε πολλές σημαντικές πληροφορίες να αποκαλυφθούν στην κοινή γνώμη».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, REUTERS, AFP, BBC

Δείτε ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες ένδυσης και υπόδησης

Όλοι οι τύποι εργασίας

23-01-2024

Αθήνα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Χαλάνδρι

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;