Πανελλήνιες 2022: Με τι μπορείς να ασχοληθείς από τα Τμήματα Φυσικής;
Πανεελλήνιες 2022: Ο Θοδωρής Θεοτόκης, σύμβουλος σπουδών της Orientum μιλά για τα τμήματα Φυσικής και τις προοπτικές των αποφοίτων τους.

Σκέφτεσαι να επιλέξεις τα τμήματα Φυσικής αλλά δεν γνωρίζεις ποιες θα είναι οι επαγγελματικές σου προοπτικές; Σου αρέσει η Φυσική, αλλά δεν θέλεις να ασχοληθείς μόνο με τη διδασκαλία της.

Ο Θοδωρής Θεοτόκης, σύμβουλος σπουδών της Orientum μιλά για τα τμήματα Φυσικής και τις προοπτικές των αποφοίτων τους.

Στα ελληνικά πανεπιστήμια έχουμε 7 τμήματα Φυσικής σε Αθήνα, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ιωάννινα, Καβάλα και Λαμία. Τα δύο τμήματα Καβάλας και Λαμίας είναι νέα τμήματα και ξεκίνησαν την λειτουργία τους το ακαδημαϊκό 2019-2020. Και τα 7 τμήματα είναι 4 ετούς φοίτησης.

Το εύρος βάσεων ΓΕΛ 2021 των 7 αυτών τμημάτων ήταν από 9.329 έως 15.834 μόρια

Όλα περιλαμβάνουν στο πρόγραμμα σπουδών τους μαθήματα κορμού όπως Γενική Φυσική και Μαθηματικά, Ειδική Θεωρία της Σχετικότητας, Μηχανική, Ηλεκτρομαγνητισμό, Κβαντική Μηχανική και Στατιστική Φυσική.

Σχεδόν όλα τα τμήματα κατατάσσουν τα μαθήματα σε επιμέρους τομείς

Ενδεικτικά ορισμένοι τομείς είναι

  • Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής
  • Ηλεκτρονικής, Υπολογιστές, Τηλεπικοινωνιών και Αυτοματισμού
  • Φυσικής Περιβάλλοντος και Μετεωρολογίας
  • Ατομικής, Μοριακής και Οπτικής Φυσικής
  • Θεωρητικής Φυσικής
  • Πυρηνικής Φυσικής και Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων
  • Φυσικής Συμπυκνωμένης Ύλης

Σε όλα τα τμήματα υπάρχουν εργαστήρια, στα οποία οι φοιτητές κάνουν πειράματα και αναλύουν δεδομένα στον υπολογιστή. Είναι η πρώτη επαφή των φοιτητών με την ερευνητική διαδικασία!

Επίσης, Φυσικός μπορείς να γίνεις και από το τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του Εθνικού Μετσόβιο Πολυτεχνείο, αν επιλέξεις κατεύθυνση Φυσικού Εφαρμογών. Το τμήμα αυτό είναι 5ετές και η βάση εισαγωγής 2021 για υποψήφιους ΓΕΛ διαμορφώθηκε στα 16.058 μόρια.

Οι απόφοιτοι των τμημάτων Φυσικής μπορούν να απασχοληθούν ως εκπαιδευτικοί Φυσικής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς εντάσσονται στο ΠΕ04 Φυσικών Επιστημών. Επίσης, εντάσσονται στο ΠΕ Περιβάλλοντος μαζί και με άλλες ακόμα ειδικότητες.
Έτσι, κάθε φορά που γίνεται μια προκήρυξη για ΠΕ Περιβάλλοντος (από τον ΑΣΕΠ ή από κάποιον άλλο φορέα) μπορούν να συμμετάσχουν και οι απόφοιτοι φυσικής.

Όμως ένα πτυχίο στην φυσική ανοίγει μεγάλο εύρος επαγγελματικών προοπτικών αφού με το κατάλληλο μεταπτυχιακό ένας Φυσικός μπορεί να εργαστεί!

  • ως Ακτινοφυσικός, ) όπου εργάζεται ως υπεύθυνος ακτινοπροστασίας σε νοσοκομεία και ιατρικά εργαστήρια ακτινοβολιών
  • ως Ηλεκτρονικός Φυσικός (Ραδιοηλεκτρολόγος) όπου μπορεί να εργαστεί σε εταιρείες παραγωγής προϊόντων και παροχής υπηρεσιών στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που δραστηριοποιούνται στις Τηλεπικοινωνίες, την Ηλεκτρονική και την Πληροφορική.
  • ως ειδικός ανάπτυξης θαλάσσιων τεχνολογιών με ένα μεταπτυχιακό στην Ναυτική και Θαλάσσια Τεχνολογία.
  • ως Αναλυτής Οικονομικών Δεδομένων με ένα μεταπτυχιακό στην Οικονομική Φυσική.
  • ως Μετεωρολόγος
  • ως Αναλυτής δεδομένων ή ειδικός σε θέματα μηχανικής μάθησης
  • ως Αστρονόμος – Αστροφυσικός σε υπουργεία, οργανισμούς, αστεροσκοπεία, ινστιτούτα ερευνών, μουσεία, πλανητάρια, κ.α.
  • ως ερευνητής σε ερευνητικά κέντρα της Ελλάδας και του Εξωτερικού, Διεθνείς οργανισμούς, εταιρείες τεχνολογίας αιχμής και πολλά άλλα

Τέλος, ένας απόφοιτος φυσικής μπορεί να γίνει δεκτός σε μεταπτυχιακά σχετικά με Τεχνητή Νοημοσύνη, Ρομποτική, Νανοτεχνολογία και άλλα και να εργαστεί σε θέσεις που αναμένεται να έχουν ζήτηση τα επόμενα χρόνια.

Αυτά και πολλά ακόμα συζητάμε με τους μαθητές και τους γονείς τους στις ατομικές συναντήσεις επαγγελματικού προσανατολισμού που πραγματοποιούν οι εξειδικευμένοι σύμβουλοι της Orientum.

Πανελλήνιες και το 2022 στο neolaia.gr! Όλες οι εξελίξεις και τα νέα για την ύλη και το πρόγραμμα των εξετάσεων, τον τρόπο εξέτασης των μαθημάτων, τις βάσεις εισαγωγής, το μηχανογραφικό, τον υπολογισμό των μορίων, αλλά και θέματα προσομοίωσης και απαντήσεις! STAY TUNED στο neolaia.gr για να μαθαίνεις πρώτος/-η τα πάντα για τις Πανελλήνιες 2022!

Πηγή κεντρικής εικόνας: Intime

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Επιστήμες

Μερική Απασχόληση

31-01-2024

Ξηροκρηνη

400

Χωρίς κατηγορία

Όλοι οι τύποι εργασίας

21-03-2024

Θεσσαλονικη

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;