Το κλειδί της ευτυχίας σύμφωνα με καθηγητή του Harvard
Ένας Αμερικανοϊσραηλινός ακαδημαϊκός που έχει διδάξει επί σειρά ετών στο Harvard, αποκαλύπτει ποιο είναι το "κλειδί της ευτυχίας".

Ένας Αμερικανοϊσραηλινός ακαδημαϊκός και συγγραφέας, που εστιάζει στα πεδία της θετικής ψυχολογίας και της ηγεσίας, ενώ έχει διδάξει επί σειρά ετών στο Harvard, αποκαλύπτει ποιο είναι το “κλειδί της ευτυχίας“.

Όπως παρατηρεί ο Ben-Shahar, μία από τις πιο συνηθισμένες λανθασμένες απόψεις είναι αυτή που εξισώνει την ευτυχία με το να μην αισθάνεσαι πόνο.

Αυτό όμως είναι κάτι το αδύνατο, εκτός κι αν πάσχεις από κάποια διαταραχή ή είσαι νεκρός.

Είναι σημαντική λοιπόν η συνειδητοποίηση ότι η ευτυχία δεν είναι ούτε απόλυτη αλλά ούτε και μόνιμη κατάσταση, ενώ φαίνεται ότι συνδέεται με την ικανότητα της συνύπαρξης των αρνητικών συναισθημάτων με τα θετικά.

Αυτή η κατάσταση μπορεί να εξηγηθεί ως ένα είδος εξέλιξης της ανθεκτικτικότητας, δηλαδή της ιδιότητας του να μπορεί ένα πράγμα να αντέχει την πίεση που δέχεται και να επιστρέφει, όταν σταματήσει η πίεση, στην αρχική του μορφή ή κατάσταση.

Η αντι-ευθραυστότητα, λοιπόν, πάει την ανθεκτικότητα ένα βήμα παραπέρα.

Το να είσαι αντι-εύθραυστος δεν σημαίνει μόνο να επιστρέφεις στην αρχική σου κατάσταση μετά την πίεση που δέχεσαι αλλά και να είσαι πιο δυνατός. Παρομοιάζει μάλιστα αυτή την κατάσταση με τους μύες μας όταν γυμνάζεσαι, που μετά από την πίεση που δέχονται γίνονται πιο δυνατοί.

Σε όρους ψυχολογίας, η αντι-ευθραυστότητα ισοδυναμεί με την έννοια της μετατραυματικής ανάπτυξης, που περιγράφει τη θετική ψυχολογική αλλαγή που βιώνουν άτομα που έχουν περάσει αντιξοότητες και προκλήσεις.

Η ευτυχία για τον Ben-Shahar δεν πρέπει να συνδέεται με την επίτευξη ενός τελικού στόχου αλλά να θεωρείται μία πορεία με επιμέρους στάδια, καθώς αν κάποιος έχει ως αυτοσκοπό την απόλυτη ευτυχία, μάλλον καταλήγει δυστυχισμένος επειδή δεν θα τη βρει ποτέ.

Μάλιστα, έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι θέτουν ως στόχο της ζωής τους την επίτευξη της απόλυτης ευτυχίας, καταλήγουν να είναι οι λιγότερο ευτυχισμένοι.

Ο Ben-Shahar προτείνει να αθλούμαστε τακτικά, να τρώμε καλό πρωινό, να είμαστε ευγνώμονες, να επενδύουμε χρήματα σε εμπειρίες και όχι αντικείμενα, να είμαστε ευγενικοί, να κρατάμε τις καλές αναμνήσεις από το παρελθόν και να ακούμε μουσική για να φτάσουμε όσο το δυνατόν σε καλύτερα επίπεδα διάθεσης και ψυχικής ευημερίας!

Διαβάστε ακόμη:

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες ένδυσης και υπόδησης

Όλοι οι τύποι εργασίας

23-01-2024

Αθήνα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;