Ευρωπαϊκή Ημέρα Πάρκων: Επτά πράσινες «οάσεις» της Γηραιάς Ηπείρου
Σήμερα είναι η Ευρωπαϊκή Ημέρα Πάρκων 2022.

Σήμερα Τρίτη 24 Μαΐου 2022 είναι η Ευρωπαϊκή Ημέρα Πάρκων 2022. Η Παγκόσμια Ημέρα διοργανώνεται από την Europarc που είναι η Ομοσπονδία των Εθνικών Δρυμών και Πάρκων της Ευρώπης. Το θέμα της Ευρωπαϊκής Ημέρας Πάρκων είναι το εξής: «Σκέψου ξανά, συντήρησε, επανασυνδέσου».

Η 24η Μαΐου δεν ορίστηκε τυχαία, αφού κατά τη συγκεκριμένη ημερομηνία το 1909 δημιουργήθηκαν τα πρώτα 9 εθνικά πάρκα στη Σουηδία. Αν και πρώτη η Σουηδία, μία χώρα που έχει πολύ φυσικό πλούτο, θέλησε να αφιερώσει μία ημέρα -και όχι μόνο- στην προστασία των φυσικών πόρων, πολλές ακόμη ευρωπαϊκές χώρες ακολούθησαν το παράδειγμά της.

Έτσι, σήμερα γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Πάρκων. Παρακάτω, μπορείτε να δείτε μερικά από τα πιο εντυπωσιακά πάρκα και δρυμούς που βρίσκονται σε διάφορες χώρες της Ευρώπης συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της χώρας μας, η οποία μετρά 8 εθνικά πάρκα. Φυσικά, τα εθνικά πάρκα δεν είναι… παιδικές χαρές, αλλά πάρκα γεμάτα πράσινο, ανάμεσα σε βουνά, λίμνες, ποτάμια, θάλασσες και λιμνοθάλασσες.

Εν ολίγοις πρόκειται για μικρές ή μεγάλες πράσινες «οάσεις» που μάς έχει προσφέρει απλόχερα η φύση!

1. Εθνικό Πάρκο λιμνών του Plitvice, Κροατία

Το εθνικό πάρκο λιμνών του Πλίτβιτσε  είναι ένα από τα παλαιότερα εθνικά πάρκα στην νοτιοανατολική Ευρώπη και το μεγαλύτερο στη Κροατία και βρίσκεται στην κεντρική Κροατία κοντά στα σύνορα με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Το πάρκο ιδρύθηκε το 1949 και από το 1979 αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, ενώ σήμερα δέχεται περίπου ένα εκατομμύριο επισκέπτες και επισκέπτριες ετησίως, που έρχονται από όλα τα μέρη του κόσμου προκειμένου να δουν από κοντά τις 16 λίμνες του πάρκου που συνδέονται με μια σειρά καταρρακτών, αλλά και τις εντυπωσιακές σπηλιές του πάρκου που δημιουργήθηκαν λόγω της καρστικής αποσάθρωσης του ασβεστόλιθου.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Plitvice Lakes National Park (@plitvicelakesnp)

2. Εθνικό Πάρκο της Ordesa και του Monte Perdido, Ισπανία

Το Εθνικό Πάρκο της Ordesa και του Monte Perdido είναι ένας Εθνικός Δρυμός που βρίσκεται στα Πυρηναία όρη της επαρχίας της Ουέσκας, στην αυτόνομη κοινότητα της Αραγωνίας, στην Ισπανία. Το Εθνικό Πάρκο της Ordesa και του Monte Perdido ως Εθνικό Πάρκο στην κοιλάδα της Ορδέσα από το 1918, δηλαδή σχεδόν μια δεκαετία μετά τη δημιουργία των πρώτων εθνικών πάρκων στη Σουηδία.

