«Μαύρη» ανατροπή για τον Τζούλιαν Ασάνζ - Ανοίγει ο δρόμος για την έκδοσή του στις ΗΠΑ
Η νέα απόφαση της βρετανικής δικαιοσύνης ανατρέπει προηγούμενη απόφαση για τον ιδρυτή των Wikileaks, σύμφωνα με την οποία δεν μπορούσε να εκδοθεί στις ΗΠΑ λόγω ανησυχίας για την ευαίσθητη ψυχική του υγεία

Το «πράσινο φως» για την έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ, άναψε το πρωί της Παρασκευής 10 Δεκεμβρίου το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου, μια απόφαση που θα πλήξει σοβαρά και τον ίδιο τον εμπνευστή των Wikileaks, αλλά και την αποκαλυπτική δημοσιογραφία και την ελευθερία λόγου συνολικά.

Ο 50χρονος Αυστραλός ακτιβιστής και δημοσιογράφος, Τζούλιαν Ασάνζ, φαίνεται να είναι πιο κοντά από ποτέ στο να εκδοθεί στις ΗΠΑ από το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου και βρίσκεται έγκλειστος στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Belmarsh, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση κέρδισε την τελευταία δικαστική μάχη.

O Τζούλιαν Ασάνζ προσπαθούσε να αποφύγει την έκδοσή του στις ΗΠΑ, αφού, στην περίπτωση που εκδοθεί εκεί, θα έρθει αντιμέτωπος με ισόβια κάθειρξη για την κατηγορία της κατασκοπείας.

Ωστόσο, με την τελευταία σημερινή απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου, η οποία ήρθε μετά την έφεση που είχε ασκήσει η Ουάσιγκτον, φαίνεται να ανοίγει ο δρόμος για την έκδοση του στις Ηνωμένες Πολιτείες, παρότι οι επιλογές για έφεση παραμένουν ανοιχτές για τη νομική του ομάδα.

Αν κριθεί ένοχος, ο Τζούλιαν Ασάνζ κινδυνεύει να του επιβληθεί κάθειρξη 175 ετών, μια υπόθεση που αποτελεί σοβαρότατη επίθεση στην ελευθερία του Τύπου.

Σημειώνουμε ότι τον περασμένο Ιανουάριο, Βρετανός δικαστής είχε αποφανθεί ότι ο ιδρυτής των WikiLeaks δεν θα έπρεπε να εκδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς υπάρχει ρίσκο να αυτοκτονήσει στις αμερικανικές φυλακές.

Ωστόσο, τώρα ο Λόρδος Ανώτατος Δικαστής Λόρδος Μπέρνετ μαζί με τον Λόρδο δικαστή Τίμοθι Χολρόιντ, αποφάσισαν ότι θα μπορούσε να εκδοθεί στις ΗΠΑ.

Θυμίζουμε ότι ο Ασάνζ παραμένει φυλακισμένος από τον Ιούνιο του 2012, όταν είχε λάβει άσυλο στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο. Τότε, ήταν αντιμέτωπος με κατηγορίες περί βιασμού στη Σουηδία, για τις οποίες, ωστόσο, κρίθηκε αθώος.

Ο ακτιβιστής είχε τονίσει ότι οι κατηγορίες στη Σουηδία ήταν απλά ένα μέσο εκ των άνω, με σκοπό να τον “προσγειώσει” σε σουηδικό έδαφος όπου και θα υπήρχε αίτημα για έκδοσή του στις ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι οι αμερικανικές αρχές έχουν σχηματίσει δικογραφία σε βάρος του Αυστραλού ακτιβιστή, η οποία περιλαμβάνει 18 κατηγορίες για «συνωμοσία» με την Τσέλσι Μάνινγκ, πρώην αναλύτρια του αμερικανικού στρατού, με σκοπό την παρείσφρηση σε κυβερνητικούς υπολογιστές των ΗΠΑ και για παραβίαση της αμερικανικής νομοθεσίας περί κρατικών απορρήτων.

Οι ΗΠΑ τον διώκουν για την αποκάλυψη εκατοντάδων χιλιάδων απορρήτων διπλωματικών και στρατιωτικών εγγράφων που έφεραν στο φως τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

Αν ο Τζούλιαν Ασάνζ δικαστεί και καταδικαστεί στις ΗΠΑ, αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης 175 ετών, μια υπόθεση που σηματοδοτεί σοβαρότατη επίθεση κατά της ελευθερίας του Τύπου.

Η Μόσχα καταγγέλλει την «επαίσχυντη» απόφαση

Οι ΗΠΑ κατηγορούν τον Τζούλιαν Ασάνζ ότι από το 2010 έφερε στη δημοσιότητα περισσότερα από 700.000 διαβαθμισμένα ντοκουμέντα για τις αμερικανικές στρατιωτικές και διπλωματικές δραστηριότητες, ιδιαίτερα στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ – ΜΠΕ, η ρωσική διπλωματία κατήγγειλε σήμερα την απόφαση της βρετανικής δικαιοσύνης να ακυρώσει σε δεύτερο βαθμό την πρωτόδικη άρνηση να εκδοθεί στις ΗΠΑ ο ιδρυτής του Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ, τον οποίο η Ουάσινγκτον θέλει να δικάσει για μια μαζική διαρροή εγγράφων.

«Αυτή η επαίσχυντη απόφαση σε μια πολιτική υπόθεση εναντίον ενός δημοσιογράφου και μιας δημόσιας προσωπικότητας φανερώνει και πάλι το όραμα του κανιβαλιστικού κόσμου του αγγλοσαξονικού διδύμου», έγραψε η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, στο λογαριασμό της στο Telegram.

«Η Δύση γιόρτασε αξιοπρεπώς τη Διεθνή Ημέρα των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (σ.σ.: στις 10 Δεκεμβρίου) και το τέλος της ‘Συνόδου Κορυφής για τη Δημοκρατία’», ειρωνεύτηκε αναφερόμενη στην εικονική σύνοδο κορυφής που οργανώθηκε από τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, και ολοκληρώνεται σήμερα.

Η Μόσχα υπερασπίζεται τακτικά τον Τζούλιαν Ασάνζ, τον οποίο παρουσιάζει ως πρωταθλητή της ελευθερίας του Τύπου.

Οι ΗΠΑ κατηγορούν τον Ασάνζ ότι από το 2010 δημοσιοποίησε περισσότερα από 700.000 διαβαθμισμένα ντοκουμέντα για τις αμερικανικές στρατιωτικές και διπλωματικές δραστηριότητες, ιδιαίτερα στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Το 2016, σε μια σημαντική στιγμή της προεδρικής εκστρατείας στις ΗΠΑ, ο ιστότοπος Wikileaks είχε δημοσιοποιήσει επίσης χιλιάδες ηλεκτρονικά μηνύματα που είχαν υποκλαπεί από την ομάδα της υποψήφιας των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον, κάτι που συνέβαλε στην ήττα της από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Το επεισόδιο αυτό τροφοδότησε τις υποψίες για συνέργεια ανάμεσα στη Μόσχα και τον Ασάνζ, ο οποίος εξάλλου συνεργαζόταν τακτικά με το τηλεοπτικό κανάλι RT, που είναι ιδιοκτησία του Κρεμλίνου.

Δείτε ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Βούλα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

06-03-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;