Ήξερες ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο σου;
Η κλιματική αλλαγή και η άνοδος της θερμοκρασίας μπορεί να προκαλέσει απώλεια ύπνου κατά 50 έως 58 ώρες ετησίως ανά άτομο.

Η κλιματική αλλαγή έχει πολλές επιπτώσεις στην καθημερινότητά μας, ενώ γίνεται περισσότερο αντιληπτή τα τελευταία χρόνια με τις πολλές πυρκαγιές και τις υψηλές θερμοκρασίες. Ωστόσο, μία νέα μελέτη αποκαλύπτει μία αθέατη επίπτωση που έχει η κλιματική αλλαγή στις ζωές μας. Αυτή είναι η κακή ποιότητα ύπνου.

Ερευνητές ανακάλυψαν πως οι αυξημένες θερμοκρασίες που σημειώνονται σε όλο τον πλανήτη μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στον ύπνο των ανθρώπων. Μάλιστα, υποστηρίζουν ότι υπάρχει πιθανότητα για άυπνες νύχτες και απορρύθμιση του προγράμματος ύπνου.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Cell Press και δείχνουν πως από το 2099 η αύξηση της θερμοκρασίας μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια 50 έως 58 ωρών ύπνου, ανά άτομο, ετησίως. Το φαινόμενο αναμένεται να πλήξει, κυρίως, όσους προέρχονται από χώρες με χαμηλότερο εισόδημα, τους ηλικιωμένους και τις γυναίκες.

Ο Kelton Minor του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης και ένας από τους υπογράφοντες της έρευνας δήλωσε:

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν πως ο ύπνος, μία απαραίτητη διαδικασία για την υγεία και την παραγωγικότητα του ατόμου, μπορεί να επιδεινωθεί λόγω των θερμότερων θερμοκρασιών» 

Ο Minor μιλάει και για αποτελεσματικούς τρόπους για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και κρίνει πως:

«Πρέπει να λάβουμε καλύτερα υπόψη μας όλο το φάσμα των πιθανών μελλοντικών κλιματικών επιπτώσεων που απορρέουν από τις σημερινές επιλογές για τις εκπομπές αερίων»

Στη νέα αυτή έρευνα μελετήθηκαν επτά εκατομμύρια αρχεία από περισσότερους από 47.000 ενήλικες σε 68 χώρες. Ο Minor εξήγησε πως τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν ότι η φάση του λήθαργου θα καθίσταται ολοένα και πιο δύσκολη, ενώ υποστηρίζει πως τα άτομα θα ξυπνούν αρκετά νωρίς.

Όπως υποστηρίζει η νέα έρευνα, σε μία νύχτα με τη θερμοκρασία να φτάνει στους 30 βαθμούς Κελσίου θα χάνονται, κατά μέσο όρο, 14 λεπτά ύπνου.

Η έρευνα δίνει, όμως, μία λύση για το πρόβλημα. Όπως υποστηρίζει η νέα μελέτη η χρήση των κλιματιστικών μπορεί να βοηθήσει στο να ξεπεραστούν τα προβλήματα αυτά. Ωστόσο τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα δεν έχουν πρόσβαση σε τέτοιες παροχές και άρα καθίστανται πιο ευάλωτα στην κλιματική αλλαγή και την αύξηση της θερμοκρασίας.

Η μελέτη αναφέρεται και στο αποτύπωμα που αφήνουν τα air condition στην κλιματική κρίση. Έτσι, οι ερευνητές ελπίζουν να συνεργαστούν με επιστήμονες που ασχολούνται με την κλιματική αλλαγή, ερευνητές ύπνου και εταιρείες τεχνολογίας για να επεκτείνουν την έρευνα, σε μία προσπάθεια να βρεθεί βιώσιμη λύση.

Δες επίσης: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Χωρίς κατηγορία

Πλήρης Απασχόληση

18-01-2024

Ασπρόπυργος

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES
09 Μαϊ. 2024
Ολυ
22:00
-
Ast
08 Μαϊ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;