Ωστόσο, η προστατευόμενη περιοχή του πάρκου διευρύνθηκε το 1982 με σκοπό να καλύψει ολόκληρη την περιοχή συνολικής επιφάνειας 156.08 τ.χλμ. Το 1997 η Unesco συμπεριέλαβε το Εθνικό Πάρκο της Ordesa και του Monte Perdido στο Απόθεμα Βιόσφαιρας των Ορδέσα-Βινιαμάλα, ενώ την ίδια χρονιά το πάρκο εντάχθηκε στο διασυνοριακό μνημείο Παγκόσμιας πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco Πυρηναία – Όρος Περντο.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Los pirineos (@lospirineos)

3. Εθνικό Πάρκο Saxon, Γερμανία

Το Εθνικό Πάρκο Saxon βρίσκεται στη Σαξονία της Γερμανίας, αν και στα αγγλικά λέγεται National Park Saxon Switzerland παραπέμποντας στην Ελβετία. Schweiz). Το Εθνικό Πάρκο Saxon εφάπτεται με το Εθνικό Πάρκο Bohemian που βρίσκεται στην Τσεχία, ενώ η κοντινότερη πόλη είναι η Δρέσδη. Κάθε χρόνο πολλοί και πολλές φυσιολάτρεις επισκέπτονται το πάρκο και το διασχίζουν, ενώ ένα από τα πιο δημοφιλή μονοπάτια είναι το «Painter’s Way». Το «Painter’s Way» αποτελεί μόνο ένα μικρό κομμάτι του δάσους, αλλά συγκεντρώνει πλήθος κόσμου που το διασχίζουν λόγω της απερίγραπτης ομορφιάς του και του καλοσυντηρημένου μονοπατιού. Εκεί βρίσκεται και η γνωστή (αρκετά φωτογραφημένη) γέφυρα Bastei.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη lastminute.com (@lastminute_com)

4. Εθνικό Πάρκο Sarek, Σουηδία

Το Εθνικό Πάρκο Sarek βρίσκεται στην περιοχή της Λαπωνίας στη Σουηδία (στη Λαπωνία δεν βρίσκεται μόνο το φινλανδικό χωριό του Άη Βασίλη), κοντά στα σύνορα με τη Νορβηγία, και συμπεριλαμβάνει έξι από τα δεκατρία πιο ψηλά βουνά της χώρας. Πρόκειται για την πιο βραχώδη και ορεινή περιοχή της Σουηδίας, ενώ στο πάρκο συναντάμε πολλά δέλτα ποταμών και -τι άλλο;- λίμνες.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Sarek National Park Snapshots (@sareknationalpark)

5. Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμμης – Σουφλίου, Ελλάδα

Φυσικά, από μία τέτοια λίστα δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν και μερικά ελληνικά εθνικά πάρκα. Πρώτο στη λίστα μας βρίσκεται το Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμμης – Σουφλίου που βρίσκεται στον ακριτικό Έβρο. Πρόκειται για μία προστατευόμενη δασική έκταση με πλούσια βλάστηση, γνωστή όμως για τα αρπακτικά πτηνά τα οποία της προσδίδουν ιδιαίτερη αξία.

Στο Πάρκο μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 360-400 είδη φυτών, από τα οποία τα δύο είναι ενδημικά. Το δάσος αποτελείται κυρίως μαύρη και τραχεία πεύκη, οι οποίες κυριαρχούν στο κέντρο του πάρκου και ανατολικά, και δρυ, που κυριαρχεί στα βόρεια και νοτιοδυτικά, και άλλα φυλλοβόλα είδη.

Όσον αφορά τα αρπακτικά πτηνά του, έχουν εντοπιστεί 36 αρπακτικά πτηνά, ανάμεσα στα οποία συγκαταλέγονται ο μαυρόγυπας, ο ασπροπάρης και το όρνιο. Μάλιστα, εδώ συναντάται ο μοναδικός αναπαραγόμενος πληθυσμός Μαυρόγυπα στα Βαλκάνια. Επίσης, έχουν παρατηρηθεί 60-65 είδη θηλαστικών, από τα οποία τα 24 είναι νυχτερίδες. Από τα θηλαστικά ξεχωρίζει το ζαρκάδι, ο λύκος, το αγριογούρουνο και η αγριόγατα. Έχουν παρατηρηθεί 29 είδη ερπετών, 13 είδη αμφιβίων και 17 είδη ψαριών.

Το πάρκο έχει συνολική έκταση 428 τετραγωνικά χιλιόμετρα, από τα οποία τα 72,9 είναι αυστηρά προστατευόμενα, αφού η περιοχή κηρύχθηκε προστατευόμενη το 1980 και από το 2006, το δάσος Δαδιάς έχει χαρακτηριστεί εθνικό Πάρκο.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Savvas Vlachos (@savvas.vlachos)

6. Εθνικό Πάρκο Λίμνης Κερκίνης, Ελλάδα

Ένα ακόμη ελληνικό εθνικό πάρκο είναι αυτό της τεχvητής λίμvης Κερκίvης που βρίσκεται στo βορειοδυτικό τμήμα τoυ voμoύ Σερρώv. Πρόκειται για έvαν από τoυς 10 Υγρότoπoυς Διεθvoύς Σημασίας της χώρας μας.

Η λίμvη δημιoυργήθηκε τo 1932 με τηv κατασκευή εvός φράγματoς στov πoταμό Στρυμόvα κovτά στo χωριό Λιθότoπoς και τηv κατασκευή αvαχωμάτωv στα αvατoλικά και δυτικά και πριν τη δημιουργία της εκεί υπήρχε μία μικρή λίμvη και έλη (μόvιμα και παρoδικά). Στη λίμνη της Κερκίνης και στα γύρω βουνά που την περιβάλλουν έχoυv παρατηρηθεί τoυλάχιστov 300 είδη πoυλιώv εκ των οποίων τα 50 περιλαμβάvovται στov Κόκκιvo Κατάλoγo τωv Πoυλιώv της Ελλάδας. Συvoλικά, 10 είδη πoυλιώv φωλιάζoυv σε μικτές απoικίες στo παραπoτάμιo δάσoς, σε σημαvτικoύς αριθμoύς για τηv Ελλάδα και τηv Ευρώπη.

Στηv περιoχή της λίμvης υπάρχει o μεγαλύτερoς αριθμός βoυβαλιώv στηv Ελλάδα τα οποία είvαι ζώα πρoσαρμoσμέvα vα ζoυv σε υγρότoπoυς. Φυσικά, σημαντικό ρόλο παίζει και η χλωρίδα, αφού υπάρχουν πολλά φυτικά είδη όπως τα voύφαρα, η μαρσίλεα, τo κίτριvo voύφαρo, η σπιρovτέλλα, τo vερoκάσταvo, η σαλβίvια, τo πoλύγovo κλπ.

Τέλος, το Εθνικό Πάρκο Λίμνης Κερκίνης θεσμοθετήθηκε και χαρακτηρίστηκε ως εθνικό πάρκο τον Νοέμβριο του έτους 2006,  με σκοπό την προστασία της περιοχής ως εθνική φυσική κληρονομιά.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Best Greece Pictures (@bestgreecepictures)

7. Εθνικός Δρυμός Βίκου – Αώου

Ο Εθνικός Δρυμός Βίκου-Αώου βρίσκεται κοντά στην πόλη των Ιωαννίνων στο Ζαγόρι της Ηπείρου. Επισήμως ανακηρύχθηκε επίσημα εθνικός δρυμός το 1973 και συνορεύει βορειοανατολικά με τον Εθνικό Δρυμό Πίνδου-Βάλλια Κάλντα, ο οποίος είναι εξίσου γνωστός και σημαντικός για τον φυσικό πλούτο της χώρας μας.

Η περιοχή έχει ενταχθεί στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών «Natura 2000», αφού στο ευρύτερο τοπίο συναντώνται και «εσωκλείονται» πραγματικά πολλά και διαφορετικά «είδη» τοπίων, όπως οι κατάφυτες πυκνές εκτάσεις, οι απότομοι γκρεμοί και βράχοι, αλλά και τα καταπράσινα νερά του Αώου ποταμού. Πρόκειται για έναν από τους δέκα εθνικούς δρυμούς της Ελλάδας και εκεί βρίσκεται το περιβόητο φαράγγι του Βίκου, το οποίο μάλιστα βρέθηκε το 2005 στο βιβλίο με τα ρεκόρ Guiness, καθώς η χαράδρα του Βίκου είναι η βαθύτερη του κόσμου δεδομένου ότι σε ένα σημείο έχει βάθος 900 και πλάτος 1100 μέτρων.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Michael Vakaros (@michael_vkrs)

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Επιστήμες

Μερική Απασχόληση

31-01-2024

Ξηροκρηνη

400

Χωρίς κατηγορία

Πλήρης Απασχόληση

18-01-2024

Ασπρόπυργος

⚽🏀 LIVE SCORES
01 Μαϊ. 2024
Μπο
22:00
-
Παρ
02 Μαϊ. 2024
Ast
22:00
-
Ολυ
01 Μαϊ. 2024
ΦΕΝ
20:45
-
ΜΟΝ
01 Μαϊ. 2024
ΜΠΑ
21:30
-
Ρεάλ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;